Hlavní navigace

Telefonujeme se SIP

28. 2. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak jednoduše, multiplatformně a zdarma telefonovat po internetu? Způsobů a možností dnes existuje mnoho. Zkuste to třeba s použitím standardního protokolu SIP.

Internetová telefonie je v poslední době jedno z nejfrekvento­vanějších spojení, která je možno v souvislosti s internetem zaslechnout. Kromě mnoha různých proprietárních řešení, jakým je například Skype, je k dispozici samozřejmě také řada otevřených a standardních protokolů. Jedním z nich je také SIP.

Co je to

SIP znamená Session Initiation Protocol a jedná se o telefonní protokol, který poskytuje všechny služby potřebné pro uskutečnění telefonního hovoru prostřednictvím internetu. Protokol je definován v RFC 3261.

Jedná se o velmi flexibilní a otevřený signalizační protokol, který zařizuje sestavení, provoz a ukončení multimediálního sezení. Vytvořeným kanálem mohou téct v podstatě libovolná data, obvykle je to pochopitelně audio.

Jak SIP funguje

Protokol využívá klasického vztahu Server ↔ Klient. V případě SIP je ovšem naprosto bez problémů možné spojení Klient ↔ Klient, ale k tomu se dostaneme. Důležité je, že provoz SIP zajišťují dva typy síťových prvků.

Klient neboli User Agent je klíčovou součástí sítě, která je zároveň koncovým zařízením. Může se jednat jak o software, tak i o hardwarový telefon připojitelný obvykle k Ethernetu. User Agent implementuje SIP, stará se o sestavení samotného spojení a vyřízení hovoru. Spojení probíhá přímo mezi dvěma User Agenty.

Server v SIP síti zastává jen roli jakési ústředny a k samotnému spojení není potřeba. Pokud jej ale použijeme, přinese nám mnoho výhod jako je širší základna uživatelů, možnost peeringu (přepojování spojení) mezi jednotlivými SIP servery a podobně. Navíc nebudete potřebovat veřejnou IP, což je pro mnoho uživatelů podstatné.

V praxi je SIP velmi podobný Jabberu. Je decentralizovaný, multiplatformní, adresuje uživatele na konkrétních strojích a přenos řídících dat probíhá v běžné textové podobě. Podobně jako u Jabberu získáte svou adresu ve tvaru  sip:jméno@server.doména.

Co je potřeba

Pro uskutečnění hovoru budete samozřejmě potřebovat počítač se zvukovou kartou nebo hardwarový telefon. Ty mohou vypadat jako běžné telefonní přístroje, případně se mohou chovat jako VoIP ústředna. K uskutečnění hovoru pak použijete libovolný analogový přístroj.

V každém případě je ovšem nutností slušné připojení k internetu. Slušné znamená bez mnoha ztracených paketů a se solidním přenosovým pásmem v obou směrech. Netuším, zda je možno provozovat SIP po dial-up, ale je možné, že to bude fungovat. Mě se ovšem rychlost přenosu pohybuje okolo 10 KB/s. Šířka využitého pásmá je ovšem závislá na zvoleném audio kodeku.

Pokud použijeme počítač, budeme potřebovat samozřejmě mikrofon, reproduktory, ale především nějaký software. Různých programů existuje nepřeberné množství včetně modulů pro Firefox. Z klasických programů pro Linux zmíním OpenWengo, LinPhone, MiniSIP a KPhone. Existují samozřejmě i další klienti snad pro všechny běžné operační systémy.

Pokud chcete využít výhody serveru, budete potřebovat na některém účet. Pochopitelně můžete jít cestou vlastní instalace, ale to je spíš možnost pro firemní uživatele. Doporučuji komplexní open-source ústřednu Asterisk.

Pokud byste raději skutečně měli účet na existujícím serveru a nejlépe zadarmo, zamiřte prohlížečem na www.freeworlddi­alup.com, konkrétně na registrační formulář. Registrace není nijak složitá a po jejím zvládnutí dostanete účet ve tvaru sip:někdo@fwd.pulver.com. Ten můžete rozdávat jako telefonní číslo.

Konfigurace software

Doporučuji už zmíněný software KPhone, který je velmi schopný a také jej najdete ve většině distribucí. Je napsán v QT.

Namiřte si to do menu File a položky Identify. Ve formuláři je potřeba vyplnit údaje o vašem účtu. Na screenshotu je nastavení pro už zmiňovaný server Free Dial Up. Jméno a číslo pochopitelně nahraďte tím, které jste získali při registraci. Host Part, Outbound Proxy a q-value můžete opsat. Nezapomeňte zaškrtnout volbu Auto Register, aby se KPhone sám po spuštění připojil k serveru.

KPhone - konfigurace

Nyní už by mělo být vše připraveno. Pokud restartujete KPhone, měl by se vás zeptat na heslo a bez řečí se připojit. Uvidíte hlavní okno s tlačítkem, na kterém jsou spojené kabely:

KPhone - hlavní

V tuto chvíli už máte možnost telefonovat. Funkci můžete ověřit zavoláním na sip:612@fwd.pulver.com a sip:613@fwd.pulver.com. Na prvním čísle se od automatu dozvíte aktuální čas a datum, druhý automat vám nabídne echo test, takže přehrává zpět to, co mu řeknete. Otestujete tak mikrofon i reproduktor.

root_podpora

KPhone - hovor

Pokud vše funguje, můžete se vrhnout do telefonního seznamu, přidat si do něj své známé a už vám nic nebrání v telefonování. Můžete také využít komerčního poskytovatele, který vám pak umožní jednoduše telefonovat na běžné placené linky. To už pochopitelně nebude zdarma.

KPhone - seznam

KPhone umožňuje využít i video telefonii. K tomu budete potřebovat už jen webovou kameru, kterou si v systému nakonfigurujete. Přeji čistý zvuk i obraz.

Používáte VoIP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.