Hlavní navigace

Warzone 2100: bitva lidstva proti lidstvu

16. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes nás čeká nepříliš vzdálená budoucnost. Temná vize osudu lidstva předpovězená nejednou autory sci-fi literatury. Další pošetilá válka o nadvládu. Přežijeme sami sebe? Podrobnosti o válečném konfliktu v roce 2100 se dozvíte v naší recenzi vynikající realtimové válečné strategie.

Warzone 2100 je zástupcem real-time strategií. Známější příbuzní jsou pro lepší představu například úspěšná série Command & Conquer. Máte-li dojem, že jste o titulu Warzone 2100 slyšeli již dříve, trefili jste se. Vyšel již pár let zpět. Bohužel se v tehdejší silné konkurenci neprosadil. Ačkoli zpracování bylo na velmi kvalitní úrovni – ale o tom bude ještě řeč. Tvůrci se rozhodli uvolnit hru jako svobodný software pod GNU GPL. Podívejme se, o čem je hra samotná.

War Zone 1

Jak bylo naznačeno v úvodu a napovídá i název produktu, jedná se o válečný konflikt. Nečekají nás žádné mimozemské rasy ani bitvy proti inteligentním robotům, sami lidé jsou si největším nepřítelem. Přeneseme se do budoucnosti. Země je vyprahlá a zpustošená. Na jinak neúrodné zemi však hojně „kvetou” továrny, v nichž se montují bojové stroje. V každé strategii je pro tvorbu staveb a jednotek potřeba surovin, a nejinak je tomu i ve Warzone 2100. Ačkoliv podobně jako v Duna, i zde se získává pouze jedna surovina. Je jí ropa. Snažíte se vlastnit co nejvíce vrtů, stavět těžící jednotky a vydělané peníze dát do výzkumu. Jednou ze silných opor titulu je právě možnost tvořit nové jednotky na základě vynalezených technologií, které čítají několik set. Setkáme se tak s několika tisíci kombinacemi bojových jednotek. To zní jistě velmi lákavě.

War Zone 2

Dalším lákadlem je stále dobrá grafika. V době svého vydání se řadila ke špičkám. Hráči je umožněna libovolná rotace kamery. Přítomno je také přiblížení/oddálení alias zoom. Dynamická kamera rozhodně přispívá na lepším herním prožitku. Celkem si můžete vybrat z pěti stran. Bohužel jejich rozdíly nejsou valné. Pouze pár odlišností, z nichž nejjasnější je barva. Warzone 2100 nabízí jak singleplayer, tak multiplayer, skrimish a méně obvyklý fastplay. Celkový počet 24 misí není nejhorší a myslím, že se máte nač těšit. Skladba úkolů je sice ohraná a žádné inovace se nedočkáme, z valné většiny půjde o rozdrcení oponenta do poslední jednotky, postavit základnu, vytvořit vojsko, ubránit se a zahájit protiútok – ale na druhou stranu se stejné schéma drží již hezkou řádku let, tak bude asi oblíbené.

War Zone 3

Ve zkratce se podíváme také na hlavní nabídku. Kromě zmíněných se nabízí ještě tutoriál, který bych s klidem přeskočil. Ovládání pochopíte i bez něj. Druhou nabídkou je Options. Zda nalezneme Game options, kde si volíme obtížnost, rychlost a barvu. Z dalších nastavení jsou zde grafika, hudba a key mapping, ve kterém jsou vypsány užitečné zkratky. Doporučil bych si je alespoň prohlédnout. Postupně se je stejně naučíte – značně vše urychlí.

War Zone 4

Jak je na tom zpracování Warzone 2100? Již jsem zmínil, že tento titul byl původně firmou Pumpkin studio vyvíjen jako klasický komerční, a jen nepřízní osudu se neprosadil. O kvalitu se tedy nebojte. Pro hráče je její neúspěch výhra. Povedená kamera, hezký design s důrazem na detaily, rovněž hudba se povedla – nejedná se o jednu monotónní skladbu s cílem zbavit vás rozumu. Hratelnost je dobrá, ovládání také. Pouze zkratky vám dají zabrat. Warzone 2100 se nedočkal zpracování do češtiny – zas tak velká ztráta to však není. Úkolům porozumíte i s nízkým levelem angličtiny.

War Zone 5

Co dodat závěrem? Warzone 2100 je dozajista hrou překonanou moderními strategiemi. Přece jen již něco pamatuje. V rámci freeware je však jednou z nejkvalitnějších. Stále má svůj půvab, své kouzlo, na které láká stoupence rts. Příjemnou zábavu při dlouhých bitvách. Lidstvu už moc nezbývá, tak ať to stojí za to.

War Zone 6

Aktuální stabilní verze je 2.0.5 a na stránkách hry jsou pochopitelně k dispozici zdrojové kódy, dále balíček pro Ubuntu a „Linux Installer“ – což je instalátor formátu AutoPackage. Ten jsem zvolil. Soubor má asi 18 MB. Po stažení ho učiňte spustitelným pomocí

$ chmod +x warzone2100-2.0.5.package

a spusťte příkazem

$ package install warzone2100-2.0.5.package

Nemáte-li nástroje pro Autopackage, měly by se nyní stáhnout, poté se vás program zeptá na rootovské heslo (zadejte, chcete-li, aby se program nainstaloval do systému, jednoduše použitelný pro všechny uživatele). Instalátor by se měl postarat o závislosti.

War Zone 7

Bitvu započněte příkazem

CS24_early

$ warzone2100

Pro nějaké ty možnosti…

$ warzone2100 --help

Pro případnou odinstalaci zadejte jako root

$ package uninstall warzone2100

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku