Hlavní navigace

Tři nástroje pro pohodlné řízení projektů

21. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čas od času téměř každý potřebuje spravovat projekty a dohlížet na plnění partikulárních úkolů. Zejména u rozsáhlejších a komplikovanějších činností s více účastníky, ať již ve firmě nebo při školních projektech. V článku představíme tři zdarma dostupné aplikace, které vám tuto činnost značně ulehčí.

Pokud člověk neprovádí správu projektů příliš často, obvykle sáhne po kombinaci kalendáře a nějaké tabulky. Programy, které umožňují spravovat projekty (zvláště ty menší), ale nejsou nijak složité a jejich používání zvládne téměř každý. V následujícím článku se tedy podíváme na tři aplikace, které umožňují práci s projekty a jsou určené především pro menší úkoly. Mezinárodní firmu tak zřejmě s jejich pomocí řídit nebudete, ale na práci v týmu o pár lidech poměrně bohatě dostačují.

Řadu uživatelů je navíc používá místo TO-DO listů a svůj čas spravují jako projekt pro jednu osobu. Je to poměrně pohodlné, přehledné a pokud má člověk na starosti více menších činností, které dělá dlouhodobě, tak to je i rozumné. Navíc si do takového systému může snadno zavádět vazby na další uživatele a mít tak přehled o tom, jak jsou na tom s plněním úkolu oni a kdy může s výsledky jejich práce počítat.

Planner

Planner je jednoduchý a přehledný nástroj, který pochází z Gnome balíčku aplikací. Aplikace je rozdělená do čtyř základních částí. Jednak je to seznam osob či jiných zdrojů, které mohou na projektu nějakým způsobem pracovat, dále pak seznam jednotlivých úkolů, přehled jejich plnění (Ganttův diagram) a přehled využívání zdrojů.

V seznamu zdrojů můžete rozdělovat položky na práci a materiál, ke každému je pak možné přiřadit cenu, kontakt a skupinu. Poměrně snadno tak oddělíte více činností od sebe. Poněkud širší možnosti se nabízejí u zadávání úkolů Ke každé položce je možné zadat dobu trvání, začátek práce (může být buď fixní nebo od skončení nějaké události), jméno úkolu, zdroje, které na něj budou potřeba, cenu nebo třeba časovou rezervu či poznámku. Vše funguje velice dobře a intuitivně.

Aplikace je určená především pro menší projekty, které nejsou příliš komplikované. Planner například nemá rozvinuté funkce pro týmovou spolupráci a mlčky se předpokládá, že na projekt dohlíží jen jeden člověk. Importovat je možné MS Project, export je možný do HTML (které vypadá poměrně dobře) či PDF. Pokud tedy hledáte jednoduchý nástroj s kvalitním exportem pro prezentaci, pak je Planner rozhodně dobrá volba. Ocenit je možné také dobře vytvořenou nápovědu.

KPlato

Jestliže byl Planner jednoduchý a snadno ovladatelný, pak KPlato, které je součástí KOffice, je nástrojem robustním, ale hůře ovladatelným. Aplikace je rozdělena do tří základních oblastí. V první možné provádět editaci a řízení projektu, druhá je určená pro přehledy a třetí nabízí tvorbu reportů.

Výhodou takto robustně pojatého programu je dokonalý přehled o všem – od celkové ceny přes plnění plánů až po vytíženost jednotlivých osob. Můžete vytvářet návaznosti jednotlivých úkolů, pokročilým způsobem spravovat zdroje, které je možné dělit do skupin, nebo jednotlivé věci dopodrobna naplánovat.

Pokud tedy hledáte nástroj, který by zvládal i složitější úkony, máte rádi dokonalý přehled o projektu a chcete zabíhat do detailů, pak KPlato je rozhodně nástroj, který stojí za vyzkoušení. Nevýhodou může být složitější ovládání, absence lokalizace a grafické provedení pro KDE (pokud jej tedy nepoužíváte).

GattProject

Pokud s projekty pracujete opravdu zřídka a nechcete si nic instalovat, pak je možné použít GattProject, který je napsaný v Javě. Nenabízí žádnou velkou záplavu funkcí, ale základní organizaci zdrojů a úkolů zvládá bezpečně. Pro českého uživatele může být výhodou lokalizace.

Mimo klasické správy zdrojů a Ganttova diagramu s úkoly se nabízí ještě jednoduchý přehled pomocí PERT grafu. U zdrojů pak je možné ocenit to, že aplikace zvládá pracovat s dovolenými, což je velice užitečné. Jednotlivým zdrojům je možné nastavovat role (projektový manažer, nedefinovaný).

CS24_early

Pokud hledáte rychlý nástroj bez potřeby instalace, může být GattProject dobrou volbou. Občasnému používání asi nebude vadit ani to, že je vytvořený v Javě, spíše naopak. Program je snadno přenositelný mezi platformami.

Závěrem

Každý z představených programů má něco do sebe a pro určitý typ úloh se vždy více hodí jen či druhý. Velkou výhodou GattProjectu je podpora WebDAV, takže je možné poměrně jednoduše spravovat projekty ve více lidech. Pro obyčejné používání se mi ale nejvíce líbí Planner – je rychlý, stabilní, jednoduchý a přehledný. Po KPlato zase sáhnou spíše ti, kteří se pohybují v kategorii těsně pod profesionální prací s projekty. Pro školní využití jsou ale dostačující všechny tři aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.