Hlavní navigace

SuSE Linux 8.2 - recenze

30. 4. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Další z velkých distribucí, které se v poslední době objevily, je po Mandraku, Red Hat Linuxu a Slackwaru také SuSE Linux 8.2 CZ. V dnešní recenzi se podíváme, co nového nám nabízí.

Instalační sada se opět trochu přeskupila. V krabici najdeme pět CD ROMů a hned dva DVD disky. Distribuce mírně nabobtnala, takže zdrojové balíčky se přesunuly na druhé DVD. Na CD-ROMech již tedy najdeme pouze binární balíčky. Tištěná dokumentace, samozřejmě v českém jazyce, si udržela výbornou úroveň. Nadále se skládá ze dvou manuálů – techničtěji orientované „Příručky správce systému“ a spíše klikačně zaměřené „Uživatelské příručky“. Drobné výhrady je možné mít snad jen k některému krkolomně použitému názvosloví (NIS pán/otrok namísto NIS master/slave) a jen zcela minimálně i k úplnosti a faktické správnosti některých příkladů.

Mírně se změnil průběh startování. Dřívější splashscreen nahradila obrazovka se stupnicí průběhu bootování. Celý proces se tak nyní více podobá třeba Windows XP než Linuxu. Uživatelé, kteří dávají přednost obvyklým výstupům startování jádra a služeb, se k nim mohou přepnout stisknutím klávesy F2.

Instalace a konfigurační nástroje

Instalační program se od dob 8.0 a 8.1 příliš nezměnil, ke změně ostatně není zásadní důvod. Viditelnou novinkou, která však nemá vliv na jeho funkčnost, je snad jen podpora vyhlazených písem už ve fázi instalace. Z unikátních vlastností, které zbyly již z dřívějška, bych vyzdvihl zejména podporu změny velikosti svazků VFAT a nově též NTFS (i když ten pouze pomocí utility ve znakovém režimu) a integrovanou kontrolu stability pamětí pomocí programu Memtest86.

Podobně ani sada konfiguračních nástrojů se příliš neobohatila. Stále v ní citelně chybí například modul pro konfiguraci Samby nebo Apache serveru. To ovšem nic nemění na tom, že je YaST snadno použitelný jak v GUI, tak i ve znakovém prostředí. Konfigurace SuSE Linuxu pomocí YaSTu je podle mého názoru přehlednější a propracovanější než u jiných distribucí. Potěšitelné je, že oproti minulým verzím došlo k výraznému zrychlení celého YaSTu. Nejmarkantněji je to vidět na modulu pro správu balíčků, který je znatelně rychlejší než dříve.

Vylepšení se dočkal YOU (YaST Online Update). Nově umožňuje naplánování periodických automatických aktualizací. Při komunikaci s update serverem je konečně vidět sloupec s průběhem stahování, takže i na pomalé lince máme přehled o stavu a nemusíme jako dříve složitě zjišťovat, jestli se něco děje. Je potěšitelné, že uživatel má možnost aktualizovat svůj systém už ve fázi instalace. Kromě toho dokáže YOU stáhnout také komponenty, které nejsou přímo v distribuci, například windowsové fonty TrueType nebo aktuální GLX ovladač pro karty nVidia.

Na příkazové liště přibyla také stavová ikona informující o dostupnosti nových aktualizací – SuSEwatcher.

YaST Online Update


Jádro a věci pod povrchem

SL 8.2 používá jádro 2.4.20, které specialisté SuSE doplnili řadou patchů. Oproti srovnatelnému kernelu z Red Hat Linuxu 9 je bohatší například o podporu ACPI (rozhraní pro dokonalejší správu, například pro řízení powermanagementu u moderních přenosných počítačů), souborové systémy XFS a NTFS nebo zvukový subsystém Alsa. Kromě toho podporuje také rozlišení uživatelských práv ACL a dokonce dovoluje tyto atributy používat i přes síť pomocí rozšířených RPC volání v rámci NFS. Dodejme jen, že toto rozšíření je kompatibilní se standardy POSIX, takže ACL přes NFS můžeme kromě dalších SuSE Linuxů sdílet i s počítači se Solarisem.

Systémové knihovny glibc mají verzi 3.2.3 a celá distribuce je zkompilována překladačem gcc 3.3-pre.

Zatímco Red Hat již několik distribucí postavil nad rpm 4.x, SuSE Linux stále setrvává na starší generaci, konkrétně 3.0.6. Nenajdeme v něm tedy nové vymoženosti, zato pracuje s balíčky i rpm databází o poznání rychleji.

GUI a multimédia

SuSE preferuje prostředí KDE, které to v SL 8.2 dotáhlo až na verzi 3.1.1. Už tradičně používá vzhled „Keramik“, který působí velice zdařile. Obsahuje rozšíření kiosk, které administrátorům dovoluje nastavovat omezení uživatelů pracujících v GUI, VNC-kompatibilní server a klient pro vzdálený přístup k pracovní ploše atd. Vzhled prostředí na mě působil celkem uspokojivě. Bohužel až po ruční změně fontů, neboť předvolené nastavení bylo pro můj displej nevyhovující (příliš malé). I po všech snahách o vyladění mám pocit, že desktop mého Red Hat Linuxu na mě působí o kousek lépe.

Na Gnome 2.2.1 sice není kladen až takový důraz (jako třeba v Red Hatu), ovšem je použitelné a díky tématu Geramik působí prostředí konzistetně, i když třeba pouštíte aplikace Gnome nebo GTK v rámci KDE.

Prohlížeč Mozilla 1.2.1 ani Galeon 1.2.9 bohužel neobsahuje podporu Xft, resp. gtk2. Můžeme tedy zapomenout na vyhlazené fonty, což zklame uživatele, kteří si mezitím zvykli na vzhled stránek v podání speciální verze Mozilly z Red Hatu 8.0 a 9. Na druhé straně ovšem Mozilla obsahuje český jazykový modul, který zase nemají uživatelé RHL.

Mozilla


Stejně tak OpenOffice.org 1.0.2 již není pouhým programem s počeštěným menu, ale může nabídnout kompletní lokalizaci převzatou od lokalizačního týmu openoffice.org, který SuSE ČR bohatě podporuje. Lokalizace je tedy úplná, tj. včetně například kontroly pravopisu, nápovědného systému atd.

Na rozdíl třeba od volné verze Red Hat Linuxu obsahuje SL 8.2 řadu komerčních a multimediálních programů. Naleznete v něm tedy JRE plugin pro Mozillu (od Blackdown, takže Java funguje i v Mozille kompilované novým překladačem), Flash plugin, Acrobat Reader, Real Player, mplayer, nástroje pro přehrávání DVD atd. Přehrajete v něm také MP3 a OGG soubory. AVI videa enkódovaná pomocí volně šířených kodeků přehrajete také, ovšem některé další kodeky (zejména DivX) si budete muset stáhnout sami.

V distribuci nalezneme také celou řadu nových her a zábavných programů. Za všechny se zmíním o sympatické arkádě FrozenBubbles a kvalitně zpracovanému klonu logické hry Atomix – lmarbles.

FrozenBubbles


SuSE Linux jako server

Postfix 1.1.11 byl nahrazen novou verzí 2.0.6, která nabízí celou řadu novinek. Především je o poznání rychlejší, má lepší prostředky pro boj se spammery, kompletně inovovanou správu virtuálních domén a ještě o něco více se přibližuje standardům, podle kterých by měl MTA server fungovat. V distribuci najdeme také Sendmail 8.12.7 (včetně čerstvé dávky bezpečnostních děr) a exim 4.1.2.

Apache zůstává stále na verzi 1.3.27, přičemž nová verze 2.0.24 je sice zahrnuta do distribuce, nicméně stále ještě je označena jako beta, která není určena do ostrého provozu (ačkoliv třeba Red Hat Linux používá novou verzi stabilně).

Potěšitelné je, že SL 8.2 již nepoužívá klasický superserver inetd, ale modernější xinetd, který je výkonnější a má větší možnosti konfigurace.

Pro mnohé síťové administrátory je dobrým argumentem skutečnost, že SuSE poskytuje bezplatný přístup k bezpečnostním a dalším aktualizacím, bez omezení počtu počítačů a bez nutnosti registrace. SuSE také nepřejali nepříjemnou koncepci Red Hatu a nadále dostatečně dlouho podporují své starší distribuce.

Cena

SL 8.2 se prodává za 2 429 Kč bez DPH. Update ze starší verze lze pořídit za 1 550 Kč. Cena je podle mého názoru přiměřená, když vezmeme v úvahu, že za ni získáváme kompletní sadu instalačních médií, kvalitní tištěnou dokumentaci a 90denní instalační podporu.

CS24_early

Závěr

Podobně jako SuSE Linux 8.1 je i verze 8.2 spíše „inkrementálním“ upgradem než nějakým revolučním počinem. Není v ní patrný žádný zásadní prvek, kterým by se SuSE Linux odpoutal od svých předchozích verzí. V podání SuSE však i nepatrné zlepšení znamená vcelku mnoho, neboť již předchozí verze nastavily pomyslnou kvalitativní laťku hodně vysoko. Nezbývá mi tedy, než nový SuSE Linux každému doporučit.

+ instalační program, kvalitní konfigurační nástroje
+ objem distribuce
+ zázemí lokální pobočky SuSE ČR, česká dokumentace, OpenOffice.org a Mozilla
+ instalační podpora
 – Mozilla bez podpory AA

Byl pro vás článek přínosný?