Hlavní navigace

Bude svobodný software platit za intelektuální vlastnictví?

20. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dohoda Novellu a Microsoftu stále ještě vzbuzuje pobouření a otevírá prostor k novým hádkám. Podle Microsoftu jde především o intelektuální vlastnictví. Vedoucí projektu Samba tvrdí, že Microsoft nutí vývojáře podepisovat patentové smlouvy. Je svobodný software skutečně svobodný? Bude takový i nadále?

Uzavřená dohoda…

Dohoda mezi Novellem a Microsoftem byla uzavřena na počátku loňského listopadu. Obě společnosti se v ní zavázaly, že nebudou vzájemně žalovat své zákazníky za porušení patentů druhé strany. „Microsoft a Novell si také zajistí vzájemnou ochranu před možnými žalobami za porušení patentů jedné či druhé firmy v produktech té sousední. Microsoft bude doporučovat některým zákazníkům, kteří chtějí využívat služeb obou platforem, produkty partnerského Novellu,” napsali jsme v článku informujícím o dohodě.

Bohužel znění celé dohody není k dispozici, a tak stále není úplně jasné, na čem všem se obě strany dohodly. V každém případě považuje řada uživatelů krok Novellu za „zradu”. I sám Richard Stallman se nechal slyšet, že dohoda sice licenci GNU GPL neporušuje, ale příští verze už se postará o to, aby k něčemu podobnému nedocházelo. „Ukázalo se, že je zřejmě dobře, že to Microsoft udělal teď, protože jsme tak při tom odhalili, že text, který jsme napsali pro GNU GPL verze 3, podobným věcem nezabraňuje. Není ale příliš pozdě a my se musíme ujistit, že jakmile bude GPL v3 vydána, bude podobné dohody blokovat.”

Přestože se můžeme o pohnutkách obou stran jen dohadovat, Microsoft už ústy Steva Ballmera řadu věcí odhalil. Ballmer se ke smlouvě vyjádřil velmi záhy po jejím podpisu a řekl, že Linux zneužívá intelektuálního vlastnictví Microsoftu, což je také důvod k podpisu smlouvy. Zdá se, že pro Microsoft se jedná o způsob, jak získat alespoň částečnou satisfakci za ztráty, které mu Linux zneužitím intelektuálního vlastnictví způsobuje. „Novell nám dává nějaké peníze za právo říkat uživatelům, že každý, kdo používá SUSE Linux, je náležitě chráněn,” řekl Ballmer. „Je to pro nás velice důležité, protože přesto věříme, že každý uživatel Linuxu nese část odpovědnosti.”

Steve Ballmer svým komentářem vyrazil dech mnoha lidem a dal za pravdu odpůrcům smlouvy. Ačkoliv Novell od začátku tvrdí, že za smlouvou není hrozící žaloba ani porušení intelektuálního vlastnictví, jeho nový partner se nebojí otevřeně říct přesný opak. Z pochopitelných důvodů tím proti sobě obrací především management Novellu.

… otevřený Ballmer

Ballmer nyní veřejně řekl, co si skutečně o dohodě s Novellem myslí. Šéf Microsoftu znovu zdůraznil, že podle něj je smlouva tlakem na Novell s ohledem na intelektuální vlastnictví. Ballmer při své řeči nezmínil spolupráci obou firem. Nezmínil ani výhody spolupráce pro uživatele. Nehovořil ani o nových možnostech prodeje. Místo toho jen řekl: „Smlouvu, kterou jsme na konci loňského roku oznámili společně s Novellem, považuji za velmi důležitou. Jasně ukázala hodnotu intelektuálního vlastnictví, dokonce i v open-source světě. Neočekávám, že získáme nějaké zásadní výnosy, ale myslím, že dohoda dokazuje, že open source není svobodný a že musí respektovat intelektuální vlastnictví, jako to dělají všichni ostatní.”

Microsoft je očividně o své pravdě přesvědčen a snaží se přesvědčit své okolí o tom, že je vlastně obětí a všichni (včetně programátorů open source) parazitují na technologiích, které sám vyvinul a zaplatil.

Podle Jeremy Allisona, který pracuje pro Novell a je vedoucím vývojářem projektu Samba, dokonce Microsoft nutí pod nátlakem některé lidi podepisovat patentové licence.

CS24_early

„Někteří lidé za mnou přišli a neoficiálně přiznali, že jim Microsoft vyhrožoval a museli získat patentovou licenci na svobodný software, který používají a nemohou jej nyní dále distribuovat,” tvrdí Allison. Podle jeho slov o tom ale všichni mlčí, a tak není možno nikoho postihnout. „To je samozřejmě nelegální. Ale oni o tom nikomu neřeknou. Dělají to naprosto neoficiálně.”

Dokud se nikdo neodhodlá vystoupit a vše oznámit, neexistuje způsob, jak celou věc dokázat. Kde není žalobce, není soudce. Bohužel tyto postupy společně s dohodami podobnými té uzavřené s Novellem mohou vyústit ve velmi nepříjemný precedens. Časem bychom se tak mohli dočkat toho, že i open-source vývojáři budou nuceni odvádět poplatky za intelektuální vlastnictví velkých firem. To by pochopitelně mohlo ohrozit malé projekty a většinu těch velkých.

Věříte, že Microsoft používá výše zmíněné postupy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.