Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stavíme vlastní PDA rattulla od František Brakon - A závěr je - komerční vývoj jde příliš...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2006 8:37

    František Brakon (neregistrovaný)
    A závěr je - komerční vývoj jde příliš rychle na to, aby s ním open source vývoj mohl soupeřit.

    Tím samozřejmě open-source neodsuzuji. Řešení vidím v tom, že open source nadšenci dospějí, založí firmy a budou vyvíjet komerční open source, třeba pod duální licencí.

    Díry na trhu by mohli zaplnit nadšenci, kteří pouze upraví komerční produkt. Třeba se někdy dočkáme rychlého a kvalitního mobilu s možností skriptování vlastních funkcí a bez zbytečných hovadin žeroucích baterii a dalších "alternativních" produktů....
  • 23. 1. 2006 9:04

    jardous (neregistrovaný)
    > A závěr je - komerční vývoj jde příliš rychle na to, aby s ním open source vývoj mohl soupeřit.

    To sice ano, ale radeji bych dal prednost kvalitnimu a poctivemu zakladu nez nejake komercni rychlokvasce, ktera ma sice Hi-Tech funkce (ktere nikdo nepouziva), ale trpi zakladnimi neduhy, ktere casto dovedou zneprijemnit zivot...
  • 23. 1. 2006 9:16

    Erik Hamera (neregistrovaný)
    Komercni vyvoj jde rychle pouze v pripade, ze nekdo rozhodne, ze pujde.
    Zastoupeni firmy Sharp odmitlo dovezt Sharp Zaurus ani kdyz jsme nabizeli odber peti kusu (ano, neni to moc, ale neprodelali by). Dalsi us firma odmitla prodat do .cz Zaura s tim, ze lze zaplatit jen VISA kartou vydanou v us, nebo v kanade. Pak nabidli, ze by slo zaplatit predem a ze poslou fakturu, ta nedosla. Kdyz se velke firmy takto stavi k prodeji hotoveho vyrobku, jak se budou stavet k pozadavkum na modifikaci hw?

    Naopak si myslim, ze pozadavky uzivatelu na vykon uz tak zaostavaji za maximalnim dospinibilnim vykonem, ze ma smysl stavet vlastni pocitace na miru a bude to mit smysl cim dal tim vice. Uz jenom proto, ze k nim bude mit clovek plnou dokumentaci a tedy zadne problemy s drivery.
  • 10. 10. 2006 11:23

    ludvik (neregistrovaný)
    Mozna radeji nez dovazet zastarale Zaurusy z USA by bylo lepsi zkusit dovezt nejake japonske Zaurusy SL-C3xxx. Myslim, ze jsou o neco novejsi a ani prilis drahe nejsou. Napriklad SL-C3200 se 6GB harddiskem v Tokiu v second-handu stoji 49tis Yenu (1Kc=5Yenu). Novy jsem poridil za 56tis Yenu. Velke obchodni domy je prodavaji pomerne draho za 74tis Yenu, ale pokud se nekdo chysta do Tokia, mohu dodat adresu toho obchodu, kde meli levnejsi. Predelani z Japonstiny na Anglickou verzi je zalezitost 5 minut. Krome CF a SD slotu, IRDA a klavesnice to ma USB, ktere funguje jako master nebo slave podle toho jaky se pripoji konektor. Nevyhoda japonskych Zaurusu je, ze je to pomerne tezke a tluste PDA. Zase ma display ve slozenem stavu uvnitr, takze neni potreba pouzdro. A display ma opravdu pekny s velkym rozlisenim 640x480. To ze ma harddisk je asi trochu slabina, protoze se s tim nesmi moc triskat. Oproti americkemu Zaurusu chybi Wifi, ale to jde koupit za 5 tis Yenu ve verzi do CF slotu.
  • 23. 1. 2006 9:40

    Jarda (neregistrovaný)
    >A závěr je - komerční vývoj jde příliš rychle na to, aby s ním open source vývoj mohl soupeřit.

    Jenze zatim nikdo nic komercniho, pouzitelneho a dostupneho do placu nedal. I ten Zaurus jaksi ma problemy s konektivitou, ma na kastliku malo vhodnych der.
  • 23. 1. 2006 10:16

    mtd (neregistrovaný)
    no prave. nejlepsi rozhrani na pripojovani periferii je u normalnich pda bud cf (de facto pcmcia), nebo usb. jenze cf ma adresni prostor 3x1kB a usb je pro vetsinu periferii pomale (pokud se tam nebude pripojovat neco, u ceho na rychlosti nesejde, napr. gps).