Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Turris Omnia vybral 12 milionů korun, nakonec bude v plechu od kojot4 - Podle mě je Turris Omnia super nápad, hodně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2016 14:17

    kojot4

    Podle mě je Turris Omnia super nápad, hodně routerů má omezenou NAT tabulku třeba na 100 TCP spojení (což je u Torrentů děsivě málo) atd. atd...

    Na druhou stranu, když vidím jak všichni domů kupují router, NAS, přehrávač internetového rádia, chytrou televizi a já nevím co, tak to řeším po svém malým linuxovým PC v obýváku.

    Dneska se dá v pohodě koupit základovka GIGABYTE H97N-WIFI, která je Mini ITX, ale má 2x HDMI (1 pro monitor, druhý pro televizi), 2x GLAN (takže to jde použít jako router, když do druhého slotu připojíte switch) a to vše můžete dát do malého casu jako Fractal Design Node 304 Black, kam lze teoreticky narvat až 6 HDD.

    Já mám v počítači klasické Ubuntu 15.04 na SSD disku (běhá to jako blesk), pak 2 disky v RAIDu na data. Do počítače teď chci implementovat router (dám za to switch a na wifi použiji integrovanou wifi kartu s anténou), používám to jako přehrávač videí, přehrávám internetová rádia, je to takové multimediální centrum a mám u toho stolek z klávesnicí a myší v obýváku, takže je to pohodlné i na práci.

    Nechci všem brát iluze, ale moje zkušenost je, že nejlepší je mít jedno zařízení na vše, člověk pak nemusí přenášet data, řešit nějaké kompatibility, protokoly pro komunikaci, atd. atd... A linux je na tyhle věci úplně v pohodě,...

    Měřil jsem spotřebu a počítač žere 35W bez monitoru, což taky není nijak děsivé. Cena kolem 10.000 Kč a člověk má úplně všechno. A myslím, že i výkonem a možnostmi nějaký router Turris v pohodě dám na dvoujádrovém Intel procesoru x86.

  • 6. 1. 2016 15:38

    ITFUN FROM SVK (neregistrovaný)

    V podstate niekde máte aj pravdu. Ja som si tiež poskladal presne na tomto MotherBoarde počítač cena vyšla okolo 200 EUR, pokiaľ sa budete o tento počítač starať, aktualizovať Linux, analyzovať logy, analyzovať neporušenosť dôležitých systémových súborov a podobne tak v podstate sa OMNII vyrovnáte.
    Ja pomáham jednému známemu tu na Slovensku, ktorí robí alarmy JABLOTRON pomáham mu s webstránkami. A veľmi nás zaujala OMNIA, v podstate ide o "IT službu", ktorá sa bude starať o zákazníkov, ktorý tento router potrebovať budú.
    Omniu môžeme chápať ako "online zabezpečovaci službu" - práve vďaka aktualizáciám a monitoringu sieťovej aktivity - honeypoty a podobne.

    Mnoho z klientov chce hlavne kamerový systém, alebo inteligentný dom a mnoho z nich sa chce na tieto zariadenia aj prihlasovať napríklad keď nie sú doma, alebo sú v zahraničí, takže potrebujú statickú IP-čku a tu začína problém, pokiaľ máte statickú IP-čku, tak váš router je náchylnejší na útoky. Nehovoriac o tom, že pri návrhu digitálnych kamerových systémov sa na tieto zariadenia ohľadne bezpečnosti veľmi nemyslí a jednalo by sa veľmi nepríjemný zásah do súkromia klientov, keby sa ich kamerové zábery z ich domova ocitli vonku na verejnosti. Mnoho klientov zase nemá rád, keď sa na zariadenie musí pripájať cez servery firmy, ktoré dané zariadenie vyrobilo napríklad alarmy JABLOTRON, ktoré môžete riadiť a sledovať cez JABLOTRON server a JABLOTRON už pomaly nie je ani alarm ale začína sa podobať veľmi pokročilému monitoringu vášho domu alebo dokonca by sme mohli začať hovoriť o inteligentom dome. Klienti chcú súkromie a chcú pristupovať priamo k svojim zariadeniam z internetu. A práve tu môže uspieť OMNIA, a verte mi dosť ľudí si zaplatí tých 200 EUR navyše. Čo by mohlo v budúcnosti zvýšiť počet vyrobených kusov a hlavne znížiť ceny.

    Viem, že môj známy, ktorý pracuje aj pre JABLOTRON bude prezentovať svojim klientom aj OMNIU a viem, že cenu nebude navyšovať - router bude za pôvodnú nadobúdaciu cenu. Takto sa bude môcť prezentovať ako skutočný profesionál, ktorí sa vo svojom obore vyzná a klienti ho budú odporúčať alebo mu zveriť aj iné inštalácie a podobne. Niekdy menej je viac.

    To že OMNIU bude osádzať Jablotron je fajn, tento projekt by mohol uspieť aj v širšom merítku - len nikto na ňom nesmie chceť zarobiť a vtedy uspeje. Cena sa musí znížiť potom sa router značne rozšíri.

  • 7. 1. 2016 5:26

    Jenda (neregistrovaný)

    > hodně routerů má omezenou NAT tabulku třeba na 100 TCP spojení

    To snad ne. Nic na trhu dneska nemá méně než 32 MB RAM a z toho je v OpenWRT tak 16 volných. Kolik Linux alokuje na spojení? Snad ne 100 kB.

    > takže to jde použít jako router, když do druhého slotu připojíte switch

    Pozor, Turris má switch managovatelný. Takže si připočítej za switch s vlanama.

    Jinak je to jasné - ani ty prostě nejsi cílovkou Turrisu.

    (P.S. 10 W je při současné ceně elektřiny 450 Kč za rok)

  • 7. 1. 2016 9:11

    j (neregistrovaný)

    I nejblbejsi 100 let stara krabka za pivo zvladne natovat nekoli tisic tcp spojeni ... takze zvanis kraviny. Ano, nektery maj problem, kdyz se za tim pusti torrent, protoze ten klidanko vyrobi 10k+. Ale ten problem nespociva prevazne ve velikosti pameti, ale v tom, ze to prestane stihat CPU. A expanduje s tim, ze spousta dmentnich klientu nechava hromady halfopen konexi ...

    A router za 7k? To si radsi poridim cisco.