Hlavní navigace

Týden ve zkratce: bude Microsoft otevřenější?

9. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tento týden byl ve jménu webových standardů, kterým se nyní, zdá se, přizpůsobuje i Microsoft, jak ostatně sám dal vývojářům najevo. Aby dokázal, že nemlátí prázdnou slámu, uvolnil první veřejnou betaverzi Internet Exploreru 8, který klade důraz na podporu webových standardů a dokonce implementuje některé prvky z připravovaného HTML 5.

Webovinky

Zbystřit by měli všichni weboví vývojáři a další lidé, kterých se nějak týkají webové prohlížeče. Microsoft dle očekávání představil novou verzi Internet Exploreru a rovnou vydal veřejnou betaverzi. Podle Microsoftu patří mezi nejdůležitější novinky: vylepšená interoperabilita a kompatibilita a integrované nástroje, které pomáhají vývojářům dělat weby správně. Microsoft nyní podle vlastních slov klade velký důraz na podporu internetových standardů. Česky si o novinkách můžete přečíst například na internetovém blogu na serveru Lupa.cz.

Petr Krčmář: Microsoft uvolnil první Internet Explorer 8 Beta 1

Od 5. do 7. března bude v Las Vegas probíhat konference MIX08, kterou pořádá Microsoft. Kromě jiného by na akci měly zaznít první konkrétní informace ohledně Internet Exploreru 8. Pokud se do Vegas nedostanete, můžete vše sledovat živě po internetu. Nás bude především zajímat, jak bude Microsoft dodržovat webové standardy.

Petr Krčmář: Microsoft prozradí detaily k Internet Exploreru 8

Microsoft nyní všude nahlas prohlašuje, že se poučil od open-source světa a mění svůj postoj v mnoha oblastech – mimo jiné také v otázce standardů. Firma nyní zveřejnila informaci o tom, že v Internet Exploreru 8 hodlá vylepšit podporu standardů. „V souladu se snahou propagovat interoperabilitu napříč webem, připravuje společnost Microsoft nový prohlížeč Internet Explorer 8 tak, aby renderoval obsah především dle webových standardů.“

Petr Krčmář: Microsoft chce podporovat webové standardy

Politické dění

Organizace GNOME Foundation a Mozilla Foundation oznámily, že rozšíří vzájemnou spolupráci tak, aby vylepšily podporu vývojářů i uživatelů desktopových aplikací na Linuxu. Celkem jsou naplánovány tři hlavní kroky: Mozilla pomůže řídit dlouhodobé aktivity GNOME, bude posílena integrace XUL do GNOME a GNOME dostane od Mozilly grant 10 000 dolarů na vylepšení přístupnosti.

Petr Krčmář: Nadace GNOME a Mozilla spojují své síly

Společnost AOL nyní oznámila překvapivý krok – otevírá svou síť také uživatelům klientů třetích stran. Firma spustila novou službu nazvanou OpenAIM 2.0, která nabízí otevřený přístup do sítě. Multiplatformní klienti nebo webové služby tak mohou nyní zcela legálně pouštět své uživatele do sítě AIM. Do této chvíle bylo třeba při vývoji neoficiálních klientů využívat znalosti získané zpětným inženýrstvím, což znamená nejen složitější a náročnější vývoj, ale také obvykle omezenou funkčnost.

Petr Krčmář: AOL otevírá komunikační síť AIM

Už několik dní se jaderní vývojáři baví o statutu projektu NDISwrapper, který umožňuje v Linuxu zavádět ovladače původně určené pro MS Windows. Bez tohoto mechanismu by nemohly fungovat například některé WiFi karty, ke kterým existují jen oficiální uzavřené ovladače. Ačkoliv projekt software vydává pod GNU GPL, Linus si myslí, že není s licencí kompatibilní. „NDISWrapper není kompatibilní s GPL. Zjevně jen exportuje GPLONLY funkce dalšímu kódu, který ale není vydán pod GPL.“

Petr Krčmář: Linus kritizuje NDISWrapper: porušuje prý GPL

Administrace

Pokud provozujete například nějakou webovou službu, je vhodné zálohovat databázi, na které celý software stojí. Existuje několik způsobů zálohy, server Linux.com představil nástroj phpMyBackupPro, který vše zvládne rychle a především bez námahy. Psali jsme už také o programu phpMinAdmin od českého autora Jakuba Vrány, který umí také mimo jiné zálohovat databáze.

Petr Krčmář: Jak zálohujete databázi? Znáte phpMyBackupPro?

Tipy a triky

Zenity je program umožňující komunikovat s uživatelem pomocí jednoduchého, předdefinovaného grafického rozhraní. Obsahuje různé dialogy pro zadávání údajů, kalendářík pro výběr data, notifikace a podobně. Síla Zenity vynikne zejména při použití se skripty pro Nautilus, nicméně i pro jiné využití se jedná o skvělou utilitku.

Jakub Šťastný: Zenity: okénka z shellu

Ostatní

Společnost Sun se stále snaží do Java virtual machine přidat podporu dalších programovacích jazyků (vedle Javy). Zdá se, že nyní je na řadě Python. Sun totiž zaměstnal dva jeho klíčové vývojáře, kterými jsou Ted Leung a Frank Wierzbicki. Oba budou nyní pracovat na projektu Jython, který umožňuje běh Pythonu nad JVM. Firma také oznámila, že hodlá časem odstranit z názvu JVM písmeno J a zůstat tak jen u univerzálního VM.

Petr Krčmář: Sun zaměstnal dva vývojáře Pythonu

root_podpora

Známý mini notebook Asus Eee už brzy dostane svého nástupce. Ten byl představen na výstavě CeBIT v Hanoveru. Podle dostupných informací nabídne nový Asus Eee 900 větší displej (8,9"), více paměti (až 1 GB), více diskového prostoru (až 12 GB) a větší klávesnici. Vylepšení však zároveň znamenají i negativní změny. V důsledku úprav klesne výdrž notebooku na baterie a vzroste jeho cena, která je odhadována na 399 Eur. V Evropě by měl být nový Eee dostupný během dubna.

Petr Krčmář: Asus Eee 900 znamená lepší hardware a vyšší cenu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.