Hlavní navigace

Tomáš Matějíček: na velikosti záleží

2. 5. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Rozhovor s autorem distribuce Slax o chystaných novinkách, některých těžkostech při vývoji i nedostatečných kapacitách lidských zdrojů. Dozvíte se taky, jak je to s velikostí Slaxu.

Tomáš Matějíček se narodil ve čtvrtek 4. října 1979 v Šumperku, vystudoval střední zemědělskou školu, šest let navštěvoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studia však nedokončil. Nyní pracuje na poloviční úvazek v IT firmě a ve zbytku volného času vyvíjí mimo jiné distribuci Slax.

COS 2006

Slax v anketě Czech open source 2006

Distribuce Slax získala cenu poroty v anketě Czech open source 2006, která vybírá nejlepší české open-source projekty. Slax ocenila porota složená z předních českých odborníků.

Kolik jsi už rozdal na LinuxExpu cédéček se Slaxem?

Asi 180 a ještě mi jich slušná hromádka zbývá.

Klasická otázka na vývojáře: Co se zásadního ve Slaxu v poslední době objevilo?

Matějíček

Hlavní je především oprava unionfs souborového systému, na které se Slax přímo finančně podílel a která umožňuje v tuhle chvíli už relativně stabilně zavádět „za letu” speciální moduly. Dříve to bylo možné jenom tím, že se modul vypálil na CD, ale teď už je můžu zavádět i za běhu systému. Stačí na něj normálně poklikat a je to.

A moduly je možno získat jak?

Můžete je najít na www.slax.org. Na českých stránkách vidět nejsou a pravděpodobně ani nebudou.

Kdo je vytváří?

Vyrábí si je sami uživatelé a také je pak nahrávají na moje stránky. Mých vlastních modulů je tam jen pár, udělal jsem jich asi pět nebo šest. Ostatních sedm set modulů dělají lidé, kteří používají Slax a chybí jim nějaký program. Takto si ho jednoduše přidají a dají ho k dispozici i ostatním.

A jsou kompatibilní mezi jednotlivými verzemi Slaxu?

Slax od verze 5.0.7 používá novější SquashFS filesystém pro kompresi modulů. Ten je zpětně kompatibilní a tudíž nejnovější Slax umí číst moduly vytvořené ve všech předchozích verzích. Bohužel starší verze Slaxu si s novými moduly neporadí.

A kompatibilita mezi variantami? Myslím tím KillBill, Popcorn a podobně?

Samozřejmě, má to společný základ, takže to není problém. Kromě Popcornu jsou moduly funkční ve všech edicích Slaxu. Popcorn je dost osekaný a postrádá spoustu knihovem, navíc uživatel musí modul zavádět příkazem uselivemod namísto poklikání ikonky.

Zmínil jsi ostatní varianty Slaxu jako Popcorn nebo KillBill. Plánuješ do nich někdy přidat češtinu?

Česká edice Slaxu je de-facto počeštěný KillBill, jen wallpaper je s teniskami. Žádné další počešťovací plány nemám a bohužel ani nemůžu nic slíbit.

Uživatelé často volají po českém diskusním fóru, které by se objevilo na Slax.cz. Chystáš něco takového?

No volají, to je pravda. Bohužel musím všechny zklamat, nic podobného neplánuju. Problém je v tom, že fórum na serveru je další branou pro hackery. Stačí mi bohatě anglické fórum, protože v něm každou chvíli někdo najde chybu, kterou pak využije k odesílání nějakých mailů nebo na hackování serverů někde v Rumunsku. Snažím se prostě dalšímu fóru vyhnout. Navíc už mi skoro nestačí síly na anglické, takže české bych určitě nestíhal.

Máš nějaké statistiky ohledně poměru českých a zahraničních uživatelů Slaxu?

Jediné, co mám, jsou statistiky návštěvnosti webů. Anglické stránky navštíví asi 8000 návštěvníků denně, kdežto ty české jenom okolo 200 až 300 lidí. Takže podle toho by se dal ten poměr zhruba odhadnout.

Takže docela dramatický rozdíl. Uživatelé Slaxu jsou tedy především cizinci?

Přesně tak. Denně Slax stáhne z hlavního mirroru cca 500 lidí, a to nepočítám ostatní zrcadla a bittorrent. Celkově počet stáhnutí odhaduji na dvojnásobek, což je 30 000 uživatelů měsíčně, drtivá většina dat jde mimo ČR. Slax je primárně vyvíjen právě pro zahraničí, protože odtamtud proudí také zdroje financování.

Máš nějaké informace o tom, že by byl Slax nasazený na nějakém zajímavém místě?

Mám informace od lidí, kteří používají Slax třeba na školách, kde jej nasadili na celé učebně a rozdávají studentům dokonce CD, aby si systém mohli vyzkoušet i doma. A to nejen v zahraničí. Dokonce mám i informace o českých školách, na kterých to takhle funguje. Jedna verze taky běží na nějakých automobilových počítačích. Mám taky pocit, že to chodí někde v domově důchodců nebo tak něco (smích).

Prý jsi stihl přímo na LinuxExpu dopsat na přání do Slaxe nějakou novou funkci. Prozradíš, co to bylo?

Je to vlastnost, kdy si člověk nabootuje, upraví si systém podle svých potřeb, doinstaluje třeba nějaký software a nakonec si pomoci skriptu vygeneruje nové ISO, které už obsahuje všechny úpravy. Vlastně si tak jednoduše uložím nové ISO s aktuálním stavem, které si pak můžu vypálit.

Na jaké další funkce se můžeme těšit. Čeká nás Slax na mini DVD?

Tak to v žádném případě ne. Slax je 200 MB distribuce a taková i zůstane. Ne že bych tím byl nějak posedlý, ale je to především marketingová záležitost. Dvěstěmegabajtových distribucí není moc a troufám si tvrdit, že Slax má v tomto směru relativně malou konkurenci. Takže je do jisté míry jedinečný. To je takové moje know-how… to bych asi neměl říkat, že? (smích)

Jinak chystám novou verzi webu a s tím souvisí také nové rozhraní modulů, které bude rozšířeno o databázi závislostí. Uživatel se tak bude moci rovnou podívat na to, jaké závislosti daný modul má.

Aha, dependency hell ve Slaxu?

Tak něco (smích). S tím rozdílem, že se to bude řešit celé v databázi na webu a se systémem to nebude mít nic společného.

A další velmi očekávanou novinkou bude systém, kam uživatel přijde, vybere si, ze které edice Slaxu chce vyjít a zaškrtá si, které moduly by v systému rád měl a potom si jediným tlačítkem Download stáhne custom iso (nevím, jak to říct česky) distribuce podle zadání.

To se bude generovat dynamicky?

Ano, bude se to generovat on-the-fly pro každý požadavek zvlášť.

Je něco, co ti v současné době při vývoji vadí nebo překáží?

Co mi vadí je určitá… chybovost… možná ne chybovost. Prostě jak se snažím udržet ve Slaxu stále nejnovější software ze Slackware current, tak tím vždycky zanesu do systému spoustu novinek, které nejsou ještě úplně odladěné. Třeba se snažím držet nejnovějšího kernelu a UnionFS, což sice přináší spoustu výhod a opravených chyb, ale zas na druhé straně vnáší do systému spoustu chyb, které se teprve projeví.

Nechceš třeba dělat nějakou stable větev, která by byla opožděná a pouštěl bys do ní jen vyzkoušený software?

Na to v tuhle chvíli nemám sílu, udržovat další větve. Dost práce je s tou jednou.

Předpokládám, že Slax děláš úplně sám.

UX DAy - tip 2

Úplně. Kromě těch modulů, které dělá komunita, za což patří všem Slackerům a Slaxerům můj velký dík.

Děkuji za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.