Hlavní navigace

Tvorba modelů pro 3D tisk: úpravy základních tvarů

5. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V minulém díle jsme si předvedli, jak vytvořit základní tvary. Vzhledem k tomu, že tisknout na tiskárně válce a krychle nemá příliš smysl, ukážeme si, jak tyto základní tvary upravovat.

V dnešním díle se budeme věnovat sražením a zaoblením hran základních těles, které jsme vytvořili minule, a zabrousíme taky trochu do tvorby kapes a výstupků.

Sražení a zaoblení hran

Začneme jednoduchým sražením hrany. Klikneme na hranu a v záložce Úkoly zvolíme sražení.

Hrana se srazí a dostaneme nabídku na úpravu hodnoty sražení, do které zadáme hodnotu, která nám vyhovuje.

Obdobně budeme postupovat i u rádiusu. Pokud chceme upravovat více hran naráz, stačí stisknout klávesu Ctrl a jednu po druhé si označit.

Pak jen opět v záložce Úkoly zvolíme rádius a všechny označené hrany se nám zaoblí.

Potom stejně jako u sražení jen zadáme požadovanou hodnotu a všechny rádiusy vytvořené v tomto kroku upravíme.

Takto upravíme parametry základních tvarů. Poté, co jsme se takto prokousali přes nudný úvod, v tomto díle nakousneme i něco složitějšího. 

Výstupky a kapsy

V první řadě klikneme na plochu, na která chceme tvořit. Pokud neklikneme nebo klikneme špatně, nebude to fungovat. 

Pak v sekci Úkoly zvolíme Vytvořit náčrt a dostaneme se do prostředí dvourozměrného kreslení. Pro začátek si vytvoříme kružnici. Zatím jen tak od oka, o parametrizaci náčrtů si povíme hned v příštím díle. Až budeme mít hotovo, dokončíme náčrt tlačítkem Close a jsme zpátky ve 3D.

Pro vytvoření výstupku opět klikneme na příslušnou plochu a v sekci Nástroje tvorby náčrtu klikneme na volbu Deska. Do okénka Délka pak stačí zadat požadovaný rozměr a máme, co jsme chtěli.

root_podpora

Vytvořený náčrt jde použít jak na výstupek, tak na kapsu. Stačí jen místo desky vybrat kapsu a upravit rozměr. Kromě rozměru můžeme v roletovém menu vybrat i další volby, jako například Skrz vše, a místo kapsy máme díru.

Příště se budeme věnovat náčrtům trochu víc do hloubky. Projdeme si trochu složitější tvary, naučíme se základní vazby a parametrizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.