Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 16.11. do 22.11.2002

23. 11. 2002
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Linux v příštím roce masivně poroste - Japonská vláda zvažuje opuštění OS Microsoftu - FreeBSD 5 DP2 - Kdo vítězí ve válce browserů? - UnitedLinux 1.0 je na světě - BSA opět straší a vyhrožuje - Indie nechce proprietární software a další.

16. 11. 05:02

IBM představila nový 64-bitový 8 procesorový server. Cílený je proti strojům od Sunu. Běží na něm AIX, nebo Linux, případně oba vedle sebe. Jmenuje se eServer p650 a je to první stroj založený na nových Power4+ procesorech. Podrobnosti přináší InternetWeek.

Radoomek

16. 11. 14:17

Odborným okem se na prodej Open Source softwaru dívá O'ReillyNet. Článek obsahuje zásadní poznatky, jež se hodí každému vývojáři OS SW, který jej chce ve větším prodávat a také zásadní rady pro jednání s managementem.

Radoomek

16. 11. 18:36

Linux pronikl na železnici, pracuje pro IT firmy, banky i jiné velké společnosti. Dá se říci, že je jen málo oblastí tučňákem nepoznamenaných. O masivním pronikání Linuxu do světa obchodu pojednává článek na GlobeTechnology.

Radoomek

17. 11. 08:12

Je známo, že bezpečnost systémů je jen velmi málo závislá na tom, jak o něm mluví PR oddělení producenta. Přesto se nás mnoho firem snaží přesvědčit o opaku a místo skutečného napravování chyb v softwaru se snaží napravovat jeho reputaci. Této věci se věnuje článek na TechWebu, kde jsou i odkazy na relevantní causy.

Radoomek

17. 11. 14:32

Rozhovor s autorem MoJo Mailu, což je webový správce mailových konferencí, Justinem Simonim přinesl OSDir. MoJo Mail je dostupný i pro lidi nedisponující vlastním serverem – stačí webhosting s povolením CGI a tudíž se stal velmi populárním řešením.

Radoomek

18. 11. 07:42

Podle Gartner-Dataquestu dosáhne Linux v příštím roce masivního nárůstu v oblasti serverů. Ačkoli serverový trh má vzrůst jen o 1 %, podíl Linuxu se zdvojnásobí (má dosáhnout 9% podíl na trhu). Očekává se rozšíření do telekomunikací a webových aplikací. Další informace má NewsForge a TheRegister. Na desktopu mu však dle ZDNetu pšenka příliš nepokvete.

Radoomek

18. 11. 10:38

Otevřený CMS (Content Management Software) získává na popularitě. Ukázaly to výsledky zářijové konference OSCOM v Berkeley. Na OS CMS je přitažlivá především cena a snadná přizpůsobivost požadavkům zákazníka. Jemný úvod do problematiky a představení některých produktů přináší článek na ZDNetu.

Radoomek

18. 11. 10:58

OsOpinion vede diskusi na oblíbené téma finanční výhodnosti Linuxu versus Windows. Neomezuje se však jen na ekonomickou oblast a v článku si všímá i dalších aspektů, jako například znalost mezi uživateli, bezpečnost apod.

Radoomek

18. 11. 11:06

Po pátečním jednání technické části Fóra pro dial-up se zdá, že na komutované připojení k Internetu s paušálním zpoplatněním ve špičce či po celých 24 hodin můžeme zapomenout. Český Telecom sice má moderní telefonní síť – ale tvrdí, že kromě večerních a svátečních hodin by zvýšený nápor zájemců o Internet neunesla. Bližší podrobnosti přináší Lupa.

mik

19. 11. 08:41

Pokud vás zajímá, kolik se dá vydělat na prodeji okénkového operačního systému, pak tyto informace poskytuje TheRegister. Je z nich patrné, že na MS Windows a MS Office Microsoft velmi solidně vydělává, zatímco v ostatních aktivitách jsou výsledky mnohem slabší.

Radoomek

19. 11. 08:46

Debaty o zpoplatnění standardů v rámci W3C se zdají být u konce. Zvítězil proud žádající bezplatnost standardů, nicméně s jistými kličkami. Ty v podstatě znamenají, že W3C nepožaduje po členech, aby veškeré jejich patenty byly bezplatně k dispozici, ale aby se to týkalo těch, které se týkají W3C standardů. Podrobnosti AtNewYork. W3C dále vydalo specifikaci XForms 1.0. Více TheRegister.

Radoomek

19. 11. 08:52

Craig Drummond přišel s nápadem vytvořit téma a „engine“ pro GTK 1.x aplikace, které poskytuje sjednocení vzhledu KDE a GNOME programů. I když např. Blue Curve od Red Hatu se pokouší o něco podobného, Geramik je první implementací, která aplikuje nastavení stejného barevného schématu a fontů uživatele KDE na aplikace prostředí GTK s tlačítky a dalšími grafickými prvky ve stylu Keramik, jenž má být základním vzhledem pro nadcházející verzi KDE 3.1. Podrobnosti v článku na OfB a svůj názor na sjednocování vzhledů KDE vs. GNOME můžete vyjádřit také na webu KDE news.

luci

19. 11. 09:58

Japonská vláda zvažuje opuštění operačních systémů od Microsoftu ve snaze zvýšit celkovou bezpečnost vládních systémů. Většina vládních strojů je nyní windowsových, ale experti studují použití alternativ, zejména pak Linuxu. Více na JapanToday.

Radoomek

19. 11. 10:13

Na serveru lidovky.cz můžete dnes od 11:00 hod. diskutovat s Vlastimilem Palatou, ředitelem firmy AutoCont Online. Řeč bude především o projektu INDOŠ, takže máte-li k projektu výhrady, ptejte se. (upozornil Martin Kavalec)

tok

19. 11. 10:46

Minulý týden se objevila hojně citovaná zprávička o tom, že v Open Source bylo nalezeno v rámci posledního sledování Aberdeen Group více bezpečnostních chyb, než v softwaru od Microsoftu. O tom, že tyto počty jsou poněkud divné, pojednává tento článek. [update: článek z uvedené adresy zmizel]

Radoomek

19. 11. 12:07

K dispozici je FreeBSD 5 – DP2. Klíčová slova: SMPng, KSE, MAC, UFS2, GCC 3.2. Ostré vydání je momentálně plánováno na polovinu prosince.

DaŠ

19. 11. 17:39

Steve Ballmer poskytl rozhovor magazínu eWeek. Vyjadřuje se zde k dopadům soudního rozhodnutí na firmu, ke změnám v postoji Microsoftu vůči svým partnerům a dalšímu. Mimo jiné zmiňuje i to, že vývojářská komunita okolo Windows, která musela dosud firmě za všechno platit, má šanci na mnohem větší podporu než dosud. eWeek.

Radoomek

19. 11. 17:48

Covalent a Red Hat vyvíjejí 64bitový Apache Web Server pro příští procesor firmy AMD Opteron. Ten má přinést významný nárůst výkonu a další výhody. Více CCNMatthews.

Radoomek

19. 11. 19:52

Jak pitvat pomocí reverse-engineeringu nativní viry, červy a trojské koně pro Windows, radí článek na SecurityFocusu.

Radoomek

20. 11. 07:34

V rámci OpenChallenge projektů vnikl i nápad na vytvoření Open Source distribuované realtimové simulační hry, jejímž cílem je postavit a zprovoznit vesmírnou stanici podobnou International Space Station (ISS). Podrobnosti naleznete na openchallenge­.org.

Radoomek

20. 11. 08:38

Robin ‚Roblimo‘ Miller napsal pro Newsforge recenzi nového Mandrake Power Packu 9.0. Píše, že nový Drake je ještě vypiplanější než ty dřívější. Článek se nepokouší o komplexní recenzi, spíše je míněn jako seznam Tipů a Triků pro optimální využití schopností tohoto Linuxu. NewsForge.

Radoomek

20. 11. 08:43

PDA iPaq patří mezi ty nejoblíbenější a navíc na mnohých z nich umí běhat Linux. Jak přimět PC s MS Outlookem, aby se synchronizoval s linuxovým iPaqem H3850 (0.6.1 Linux a Opie) přes sériový port případně USB, radí článek na ConnectedUser.

Radoomek

20. 11. 08:50

Jak již bylo řečeno, UnitedLinux si vzal za cíl přebrat velkou část linuxového trhu Red Hatu. Nově ohlášené produkty členů sdružení již tuto strategii naplňují, neboť jsou cílené na specifické skupiny uživatelů. Největší podíl na UnitedLinux 1.0 distribuci má nepochybně SuSE. Více o UnitedLinuxu a o tom, jak to uvnitř sdružení chodí píše LinuxToday.

Radoomek

20. 11. 09:00

Který prohlížeč vítězí v tzv. válce browserů? Tipujete-li, že MSIE, jste na omylu. Ve válce browserů podle Stephena Brookse vede s přehledem Mozilla :) (Upozornil AHA)

tok

20. 11. 09:42

Konec teoretizování, UnitedLinux 1.0 je na světě. Nyní se tedy ukáže, zda se naplní velká očekávání členů sdružení nebo naopak skeptické prognózy některých komentátorů. Ring volný! (Upozornil Ivan Bíbr)

mik

20. 11. 10:40

BSA opět straší a vyhrožuje. Její poslední dílko nám zaslal Lukas Szemla.

tok

20. 11. 16:12

Šéf izraelské pobočky Microsoftu si zaFUDoval proti IBM, potažmo proti Linuxu. V reakci, kterou nejspíše vyvolaly snahy vlády zvažující přechod na Open Source, zpochybňuje úmysly IBM ve vztahu k Linuxu. Poukazuje především na to, že IBM nevyvíjí vlastní Linux a pokud zákazník u dodaného Advanced Serveru (Red Hat) modifikuje kód, IBM se vzdává zodpovědnosti a tím že je zpochybněna proklamovaná budoucnost Linuxu u IBM. Podrobnosti TheRegister. K tomuto tématu se vztahuje i druhý článek na TheRegisteru.

Radoomek

20. 11. 16:30

IBM získalo zakázku od amerického Ministerstva Energetiky (DoE) ve výši 290mil$, za něž má dodat dva nejvýkonnější superpočítače na světě. ASCI Purple a BLUE GENE/L mají mít kombinovaný výkon 460teraflops. První má simulovat atomové výbuchy a druhý je určen pro vědecké výpočty. Podrobnosti TheRegister.

Radoomek

21. 11. 08:47

Třebaže před šesti měsíci nebylo v České republice po fenoménu bezdrátových sítí Wi-Fi ani vidu, ani slechu, nyní je z nich hit číslo jedna. Eurotel před dvěma dny spustil kvůli summitu NATO první veřejnou bezdrátovou síť Wi-Fi. Přihlásit se do ní lze pouhým nákupem dobíjecího kupónu Go a ceny jsou velmi příznivé. Lupa.

tok

21. 11. 09:42

Undergroundu se budťo podařilo prodat netradiční reklamu v podobě interstatialu nebo měl nezvanou návštěvu a nebo si z nás jen tak střílí. V každém případě dnes vypadá titulní strana poněkud neobvykle (lokální kopie). (Upozornil Brandon)

mik

21. 11. 15:00

Sybase a SuSE Linux v úterý oznámili technologické partnerství, jehož cílem je sjednotit plánování a spolupráci obou firem. Sybase vyvíjí Adapter Server Enterprise databázi podporující SuSE Linux Enterprise Server 8 Linux. InfoWorld.

Radoomek

21. 11. 15:07

Na holandské Twentské universitě došlo ke zničujícímu požáru. Vážně poškozena tak byla jedna z nejrychlejších páteřních sítí v Evropě, významné uzly p2p sítě KaZaA a bohužel i evropský archiv Debian Security a další. TheRegister. (upozornil Kolisko)

Radoomek

21. 11. 15:59

Sun představil a prosazuje na XML založené specifikace, které mají umožnit StarOfficu rozdrtit monopol microsoftích formátů. Ve skupině, která tyto standardy prosazuje jsou i firmy jako Boeing, Corel Corp, Arbortext Inc, Drake Certivo Inc a další. TheRegister.

Radoomek

21. 11. 17:23

Microsoft zřejmě pochopil, že pokud povolí pro své webové služby jiný SW a operační systém než ten jeho, svět se nezhroutí. Dokonce vydal materiál, který porovnává Windows vedle FreeBSD a který vyznívá poměrně překvapivě. Další informace o tomto a dalších materiálech přinesl TheRegister.

[Radoomek]

22. 11. 03:23

Velmi stručné, ale přehledné porovnání vlastností a schopností tří nejznámějších virtualizátorů procesoru Intel přinesl ZDNet. Porovnány jsou zde WMWare, Virtual Server od Connectixu a Virtuozzo od SWSoftu.

[Radoomek]

22. 11. 07:55

Red Hat Linux Inc patří již dnes mezi větší firmy i v porovnání s velkými producenty software. Na trhu s Linuxem je však jednoznačně obrem. Co stojí za tímto úspěchem a jaké výhody a nevýhody to přináší, rozebírá článek o Red Hatu na NewsFactoru.

[Radoomek]

22. 11. 08:43

Co se dozvěděl Bill Gates při své návštěvě Indie ohledně budoucnosti Windows v indické vládě? Mnohé naznačuje vyjádření indického premiéra Digvijaye Singha pro magazín TheEconomicTimes. „Pro nás otázka nestojí Microsoft vs. Linux. Je to jen záležitost výběru mezi svobodným softwarem a monopolem. Cítíme, že když otevřeně dáváme k dispozici veřejné informace, nemělo by to být činěno prostřednictvím proprietárního softwaru.“

[Radoomek]

22. 11. 08:54

Nad shared-source politikou Microsoftu se dle odborníků stahují mračna. Vývojáři totiž mnohdy odmítají na licenci přistoupit, protože se bojí, že by jim mj. bránila v možnosti v budoucnu Microsoftu konkurovat. Podrobnosti přináší AustralianIT. K tomu se přidává zpráva, že za heslem „dbms“ Microsoft na svém FTP zveřejnil kvanta interních dokumentů, včetně databáze zákazníků. Informuje Wired.

[Radoomek]

22. 11. 09:20

Společnost ATI představila univerzální linuxový ovladač pro své grafické karty pod názvem Unified Linux Driver. Podporována je celá škála čipů z dílny ATI – od Radeonu 8500, Radeonu 9000 PRO, až po nejnovější Radeon 9700. Informuje Živě.sk. (Upozornil AHA)

[tok]

UX DAy - tip 2

22. 11. 14:54

Zní to neuvěřitelně, ale zaměstnanci firmy Microsoft corporation udělali sbírku ve prospěch svého oblíbeného textového editoru Vim. Vybrali $2,650. Více na vim.org.

[nepto]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku