Hlavní navigace

AstroMenace: chytrá vesmírná bitva

9. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vesmírní kadeti, čeká nás nelehký úkol. Vzdorovat nepříteli, neustoupit již ani o kus zpět a nelítostně zničit ty, jež se opovážili narušit mír. Vesmír patří přece nám. Svou vesmírnou lodí můžete prokázat mnoho legendárních činů, stačí pouze probudit instinkty ve vás. Pojďme se vydat na bojiště dnů dnešních.

AstroMenace vychází ze stařičkých automatových klasik. Zástupcem tohoto typu je například Invaders. Naštěstí se nejedná o bezduchý remake bez jakékoli příměsi originality. Naopak. AstroMenace prodělal nemalý regenerační proces. Hra se odehrává ve 2D pohledu, ale v jiném úhlu, než jsme zvyklí. Ačkoli je hra zaměřena na singleplayer, děj se vyvíjí pouze názvem misí. Briefing typický třeba pro Freespace se nekoná. Aspoň že ony názvy jsou vcelku výstižné. Zahrnují v sobě jak předmět, tak také naznačení okolností. Celkem je ve hře patnáct akcí nabitých levelů.

Při prvním spuštění si zvolíte, pod jakým jménem se stanete legendou pro další generace. Celkem může být ve hře uloženo pět profilů. Zeptejme se nyní, v čem je tedy recenzované provedení lepší než jiná? Rozhodně možnostmi. Čím jste odvážnější a sestřelíte více nepřátelských stíhaček,tím více dostanete přidělených bodů. Znamenají zkušenosti, skóre a hlavně peníze. O svou loď se samozřejmě jako správný kapitán musíte postarat. Po každé misi je nutné opravit poškození, dokoupit náboje a ostatní vybavení. Z toho je již jasné, že se nejedná o úplně čistou arkádu. AstroMenace nabízí základní typy lodí jako:

AstroMenace 1

Scout – Lehké, menší vzdušné plavidlo. Díky tomu velmi dobře ovladatelná. Unese však úderností lehčí zbraně.

Interceptor – Rychlá loď rovněž pokulhávající na zbraňovém systému.
Fighter – Jak již název napovídá, je to bojová jednotka umožňující použití lehkých a středních kanónů.

Bomber – Bombardér, jehož sortiment zahrnuje spíše těžké zbraně.

Attack Ship – Smrtící věc. Velká, hůře manipulovatelná, ale velmi dobře ozbrojená.
AstroMenace 2

Každá loď má výhody i nevýhody. Během hry si můžete loď vyměnit, máte-li ovšem dostatek financí. Vlastnit loď ještě nic neznamená. Je potřeba řádný tunning. Na něj se dostanete před každou misí. Směňujete zpočátku hlavně přední a zadní palné systémy. Jak si je sestavíte je čistě na vás. Sortiment je vcelku široký. Kromě zbraní je dobré dokupovat či vylepšovat i další vybavení. Vždy si jej však prostudujte, ať najdete rovnováhu. O každém předmětu jsou k dispozici odborné informace. Pro přehlednost se vše nakupuje v shipyard, workshop a weaponry. Názvy jsou myslím jasné. Při vstupu do libovolné nabídky se zobrazí navíc nápověda (bohužel v angličtině) říkající nám stručné tipy a triky. Nemáte-li již žádné finance nazbyt, je třeba vyrazit skrz tlačítko start do akce. Misi můžete opakovat kolikrát jen chcete i poté, co jste ji již jednou splnili. Zaznamená se nejvyšší skóre. Je možné například ji projet, vylepšit stroj a hurá zpět na ně. Vyvážení žánrů je velmi dobré. Upgrade lodi není složitý a zároveň vcelku propracovaný a také mise nezačnou nudit stereotypem. Příjemná je i společnost spřátelených lodí. Co se týče obtížnosti, je volena při tvorbě hrdiny. Libovolně se dá v průběhu hraní měnit. Nejedná se o klasické easy, normal a hard. Kliknete na difficulty a měníte nabídky (omezené náboje, handicap nepřátelských štítů, zničitelné zbraně…). Dle výběru se poté určí procentuální obtížnost, kterou vidíte dole. Ještě na skok do hry samotné. Zmíním se o ukazatelích v horní části obrazovky. Levý se týká zbraní, pravý pak zdraví. Uprostřed vidíme jak zkušenosti, tak peníze. Po stranách jednotlivé systémy lodi. Před hrou jsou nám prozrazeny pomocné zkratky. Uvidíte je poměrně často, tak je nevypisuji.

AstroMenace 3

Zpracování je šupitózní. Příjemné prostředí vesmíru. Létající objekty, které vás mohou sestřelit, ať už části zničených nepřátelských lodí nebo asteroidy. Střely i výbuchy jsou detailně prokresleny. Menu, modely lodí, vše sedí. Hudba je rovněž trefně zvolena. Ovládání se neskládá ze všech kláves klávesnice. Postačí pár kláves Fxy pro pomocné volby a jinak kurzorové šipky s příměsi ctrl a mezerníku. Kdyby to však bylo mnoho, vezměte zavděk myši. Hratelnost je fajn, jen z počátku jsou problémy si zvyknout na úhel pohledu, s čímž souvisí zaměření palby.

root_podpora

AstroMenace 4

AstroMenace je kvalitní hrou – pokud chcete zavzpomínat na hry typu Invaders v novém a kvalitním hávu, je tato volba vhodná. AstroMenace není z těch, které dohrajete jen jednou. Než prozkoušíte všechny kombinace a možnosti, proteče v řece hodně vody. Jen do toho. Bitva právě započala.

AstroMenace 5

Instalace vychází uživatelům vstříc – nejen že si můžete ze stránek hry v sekci download stáhnout archiv, ten rozbalit a spusit pomocí ./game_launcher (těch binárek je tam více, v případě neúspěchu zkuste jinou), autoři dokonce nabízejí repositář pro Debian! Hra by si měla poradit i s 64 bitovou architekturou.

AstroMenace 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku