Hlavní navigace

Turris Omnia: Kov či nekov? To je to, oč jde!

7. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kampaň na Turris Omnia dosáhla včera částky 500 000 dolarů a vývojáři slíbili kvalitnější plechovou krabičku. Někteří budoucí uživatelé se ale proti takové změně ohradili, protože jim plast jednoduše vyhovuje více. V rámci veřejné debaty přinášíme vyjádření CZ.NIC k tomu, proč nakonec zvítězil plech.

Tuto hamletovskou otázkou se náš tým kolem Omnie zabýval několik měsíců. Turris Omnia byl představen jako domácí router ve slušivé plastové krabičce a celkem dlouho jsme si nepřipouštěli jinou variantu. 5GHz WiFi mělo být řešeno třemi venkovními anténami a „starší“ WiFi na frekvenci 2,4 GHz měla být tak nějak z povinnosti vysílána dvěma interními anténkami spíše pro zpětnou kompatibilitu se staršími zařízeními.

Celý projekt vzbudil ohromný zájem. Na začátku bychom si ani netroufli doufat, že budeme mít více než 2 500 podporovatelů, kteří přispějí neuvěřitelnými 530 tisíci USD. Díky nim se na Indiegogo rozběhla velmi zajímavá diskuze a mnozí nás prosili, abychom udělali kovovou verzi krabičky. Na druhou stranu se později objevili i odpůrci, kteří mají pocit, že plastová krabička je kvalitnější.

Jaká krabička je lepší pro router Omnia?

Bohužel vyrábět plastovou i kovovou krabičku nedává příliš smysl, zvláště v množstvích tisíců kusů. Výroba obou jde totiž bohužel proti sobě. Plastová krabička má velké počáteční vývojové náklady na formu a její výroba je již poměrně levná, zatímco vývoj kovového boxu tolik nestojí, ale výrobní náklady jsou vyšší. Pokud bychom tedy připustili obě varianty, sešly by se nám nevýhody obou řešení – platili bychom vysoké náklady na vývoj formy a přitom bychom měli vysoké výrobní náklady na kovové řešení. Proto není možné nabídnout obě varianty.

Dali jsme si tedy obě varianty na misky vah a zkoumali, která z nich bude naší Omnii lépe slušet:

Vzhled

Předem předesílám, že jsem technický nadšenec, geek, nerd, který rozhodně nezkoumá poslední módu a nikdy se ani neptal, jakou barvu bude mít jeho router, server apod. Nicméně z mého pohledu možná překvapí, že mnohem lépe vypadá kovová (přesněji z eloxovaného hliníku) varianta než ta plastová. Sice je pravda, že pokud srovnám publikované fotky, spíše se mi líbí plast, ale v reálu plast působí hůře než na fotce a naopak kov vypadá v reálu mnohem lépe než na snímku, který jsme byli schopni v této fázi projektu prezentovat.

Chlazení

Od začátku jsme slibovali, že Turris Omnia bude jedním z nejrychlejších ve své třídě a tento cíl stále intenzivně sledujeme. Bohužel výkonné čipy často vyzařují i více tepla do okolí a to pochopitelně zvyšuje nároky na důmyslnost chlazení. U kovové krabičky se dá s výhodou využít rozvod tepla z desky na tělo krabičky, která pak funguje jako velký pasivní chladič. Plast je bohužel tepelný izolant a chlazení je tedy komplikovanější. U prototypů plastové krabičky jsme v extrémním případě dlouhodobého maximálního zatížení routeru dokonce narazili na nutnost softwarově omezovat výkon procesoru, aby nedocházelo k jeho přehřívání. Nebyla zde tedy taková rezerva, jakou bychom i vzhledem k možnosti přidávání dalších karet jako zdrojů tepla chtěli. (Možnost aktivního chlazení jsme samozřejmě zavrhli již v počátku.) Z tohoto pohledu tedy kov vyhrává na celé čáře.

Antény

Řešení antén je rozhodně největší slabinou kovové krabičky, i když jen zdánlivě. Z fyzikálního pohledu je prostě téměř nemožné, aby malá interní anténka zavěšená jen pár centimetrů nad deskou routeru plné mědi a dost možná schovaná pod velkým chladičem podávala stejný výkon jako velká externí anténa. Nicméně jak vyřešit problém 3 + 2 antény pro WiFi? Řešení jsou dvě: buď všech pět antén vyvést ven, jako jsme to udělali v případě našeho prototypu, nebo použít duální antény pro obě pásma a signály pro obě frekvence do nich sloučit. Plánujeme použít stejné slučovače signálu, které se běžné používají ve WiFi kartách, které podporují obě frekvence.

Prostupy

Mohlo by se zdát, že z hlediska prostupů by mělo kovové řešení prohrát s plastovým. Ale na druhou stranu, zadní panel v kovovém řešení bude obsahovat dostatečné množství otvorů pro vyvedení LTE modemů, GPS antén apod., takže v tomto případě by žádný handicap vzniknout neměl. Navíc výroba kovových krabiček je daleko více flexibilní, takže budeme moci nabídnout i speciální krabičky s extra otvory pro různé druhy použití.

Start výroby

Velkou výhodou kovové konstrukce je, že nevyžaduje vývoj formy. To je poměrně zdlouhavý proces a s ohledem na to, jak ambiciozní cíle jsme si u projektu Turris Omnia stanovili, může být tento proces až příliš zdlouhavý. Pokud bychom se v současné fázi projektu opět vrátili k plastové variantě, již bychom měli problém dodržet slibované termíny výroby. A předpokládáme, že vy se na ten nový kus HW těšíte stejně tak jako my a každý den zdržení by byl pro vás stejně dlouhý jako pro nás.

Celkový vzhled

S naším týmem jsou v kontaktu významní manažeři velkých výrobců komoditního i bezpečnostního HW, a tak jsme pochopitelně nevynechali příležitost s nimi celou záležitost konzultovat. I oni nás přesvědčili, že produkt takového střihu, jako je Omnia, si rozhodně zaslouží robustnější a lepší plechové šasí. Pokud se podíváte na portfolio libovolného výrobce síťového HW, tak kov je vyhrazen právě kvalitnějším produktům, mezi něž chceme Omnii rozhodně řadit.

Snad je tedy z mého stručného přehledu zřejmé, že nakonec naše uvažování nabralo rychlý spád a naše sympatie nakonec získalo řešení, které je pro nás sice výrazně finančně náročnější, ale v jehož případě jsme přesvědčeni, že přinese našim uživatelům vyšší hodnotu. CZ.NIC není komerční firmou a nedíváme se tedy na věc pouze čistě obchodně. Naším cílem je poskytnout zájemcům a stejným nadšencům, jakými jsme my sami, zařízení, které bude mít hodnotu, a na které budeme moci být hrdí.

UX DAy - tip 2

Proto jsme změnu materiálu krabičky zařadili jako stretch goal pro významný milník 500 tisíc USD, kdy se již ekonomika projektu posunula a můžeme si to dovolit. A mimochodem kampaň velmi výrazně akcelerovala právě v okamžiku, kdy jsme tento stretch goal ohlásili a později ho i dosáhli. Ještě jednou mi dovolte poděkovat vám za to, že jsme tohoto milníku dosáhli. Pevně věřím, že teď chápete důvody, které nás ke změně krabičky vedly, a že i vy, kteří jste zprvu měli k navrhovanému řešení nedůvěru, oceníte vyšší hodnotu, kterou vám naše malé hardwarové děťátko přinese.

(Napsáno pro blog CZ.NIC.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ondřej Filip vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a působí jako ředitel organizace CZ.NIC. Ve volném čase hraje basketbal, cestuje nebo programuje open-source software.