Hlavní navigace

Turris Omnia vybral 12 milionů korun, nakonec bude v plechu

6. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kampaň na Indiegogo je u konce, projekt Turris Omnia v ní vybral přes 12 milionů korun – pětinu od Čechů. Podařilo se tak pětkrát překročit původní cílovou částku, které se podařilo dosáhnout už během jediného dne. Omnia je tak nejúspěšnějším českým projektem, který byl na Indiegogo kdy financován.

Kampaň projektu Turris Omnia byla na Indiegogo spuštěna v polovině listopadu a původním cílem bylo vybrat 100 000 dolarů. Nakonec se to podařilo za méně než jeden den a za další dva měsíce se podařilo cílovou částku překročit pětkrát. Kampaň je u konce, vybraná částka dosáhla půl milonu dolarů, tedy více než 12 milionů korun. Do úplného uzavření zbývá méně než týden.

Bude to jedna z největších kampaní z České republiky a jejím smyslem je ověřit, zda půjde o komerčně úspěšný projekt, řekl nám před začátkem kampaně Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC. Uvědomujeme si, že cena routeru je vyšší, ale podle nás má velmi zajímavé kvality a vlastnosti, kvůli kterým si cílovou skupinu najde. Chceme si to ale ověřit, vysvětlil důvody pro využití crowdfundingu.

Zájem potvrzen i v Česku

Úspěch je o to cennější, že podíl Čechů na této částce je více než pětinový (21 %). V těsném závěsu za nimi jsou potom Spojené státy americké (19 %) a Němci (14 %). Router si objednali uživatelé z více než 70 zemí světa. Projekt neziskového sdružení CZ.NIC potvrzuje, že bezpečnost je v celém světě velké téma, a to nejen z pohledu firem, organizací a vlád, ale i domácnosti.

Internetová bezpečnost je stále aktuálnější a nás těší, že k jejímu zvýšení můžeme přispět tímto projektem. Úspěch routeru Turris Omnia ukazuje, že si uživatelé uvědomují, jak je důležité být při pobytu na internetu chráněn, a to i z pohledu hardwaru. Podpora projektu nejen na platformě Indiegogo.com nás zavazuje k tomu, abychom se Turrisu Omnia věnovali intenzivně i v budoucnu, říká Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC. Turris Omnia nemá ve své kategorii srovnatelnou konkurenci. Toto naše zařízení vyplňuje mezeru na trhu výkonných bezpečných routerů nejen pro domácnosti, ale například také středně velké firmy.

Router Turris Omnia je navrhován především s ohledem na internetovou bezpečnost. Kdykoliv je objevena bezpečnostní hrozba, postará se díky systému aktualizací o to, aby uživatele neohrožovala. Kromě vysoké úrovně bezpečnosti nabízí Turris Omnia také mnohem širší možnosti využití, a to především díky vysokému výkonu a výbavě, například:

  • SFP konektor pro přímé připojení optického modulu
  • Funkce síťového úložiště umožní rychlé sdílení médií či zálohování drahocenných dat
  • Slot na kartu SIM umožňuje připojení LTE modemu a zálohování připojení k Internetu pomocí sítí mobilních operátorů

Kompletní hardwarová specifikace je následující:

  • SoC Marvell Armada 385 @ 2 × 1,6 GHz
  • 1 GB RAM
  • 4 GB eMMC + 8 MB NOR
  • 5 + 1 Gbit port + SFP
  • 2 × USB 3.0
  • Programovatelné stmívatelné RGB LED
  • 3 × miniPCIe (jeden přepínatelný na mSATA)
    • Ve dvou slotech volitelně Wi-Fi, SIM slot
  • RTC čip, crypto čip pro lepší entropii RNG
  • 10× GPIO, 2× UART, SPI, I2C

Kampaň potvrdila, že je o router velký zájem a v první vlně se budou vyrábět více než dva tisíce kusů. Jsme s vývojem a výrobou hodně daleko, takže věříme tomu, že všechno proběhne podle plánu, řekli nám vývojáři projektu. Vše se bude vyrábět a osazovat v Česku, prototypy desek nám vyráběl PragoBoard a osazoval je Jablotron. První zájemci by se svých routerů měli dočkat v dubnu.

Půl milionu dolarů pro Omnii

Prodloužená záruka a mobilní aplikace

Během kampaně byly vypsány také další cíle, po jejichž dosažení přihodili vývojáři další zajímavé novinky: plastová krabička bude ve více barvách, bude k dispozici ovládací mobilní aplikace, přibude podpora snadného vývoje jako v Raspberry Pi, k dispozici bude také podpora IoT a záruka na router bude prodloužena na tři roky.

Průběžné cíle

Uživatelé také často volají po hezčí plechové krabičce, protože plastovou považují za příliš obyčejnou. Máme připravenou i plechovou krabičku, ale v kampani a prvním kole počítáme jen s plastovou. Podle zájmu se ale můžeme k plechu vrátit, řekl nám Ondřej Filip na začátku kampaně.

Protože zájem byl skutečně velký, rozhodli se vývojáři plechovou krabičku skutečně přidat. Bylo však nutné dosáhnout cílovou částku rovných půl milionu dolarů, což se dnes ráno povedlo. Omnia tedy nakonec nebude vůbec mít plastovou krabičku, ale všichni uživatelé ji dostanou ve slušivém plechovém kabátku.

Omnia v plechu (model)

Na Nový rok jsme dosáhli dalšího postupného cíle, kterým byla prodloužená tříletá záruka na objednané routery Turris Omnia. Nyní bychom rádi překročili hranici 500 tisíc USD, která představuje kovový box pro všechna objednaná zařízení, uvedl Bedřich Košata, vedoucí Laboratoří CZ.NIC.

UX DAy - tip 2

Jaká krabička je lepší pro router Omnia?

Během kampaně jsme se setkali s překvapivě velkým zájmem o nahrazení plastového krytu za kovovou krabičku, kterou jsme použili pro prototypy Turris Omnia. Chtěli jsme tomuto požadavku vyhovět, ale výroba dvou typů krytů by byla ekonomicky nevýhodná. Proto pokud se najde dostatek zájemců, opustili bychom plastové řešení. Zároveň je hranice půl milionu USD samozřejmě důležitým psychologickým milníkem, který bychom rádi do konce naší kampaně na serveru Indiegogo.com překonali.

Ondřej Filip z CZ.NIC vydal článek, ve kterém vysvětluje důvody pro přechod ke kovové krabičce. Píše v něm: Bohužel vyrábět plastovou i kovovou krabičku nedává příliš smysl, zvláště v množstvích tisíců kusů. Výroba obou jde totiž bohužel proti sobě. Plastová krabička má velké počáteční vývojové náklady na formu a její výroba je již poměrně levná, zatímco vývoj kovového boxu tolik nestojí, ale výrobní náklady jsou vyšší. Pokud bychom tedy připustili obě varianty, sešly by se nám nevýhody obou řešení – platili bychom vysoké náklady na vývoj formy a přitom bychom měli vysoké výrobní náklady na kovové řešení. Proto není možné nabídnout obě varianty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.