Hlavní navigace

StarOffice 5.1: Praxe: tabulky ve StarOffice

18. 11. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spousta uživatelů obzvláště ekonomického zaměření považuje tabulkový kalkulátor za "základní pracovní nástroj". Kolik práce může takový program ušetřit pochopí uživatel, zkusí-li opakující se výpočty, které dělal na kalkulačce, navést do tabulky. Po několika kliknutích na myš a zadání správného vzorce je výpočet zpravidla hotov. A to nemluvím o tvorbě grafů, které dokáží interpretovat zadaná data daleko názorněji než jakákoliv tabulka. Podívejme se tedy na druhý nejdůležitější program kancelářského balíku StarOffice tabulkový kalkulátor StarCalc.
Základní funkce
StarCalc, obrázek

Stejně jako u StarWriteru platí, že StarCalc (SC) je svým ovládáním a vzhledem velice podobný MS Excelu. Pro tvorbu jednoduchých tabulek se tedy uživatel MS Excelu nemusí učit nic nového. Označení sloupců a řádků, rozbalovací menu aktivované pravým tlačítkem myši a menu s výběrem fontu, zarovnání, volby procent a vybarvení textu nebo pozadí textu, to vše je na svých obvyklých místech. Mírně odlišné jsou funkce pro vložení pole, objektu nebo obrázku. Osobně v tomto případě preferuji používání menu rozloženého po levé straně obrazovky, které je v anglické verzi SO nazýváno „Main Toolbar“ (hlavní nabídka). Dialogová řádka, vkládání vzorců, tvorba jednoduchých vzorců typu „= (A1+B1)*C1“ je naprosto identická s MS Excelem. Mírně odlišná je tvorba grafu, ale postup je opět podobný na postup v Excelu. Lze snadno pomocí barevného orámování tabulky (stejně jako v Excelu 97) měnit oblast zdrojových dat grafu. Rozhodně SC v této oblasti za svým „microsoftím“ protějškem nezaostává. Použití „sešitu“ a „listů“, které bylo myslím geniálním vynálezem už v Lotusu 1–2–3 a převzato MS Excelem je v SC rovněž přítomno. Problémy u anglické verze nastávají opět s českými fonty. Dialogová řádka a „ouška“ listů české znaky nezobrazují korektně. Při tisku je čeština OK.

Tvorba číselných řad v tabulkách je shodná jako v Excelu. Jen nevytvoříte řadu typu Po-Út-St…, ani řadu Su-Mo-Tu-We… Pro vytváření kalendářů je tedy SC méně vhodný než jeho „microsoftí“ kolega. Dalším a rozhodně citelnějším nedostatkem je absence tvorby kontingenčních tabulek. Práce s „cizími“ formáty dat je u SC řešena na jedničku. SC podporuje formáty MS Excelu snad všech verzí, Lotusu 1–2–3, HTML, CSV a Dbase. Dále jsou podporovány různé formáty obrázků – BMP, PNG, TGA, TIF atd. Vkládání obrázků např. pomocí sekvence Insert – Picture – From File je stejně příjemné jako u StarWriteru (viz. minulý díl seriálu o SO). Obzvláště umisťování obrázku doprostřed stránky mezi tabulky a grafy jsem již náležitě ocenil.

Výměna souborů
Po nepříliš blahé zkušenosti s výměnou dat mezi MS Wordem 97 a StarWriterem jsem u MS Excelu (97, 95, 5.0) a SC čekal něco podobného. Příjemným překvapením bylo, že mi MS Excel bez problémů načetl všechny tabulky vyexportované pro něj z SC. Totéž platilo i obráceně. Jedinou vadou na kráse byl fakt, že grafy při importu do MS Excelu zmizí. Pokud chcete někomu poslat dokument obsahující grafy, doporučuji odeslat kopii dokumentu ve formátu HTML. Takovýto dokument přečtou bez problémů běžné prohlížeče HTML tj. MS Internet Exploreru 4.0, 5.0 a Netscape Navigator. O převodu češtiny platí totéž jako u StarWriteru. Makro CPCODE funguje i v SC velmi dobře. Občas se nějaké české písmenko ztratí, ale to je spíš vyjímkou než pravidlem. Dalším příjemným překvapením byl zdařilý import dokumentů exportovaných SC do Wintabu z 602 pro PC suite. Grafy sice opět neprošly, ale tabulky včetně vzorců byly v pořádku. Rovněž dokumenty z Wintabu četl SC bez problémů.

Myslím, že v pomyslné soutěži StarOffice – MS Office by ode mně MS Office dostala bod za mírně lepší tabulkový procesor (nezahrnuji poměr cena/výkon u obou produktů). V příštím díle se zaměříme na zpracování vektorové a bitmapové grafiky pomocí StarOffice. Předem prozradím jen to, že SO své zatím mírně nepříznivé skóre vůči MS Office v pohodě srovná.

Uvítám vaše dotazy a připomínky.

Byl pro vás článek přínosný?