Hlavní navigace

Supertux

28. 5. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tux a Penny (sličné tučnáčí děvče) si užívali nádherný piknik na ledové kře. Bylo příjemné mrazivé odpoledne vše vypadalo v pořádku - ale! Náhle zpoza ledového keře vyskočilo podivné stvoření, zjevil se záblesk a Tux usnul. A jakmile se probral, čekalo ho nemilé překvapení, jeho milovaná Penny byla pryč.

supertux

Tux a Penny (sličné tučnáčí děvče) si užívali nádherný piknik na ledové kře. Bylo příjemné mrazivé odpoledne vše vypadalo v pořádku – ale! Náhle zpoza ledového keře vyskočilo podivné stvoření, zjevil se záblesk a Tux usnul. A jakmile se probral, čekalo ho nemilé překvapení, jeho milovaná Penny byla pryč. Na jejím místě ležel jenom dopis a v něm stálo, že Nolok, Tuxův nepřítel, Penny unesl, a jestliže ji chce Tux zpátky, musí překonat těžkou cestu až do jeho temné pevnosti. Tux pohlédl v dál, kde spatřil onu zlověstnou pevnost, a bez váhání se vydal na cestu, aby zachránil svou milovanou Penny.

supertux

Tak takovým napínavým intrem vás přivítá arkáda SuperTux. Už z názvu je patrné, že půjde o klasickou 2D hopsačku ve stylu hry Super Mario Bros od Nintenda. Samotný SuperTux už je poměrně starý, ale teprve nedávno byla vydána nová verze – tzv. Milestone 1, která má spoustu vylepšení a novou opravdu hezkou grafiku, a tak si SuperTux určitě najde spoustu příznivců hlavně mezi menšími hráči. Tím nechci říct, že by to bylo nějak jednoduché, já jsem bohužel Penny ještě zachránit nezvládl, uvidíme, jak si povedete vy.

supertux

Ve hře ovládáte tučnáka Tuxe. Buď klasicky pomocí šipek na klávesnici, nebo joystickem (nezkoušel jsem). Na začátku hry vycházíte se svého iglů a vidíte mapu herního světa, na které se po každém vyhraném kole posunete na další bod, blíže k pevnosti. Hned na začátku kola je váš tučnák dočista malý – a pokud vrazíte do nepřítele, ztrácíte život. Avšak jestliže vezmete bonus „sněhová koule“, tučnák povyroste a už si můžete dovolit jeden střet s nepřítelem – což vás opět zmenší. Zatím byla pro vás jen jediná cesta, jak zneškodnit nepřátele – skočit jim na hlavu (nebo horní část jejich roztodivných těl). Avšak další bonus (možno získat, jen když už máte sněhovou kouli) je ledová květinka – a díky ní můžete střílet malé ohnivé kuličky, které skáčou po zemi a likvidují nepřátele. Na tyto bonusy ale narazíte spíše výjimečně. Všechny bonusy jsou schovány v modrých kostkách s otazníkem, které odjišťujete nárazem hlavy:) Čili že do nich zespodu skočíte. Celkem hojně jsou v kole rozmístěny mince – ty tvoří většinou i obsah kostek s otazníky. Mince pečlivě sbírejte, jakmile jich totiž shromáždíte 100, dostanete další život.

supertux

Jak jsem se již zmínil, grafika hry je zdařená (srovnejte se starou verzí). Ve hře se se obrazovka posunuje pouze kupředu – zpátky se tedy daleko vracet nelze. V některých kolech například i pěkně sněží. K zábavě i poslechu hraje pohodová hudba a ozývá se pár zvuků. Nenechte se zmást nízkým fps na screenshotech, hra mi běží plynule – SuperTux je celkem nenáročný na hardware počítače.

A aby to bylo ještě o něco těžší, je hra omezena časovým limitem, nemůžete tedy donekonečna vyčkávat – což je dobře, nutí vás to riskovat a ne jen číhat na vhodné rozestavení nepřátel. Protivníků je ve hře několik druhů. Základní jsou chodící sněhové koule, které jen pochodují sem a tam a je lehké je zneškodnit. Její nepříjemnější mutace má ostnaté brnění a skokem na ni ublížíte pouze sobě. Další je chodící ledová kostka, tu po prvním skoku jenom omráčíte, pokud na ní skočíte podruhé, rychle se rozklouže po zemi, odráží se od překážek, a jestliže narazí na nepřítele, zneškodní ho – to ale provede i s vámi, takže pozor. Osobně ji nenávidím ze všeho nejvíc, vždycky se totiž vrací nečekanou rychlostí a dostane mě… Ve vyšších kolem pak narazíte ještě na rybu vyskakující z vody, létací sněhové koule, padající rampouchy apod.

Hra se automaticky ukládá, takže nemusíte znova projíždět vyhraná kola, což je dobře, často mě u podobných arkád nudilo, jak jsem musel začínat vždy od začátku. I v samotném kole je jeden či více „záchytných bodů“, od kterých po ztrátě života startujete.

supertux

root_podpora

Jestli se vám taková pohodová skákačka zamlouvá nebo je doma vaše vlastní či na hlídání svěřená lidská ratolest a potřebujete ji zabavit, stáhněte SuperTuxe. Na stránkách projektu jsou zdrojáky (5 MB) nebo předkompilované balíčky pro Windows a Mac OS X. Na Internetu určitě najdete i binárku pro svou distribuci. Pro Slackware můžete stáhnout verzi 1.0 zde. Hra potřebuje ke kompilaci a hraní klasické SDL knihovny, takže není problém. Nová verze podporuje i OpenGL, ale to není doporučováno a mně fungovalo pomaleji než SDL a navíc s chybami. Pokud by vám nestačily levely ve hře (je jich asi 26), pomocí editoru si můžete vytvořit své vlastní, ve verzi 1.1 je zabudovaný editor kol a nebo použijte externí Flexlay.

Přeji příjemné zahopsání!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku