Hlavní navigace

Synchronizace s Palmu s Linuxem

21. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Před nějakým časem jsem na stránkách tohoto serveru četl velice nadšený článek "Palm III - šikula opravdu do kapsy" o kapesním počítači jménem Palm. Ani ve snu by mě nenapadlo, že si podobné zařízení pořídím. Rád bych se s vámi rozdělil o první dojmy a několik tipů (nejen) pro uživatele Linuxu.

Popisovat, co je to Palm, je velice těžké. Pro někoho je to velice kvalitní organizér, pro jiného zase obstojné čtecí zařízení pro čtení elektronických knih a herní konzola. Další uživatelé jej mají především jako velmi snadno přenosnou platformu pro offlinové čtení internetových stránek a práci s e-mailem a spousta uživatelů využívá od všeho něco. Všichni se ale dle mého názoru shodnou na tom, že jednou z největších předností této platformy je snadná a velice dobře fungující synchronizace s PC. Pod Windows to mají vlastníci Palma snadné. Instalační CD dodané s Palmem obsahuje kompletní software Palm Desktop, který je pro spolupráci s Palmem přímo určen a rovněž je možné data z Palmu synchronizovat s MS Outlookem. Program se při instalaci pouze zeptá, který způsob chcete používat. Uživatelé Linuxu musí vyvinout trochu větší úsilí. Problém již není v neexistenci patřičných programů, ale spíše ve volbě toho pravého. Vyzkoušel jsem postupně tři.

Evolution

Asi nejslibněji vypadala kombinace gnome-pilota a Evolution, produktu firmy Ximian, který vzhledově připomíná MS Outlook. Synchronizace fungovala bezvadně pouze na stlačení tlačítka „HotSync“. Aby to takto fungovalo, bylo nezbytné si nejprve nainstalovat Evolution (instalace z RPM balíčků si na mém Mandrake 8.1 vyžádala spoustu dalších souvisejících balíčků) a poté nastavit v Řídícím centru Gnome položky Pilot Conduits a Pilot link. V tom mi pomáhal zdařilý Wizard, který jako by z oka vypadl svým windowsovým protějškům.

gnome-pilot

Kpilot

Byl již na mém Mandrake 8.1 předinstalován. Osobně ale preferuji spíše Gnome než KDE a shledal jsem, že některé výhody programu (přenos dat do dalších K-aplikací…) bych asi nevyužil. Funkcionalita Kpilota byla jinak naprosto vyhovující. Při synchronizaci Palmu, poprvé na mých W2K a MS Outlooku v práci, podruhé na Linuxu, se vyskytl u Evolution a u Kpilota závažný problém, a to čeština. MS Aplikace používají svůj standard kódování češtiny cp1250, zbytek světa vč. Linuxu ISO8859–2 a GNU-čeština pro Palma existuje v obou kodováních. To znamená buď se vzdát synchronizace pod Windows nebo pod Linuxem, a nebo se smířit s nesprávnou interpretací češtiny na jednom z těchto systémů. Nakonec se řešením ukázal program J-pilot.

J-Pilot

Ne vždy musí být správné řešení komplikované. Stačilo se trochu podrobněji porozhlédnout po tom, co jsem měl na svém Mandrake již nainstalováno. Bylo pouze nutné vypnout synchronizaci v „gnome-pilotovi“ a nastavit správně přímo v J-Pilotovi (Soubor-Nastavení) příslušný sériový port a znakovou sadu kódování češtiny na Windows 1250 EE. Do svého Palmu jsem si nahrál GNU-češtinu ve stejném kodování a bylo to. Při tomto nastavení je možno synchronizovat data z Palma střídavě s Linuxovým J-Pilotem a s MS Outlookem bez jakýchkoli problémů s kódováním českých znaků. Samozřejmě je možné si přes Clipboard vykopírovat přímo z J-Pilota text do normálního textového souboru, který bude mít kodování češtiny ISO8859–2 a bude tedy kompatibilní se všemi textovými editory na Linuxu. Koneckonců i tento text byl asi z poloviny psán na mém Palmu.

J-Pilot

CS24_early

Na závěr připojuji pár tipů na moje oblíbené aplikace:

  • Reader DOC a jiných souborů: PalmReader – freeware přímo od Palm Inc.
  • Kalkulačka: EasyCalc – licence GPL, autor Ondřej Palkovský
  • Databáze: DB – licence GPL, autoři Tom Dyas a M. Chalain
  • Zobrazení hodin: BigClock – licence GPL, autor Jens Rupp
  • Launcher – spouštěč aplikací, který je nutný pro běh některých programů: App/DA Launcher – freeware, autor Hoshi Takanori
  • Hacky (rozšíření Palm OS): X-Master – freeware, autor LinkeSOFT

Hodně volné paměti a rychlou synchronizaci Vám přeje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...