Hlavní navigace

Týden ve zkratce: iPhone je venku

8. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Horká novinka tohoto týdne je applovský iPhone, který vyvolal opravdové davové šílenství. Spousty lidí stály mnoho a mnoho hodin před americkými prodejnami a doufali, že právě oni budou mít to štěstí a iPhone ještě dostanou. Ačkoliv se začal prodávat teprve minulý pátek, heslo roota je již známo.

Jablečné novinky

iPhone vyšel teprve před několika málo dny a již se zná heslo roota i uživatelského účtu „mobile”. Momentálně však, jak se zdá, hesla nikomu příliš užitečná nebudou, protože iPhonek neobsahuje žádný přístup k terminálu.

Zdroj: SlashDot.org

Jakub Šťastný: Heslo k účtu roota na iPhone získáno za tři dny

V piatok sa v USA spustil predaj toľko očakávaného a diskutovaného iPhonu, kombinácie mobilu s MP3 a elektronickým komunikátorom. Ľudia boli ochotní pre túto novinku vystáť dlhé rady, dokonca aj v daždi. V radách ľudí čakajúcich na iPhone sa objavili aj starosta Philadelphie John F. Street či spoluzakladateľ spoločnosti Apple, Steve Wozniak. Podľa analytikov by sa za prvé 3 dni mohlo predať až 400 000 iPhonov, budúci rok by chcel Apple predať 10 miliónov a v roku 2009 až 45 miliónov týchto prístrojov. iPhone sa zatiaľ predáva v dvoch verziách v závislosti na pamäti. Jedna verzia sa predáva za 500, druhá za 600 dolárov.

Jozef Šmihuľa: USA: ľudia stáli v radách na iPhone

Který jablíčkář by neznal populární Parallels Desktop, software umožňující běh Windows či Linuxu ve virtuálním stroji přímo z Mac OS X? Nyní se však ozval projekt Wine, který tvrdí, že zmíněný software obsahuje část jeho kódu a to v rozporu s LGPL licencí, pod kterou je Wine uvolněno. Druhého července společnost zaslala modifikované zdrojové kódy Stefanu Dösingerovi, který konstatoval, že jsou relativně nepozměněny, snad vyjma úprav pro kompilaci wine3d ve Windows. Nyní se bude ověrovat, zda tyto je tento kód skutečně použit ve zkompilovaných knihovnách, které se dodávají s Parallels Desktop.

Jakub Šťastný: Porušuje Parallels Desktop LGPL?

Linuxové distribuce

Damn Small Linux, 50 MB mini desktopová linuxová distribúcia, prichádza s novou verziou s číslom 3.4. Novinkami sú: updatovaný MurgaLua na verziu 0.4.1, pridané libXft.so.2, acpid, bcrypt, vylepšený bol emelfm pre lepšiu podporu CLI a podobne.

Jozef Šmihuľa: Vydaný Damn Small Linux 3.4

Tak jako vždy, tradičně po roce, zde máme nový Slackware Linux 12.0. Nejvýraznější z novinek je přechod na kernely řady 2.6, v nynější verzi se jedná konkrétně o kernel 2.6.21.5, dále se můžeme těšit na X11 7.2.0, Apache 2.2.4, PHP 5.2.3 a mnohé další novinky. Pro více informací čtěte oznámení o vydání.

Jakub Šťastný: Slackware Linux 12.0

Standardy a interoperabilita

Dánska vláda začína riešiť problém dvoch konkurenčných štandardov pre formát dokumentov – ODF a Open XML od MS. Ročný test sa začne budúci rok, výsledky testu sa budú vyhodnocovať v prvej polovici roku 2009, po ktorom dánsky parlament uskutoční ďalšie kroky.

Dánska vláda tiež požaduje, aby kúpené nové produkty boli schopné využívať minimálne jeden z týchto štandardov, pretože Holandsko si môže vybrať jeden z týchto štandardov, ale je možné, že si vyberie aj oba. Toto rozhodnutie môže mať značný vplyv na rozšírenie vybraného štandardu na dánskom trhu, na ktorom prevláda software od MS a väčšina dokumentov je pre publikovanie konvertovaná do pdf.

Jozef Šmihuľa: Test ODF a Open XML bude v Dánsku budúci rok

Ačkoliv Red Hat narozdíl od Novellu, Xandrosu či Linspire odmítl dohodu ohledně patentů, smlouvu o interoperabilitě by i on viděl rád. Red Hat vyjádřil své přání řešit problémy zákazníka a nezabývat se věcmi, které zákazníka nezajímají, jak je například intelektuální vlastnictví.

Jakub Šťastný: Red Hat chce interoperabilitu s Microsoftem

Ostatní

Poslední dobou se stále více a více mluví o populárním webovém frameworku Ruby on Rails. Jak ale vypadá jeho nasazení v praxi? Jaké výhody může firmě přinést nasazení Rails? To nám poví Jan Minárik z firmy iQuest, která zmíněnou technologii dlouhodobě využívá.

Jakub Šťastný: Jan Minárik: S Rails vyvíjíme efektivněji

Zdají se vám možnosti běžně dostupných mediálních systémů omezené? Vadí vám uzavřenost Apple TV? Nechcete být vázáni na jednoho dodavatele? Dnes již naštěstí nemusíte, protože již je k dispozici i plně otevřená alternativa. Seznamte se se Set Top Boxem!

Vojtěch Bednář: Otevřené centrum médií přichází …

Regionální zpravodajský server Rej.cz informuje o skvělém využití starých počítačů jako tzv. tenkých klientů na základní škole v Postřelmově. Na učebně výpočetní techniky škola ušetřila desítky tisíc, žákům nyní server s Debianem nabízí mimo jiné kvalitní výukové programy. V článku se také píše o hlavním nepříteli prosazování OSS a linuxu na školách – nechuti pedagogů, také o dalších školách, kde je linux používán.

Jiří Novotný: Open source software ve školách na Šumpersku

Vyšla nová verzia (1.7) manuálu na Ubuntu pre začiatočníkov. Z noviniek oproti 1.7 je to hlavne celkové vyladenie, autoinštalačný skript, vylepšený slovníček, lepšia podpora pre derivácie, začiatok podpory pre Gutsy Gibbon, kompletne prepracované repozitáre a mnoho ďalšieho. Všetky zmeny nájdete v changelogu. Manuál si môžete stiahnuť na stránke ubuntu.kayle.sk.

Stanislav Hoferek: Nová verze manuálu na Ubuntu

CS24_early

Jak vyplývá z nejnovějších statistik služby W3Counter, celosvětový tržní podíl všech verzí prohlížeče Firefox je 25.06%. Téměř 60% uživatelů Firefoxu používá nejnovější verzi (2.0). Měření proběhlo na vzorku 4817 webových stránek.

Jindřich Pozlovský: Celosvětový tržní podíl prohlížeče Firefox je 25%

Byl pro vás článek přínosný?