Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Dell směřuje k Linuxu

4. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Největší výrobce počítačů na světě si všiml Linuxu a už začal spolupracovat s Novellem na certifikaci svých výrobků pro Linux. Nadšené výkřiky však Dell velmi rychle zchladil prohlášením, že se zatím bude jen certifikovat a o instalacích nebyla řeč. Mezi další novinky patří především podpora Unicode v PHP.

Dell a Linux

Společnost Dell, která je největším výrobcem počítačů na světě, oznámila, že nabídne více počítačů s možnosti předinstalace Linuxu. „Je úžasné, jak velký zájem má IdeaStorm komunita o řešení jako Linux a OpenOffice. My nasloucháme a důsledkem je spolupráce s Novellem, se kterým certifikujeme naše produkty pro Linux.

Petr Krčmář: Dell chce Linux na více počítačích

Dell hledá nové myšlenky a chce vědět, co si jeho zákazníci přejí. Mezi nejčastěji navrhovanými podněty je možnost defaultní instalace Linuxu, OpenOffice.org, případně počítač bez předinstalovaných MS Windows…

Gilhad: Dell hledá nové myšlenky – Linux vede

V reakci na humbuk, který spustila zpráva o tom, že Dell začne vyrábět počítače s certifikací pro běh s Linuxem, vzkazuje firma uživatelům, že nehodlá na své počítače v budoucnu instalovat Linux. Dell tvrdí, že už samotná certifikace, podpora a školení dají dost práce.

Petr Krčmář: Dell říká uživatelům: ne tak rychle

Dell, svetoznámy výrobca a predajca počítačových systémov, otvoril v Bratislave novú centrálu Európskeho obchodného centra. Centrum je tak prvým strediskom spoločnosti Dell, v ktorom sa integrujú viaceré činnosti ako financie, marketing, ľudské zdroje, technická podpora, predaj a ďalšie. Bratislavské centrum je tretím najväčším centrom v regióne EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika) a v súčasnosti zamestnáva 1 500 ľudí, no počet by mal stúpnuť na 2 100 v priebehu niekoľkých rokov.

Jozef Šmihuľa: Európske obchodné centrum Dellu v Bratislave

PHP

Unicode je ve světě počítačů hudbou moderní doby. Od svého vzniku se značně rozšířilo a dnes jej můžeme najít takřka kdekoliv. Nyní přichází po dlouhém čekání s jeho podporou také programovací jazyk PHP. Chcete vědět jaké mají vývojáři plány do budoucna? Jak už implementace postoupila?

Jakub Šťastný: PHP konečně s podporou unicode

Kancelářský balík firmy Microsoft umožňuje ve verzi 2007 pracovat s novým formátem souborů založeným na technologiích XML a ZIP. Je dobře dokumentovaný a standardizovaný (probíhá ISO schvalovací proces), a proto se hodí pro export dat z webových aplikací mnohem lépe než starší binární formáty.

Jakub Vrána: Export do Open XML v PHP

Jak bylo dříve avizováno, 1. března 2007 začal měsíc PHP chyb. První den byl věnován starým a většinou dobře známým chybám, které vývojářům PHP nestojí za opravu.

Začal měsíc PHP chyb

Ostatní

Distribuce Ubuntu, Kubuntu a Xubuntu staví na stejném základu různá desktopová prostředí. Najdete v nich GNOME, KDE nebo Xfce. Server Phoronix.com se zaměřil na vliv různých prostředí na výkon systému a podrobil všechny tři distribuce srovnávacímu testování. Použity byly dva odlišné počítače – první se dvěma procesory Intel Clovertown a druhý s AMD Sempron.

Petr Krčmář: Porovnání výkonu Ubuntu, Kubuntu a Xubuntu

Kdo říká, že se nedají vydělat peníze na komunitní distribuci, která je k dispozici zdarma? Hewlett Packard začal v srpnu 2005 oficiálně podporovat svobodnou distribuci Debian GNU/Linux, která je opakem komerčních distribucí jako SUSE nebo Red Hat.

Za rok 2006 společnost vydělala 25 milionů dolarů (kurzy) na prodejích hardware, které přímo souvisely s podporou Debianu. „Byl jsem pořádně překvapený, když jsem to zjistil,” tvrdí Jeffrey Wade, marketing manager pro open source a Linux ve společnosti HP.

Petr Krčmář: HP vydělal miliony dolarů na podpoře Debianu

V reakci na tvrzení CEO Microsoftu Steva Ballmera, že Linux porušuje intelektuální vlastnictví zmíněné firmy se rozběhla kampaň mající za cíl učinit tomu přítrž. Kampaň byla pojmenována Show us the code, což myslím přesně vystihuje její cíl. Kampaň je vedena formou otevřeného dopisu adresovaného vývojářům Linuxu s výzvou, aby po Ballmerovi vyžadovali ukázání kódu, kde Linux porušuje intelektuální vlastnictví Microsoftu.

Jakub Šťastný: Porušujeme intelektuální vlastnictví? Ukažte!

Softpedia informuje o bezpečnostní chybě, která postihuje zároveň prohlížeč Firefox i Internet Explorer od Microsoftu. Konkrétně jsou ohroženy verze IE 5.01, 6, 7, Firefox 1.5.0.9 a 2.0 bez ohledu na platformu. Při správném zneužití chyby dokáže útočník získat z počítače oběti libovolný soubor. Chyba se vyskytuje ve špatně ošetřeném mechanismu pro uploadování uživatelských souborů na server.

Petr Krčmář: Bezpečnostní chyba společná pro Firefox i MSIE

CS24_early

Plán distribuce Ubuntu na letošní rok zahrnuje především širší zaměření na desktopové uživatele a především rozšíření záběru také na servery a firemní podporu. Na konferenci UbuCon v New Yorku to 16. února řekl Steve George, vedoucí podpory a služeb ve společnosti Canonical. „Z pohledu Ubuntu má Microsoft příliš velký podíl na trhu. Budeme i nadále pokračovat ve vývoji jednoduše použitelného desktopu a letos se také zaměříme více na servery.”

Petr Krčmář: Ubuntu chce více podílu na desktopech i serverech

Byl pro vás článek přínosný?