Hlavní navigace

Sweet Home 3D: návrh interiéru vašeho domu

4. 6. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Návrh interiéru v novém bytě nebo domu by měl být spíše otázkou vaší fantazie než schopnosti ovládat nějaký program. Multiplatformní Sweet Home 3D k tomu poslouží dobře, je tak jednoduchý, že na první pohled pochopíte, jak se s ním pracuje a rozhodně vás nebude omezovat. Navrhnete s ním dům za 20 minut a navíc hezky v češtině.

Úvod

Většina lidí nepřestavuje svůj dům či byt každý den, a tak program na navrhování interiéru by neměl být nějaký složitý a měl by se soustředit hlavně na svůj úkol a uživatele svázat pouze do interiérových záležitostí. Byt se dá navrhnout i v Blenderu a vypadne z něj stejný a spíše lepší výstup, ale kolik z vás by to dokázalo udělat stejně rychle a pohodlně jako ve specializovaném nástroji? Sweet Home 3D(SH3D) je multiplatformní Java aplikace. Pro svůj běh na Linuxu vyžaduje nainstalované JRE. Jako bonus můžete SH3D spustit i v prostředí webového prohlížeče jako Java Applet, ale jelikož je program docela náročný na místo na ploše, resp. čím víc ho budete mít, tím lépe se vám s ním bude pracovat, a tak pokud máte možnost, volte spíše stáhnutí programu.

Instalace

Linuxový instalační balík má asi 46 MB a můžete si ho stáhnout ze stránek projektu. K dispozici je 32bit i 64bit verze. Říkám sice instalační balík, ale je to pouze několik zabalených souborů, mezi nimiž je soubor SweetHome3D, kterým se program spouští. Pro běh budeme potřebovat JRE. V Ubuntu/Debianu stačí nainstalovat např. balíček openjdk-6-jre a tím hledání závislostí končí.

Implementací Javy a tedy i JRE je několik. OpenJDK je svobodnou implementací a pokud instalujete nějaký balíček, zvolí se jako výchozí právě OpenJDK, a tak nemá smysl jít proti proudu, pokud nevíte o některých problémech s ním spojených.

Další krok instalace je rozbalení archivu s programem. To provedeme buď nějakým klikacím nástrojem, který se ve většině přítulných distribucí objeví po dvojkliku na stažený archiv nebo můžeme použít řádkovou utilitu tar:

$ tar xf SweetHome3D-2.4-linux-x86.tgz 

Po rozbalení vstoupíme do adresáře, co se objevil, a to buď opět v nějakém klikacím nástroji nebo přes příkazovou řádku:

$ cd SweetHome3D-2.4 

A program spustíme dvojklikem na soubor SweetHome3D nebo:

$ ./SweetHome3D 

A nezbývá než začít.

Uživatelské rozhraní

Jak už jsem naznačil výše, základem podobných programů je přítulnost uživatelského rozhraní. Sweet Home 3D má čtyři oblasti, které budeme aktivně používat a naznačil jsem je na obrázku:

  1. Lišta s nástroji (zdi)
  2. Menu s objekty
  3. Kreslící plátno (půdorys)
  4. 3D náhled

Vše co se týče zdí najdeme na nástrojové liště. Pomocí jednotlivých tlačítek můžeme jednoduše nakreslit celé patro domu, tedy místnosti, chodby nebo oddělovací zdi. Kreslení se provádí na kreslící plátno, na kterém je naznačen motiv čtverečkového papíru. Na plátno kreslíte půdorys. Program je kompletně přeložen do češtiny a jako jednotky jsou použity cm. Pokud máte raději milimetry nebo palce, můžete si je navolit v nastavení.

Když máte navržené místnosti, můžete přejít do levé části uživatelského rozhraní, kde je ve výchozím stavu umístěná lišta s katalogem oken, dveří a prvků interiéru. V základní verzi toho zas tolik nenajdete, ale jiné prvky se dají stáhnout ze stránek projektu. Zde si určitě vyberete nábytek, který je podobný tomu vašemu. Umísťování jednotlivých prvků interiéru probíhá přetažením z katalogu na kreslící plátno. Zde je pak možné za tahání jednotlivých rohů ovlivňovat jeho rozměry, otočení a výšku levitace. Např. na plátno umístíte kytku, která bude větší než plánujete a bude ležet pod stolem. Přes jednotlivé rohy ji můžete zmenšit na výšku, šířku i hloubku a zvednout ji do úrovně stolu. Stejné parametry jsou dostupné u všech předmětů včetně oken a dveří. Při editaci jakéhokoli prvku interiéru uvidíte informace o vzdáleností od ostatních prvků či zdí a jeho vlastní rozměry. Po dvojkliku na jakýkoli objekt se také objeví dialog, kde je možné nastavit tyto a další parametry prvku jako třeba textura.

Všechny změny, které uděláte, budou hned vidět ve 3D náhledu. Tam si můžete zvolit buď pohled shora nebo virtuální prohlídku a okamžitě vidíte, co se mění. 3D náhled není bůhví jak kvalitní, protože veškeré renderovací operace procházejí přes procesor. Na to narazíte i u renderování videa a obrázků.

Obrázky a videa

Výsledkem vašeho snažení může být několik obrázků interiéru vašeho nového domu/bytu nebo ukázkové video. Na dialog pořízení obrázku i videa jsou v nástrojové liště tlačítka nebo se k potřebným dialogům můžete dostat i při zmáčknutí druhého tlačítka nad 3D náhledem. Tak jako tak si v případě videa i obrázku nastavíte, co chcete v 3D náhledu. V případě obrázku si stačí nastavit náhled tak, jak chceme, aby byl zachycen, a dát se do renderování. Na výběr máte ze čtyř možností kvality, z nichž ta poslední je opravdu pomalá.

CS24_early

Video pořídíte podobně jako prezentaci. Nejdříve se postavíte tam, kde chcete mít první záběr a kliknete na červené tlačítko pro nahrávání. Na nákresu se objeví bod, ze kterého kamera začne. Pak přejdete do druhého bodu a opět kliknete na kulaté tlačítko nahrávání. Vytvoří se druhý bod atd. Nakonec dostanete cestu kamery, která bude mezi jednotlivými body pomalu přejíždět. I tady jsou čtyři varianty pro kvalitu výsledného videa, ale u toho posledního autoři varují, že může trvat i několik dní.

Závěr

Sweet Home 3D je jednoduchý program, který předně plní svůj účel. Je to ideální nástroj, pokud o 3D grafice a CAD systémech mnoho nevíte, ale interiér se vám nechce kreslit na papír. Nakreslený plán si můžete exportovat do SVG formátu, pro lepší orientaci je tu i možnost vložit na pozadí obrázek, třeba nějaký letecký snímek. I když mnoho serverů uvádí, že se jedná o freeware, jde o software distribuovaný pod GNU GPL. O český překlad se starají Štefan Novák a Roman Polášek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.