Hlavní navigace

Týden ve zkratce: jednodušší ovladače a GNU GPL 3

30. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulých dnech jste se mohli dočíst o další chválihodné aktivitě firmy Dell. Společně s dalšími partnery připravila nástroj DKMS, který umožni jednoduše zkompilovat a nainstalovat ovladače do linuxového jádra. Zjistili jsme také, že vývojáři nemají rádi novou licenci GNU GPL 3 a téměř nikdo ji zatím nepoužívá.

Dell, ovladače a GNU GPL 3

Běžní uživatelé vyžadují nejen kvalitní ovladače, ale také příjemnou a jednoduchou správu hardware. Dell připravuje nový projekt, který by měl nabídnout snadnou cestu ke získání a zavedení linuxových ovladačů. Instalace hardware by se tak měla výrazně zjednodušit. Jak to funguje? Kdo to může používat?

Petr Krčmář: Dell zjednoduší správu ovladačů v Linuxu

Licence GNU GPL verze 3 je už několik měsíců na světě. Jejímu vydání předcházelo mnoho komplikací, silná kritika a technické problémy. Nyní však už nic nebrání jejímu nasazení v praxi. Nebo snad ano? Nový průzkum mezi vývojáři ukázal, že většina projektů i jednotlivých vývojářů odmítá licenci používat.

Petr Krčmář: Většina vývojářů odmítá používat GNU GPL 3

Nejčtenější zprávičky

GMail je tu s námi už tři a půl roku. Po celou dobu si zachovává stejný vzhled a rozhraní zůstalo z větší části nezměněno. Nyní podle Google nastal čas připravit novou verzi. Jen několik vybraných lidí má přístup k novému testovanému prostředí – jsou to především zaměstnanci a několik důvěryhodných testerů.

Petr Krčmář: Google pracuje na nové verzi GMailu

Bylo uvolněno Freespire 2.0.3, které aktualizuje instalační plugin CNR, upravuje soubor se seznamem mirrorů sources.list, dále updatuje plugin Flash 9.0.60, KNetworkConf, KNetworkManager, KPlayer, KUser, Sun Java 6 Java Runtime Environment a obsahuje také několik drobnějších oprav.

Jakub Šťastný: Vyšlo Freespire 2.0.3

Americká společnost Monsoon Multimedia, která byla obviněna z porušení licence GNU GPL, vydala prohlášení, ve kterém uznala svou vinu a slíbila, že vše napraví a vydá zdrojové kódy k modifikovaným aplikacím. Daniel B. Ravicher, ředitel organizace SFLC, která žalobu podala, je však přísnější. Podle něj rozhodně zatím nedošlo k dohodě obou stran a Monsoon se z toho zřejmě tak snadno nevyvlékne.

Petr Krčmář: Americký případ porušení GNU GPL bude pokračovat

Server CNET zveřejnil deset reklam, které označil jako „nejsměšnější tech reklamy v historii“. Nechybí mezi nimi klasická reklama se Stevem Ballmerem, veselé taneční promo video na MS-DOS 5, reklama na Comodore nebo na závodní hru Pole position.

Petr Krčmář: Deset nejsměšnějších IT reklam v historii

OpenSUSE News představuje novinky GNOME 2.20 v podání openSUSE 10.3 včetně nového portu nástroje pro instalaci a správu systému YaST pro knihovnu GTK, vylepšení panelu a nabídky pracovního prostředí, novinek prohlížeče fotografií F-Spot a hudebního přehrávače Banshee. Obsahuje také rozhovor s vývojářem JP Rosevearem.

Petr Tomeš: Představení GNOME 2.20 v podání openSUSE 10.3

Server The Pirate Bay, který je už dlouho popotahován za šíření odkazů k nelegálním torrentům, podal paradoxně novou žalobu na některé vydavatelské společnosti. Vyšlo totiž najevo, že korporace, které neuspěly u soudu, vzaly spravedlnost do vlastních rukou a najaly si crackery. Ti pak cíleně na Pirate Bay útočili. Mělo se jednat o spam, hacking a DDoS útoky. Více o kauze píše na svém blogu Svatopluk Vít.

Petr Krčmář: The Pirate Bay podal žalobu na vydavatelské společnosti

Šeptalo se o tom už minulý týden, ale Apple to potvrdil až teď: Firma během několika dní vydá update firmware pro telefon iPhone. Pokud vlastníte softwarově upravení iPhone, který dokáže využít SIM kartu libovolného operátora, firmware vám přístroj trvale zablokuje. Uživatele těchto přístrojů by proto neměli instalovat aktualizace.

Petr Krčmář: Nový firmware zablokuje upravený iPhone

Výběr z blogů

Asi tak by se dala charakterizovat zpráva, kterou jsem si přečetl nejprve na stránkách DSL reports. Ctěnému čtenářstvu jsou určitě stránky The Pirate Bay známy neb se jedná o jedny z největších stránek zabývajících se vyhledáváním na BitTorrentu.

Blog Svatopluka Víta: Piráti vs zazobanci

Novější jádra Debianu mají zakompilovanou podporu KVM. Ta se nesnese s ovladači NVIDIA a nezdaří se jejich kompilace. Konečně jsem přišel na to, jak problém snadno vyřešit.

Blog Petra Krčmáře: Jak na ovladače NVIDIA v Debianu

Svá studentská léta mám již za sebou. Vzpomínám na ně rád a s nostalgií. I po těch letech cítím, že do vysokoškolské atmosféry trochu patří možnost studentů se odvolat, když cítí, že je jim pácháno příkoří nebo i do jisté míry ovlivňovat podobu, jakou škola má. K tomu studenti mají rozličné prostředky. Školní časopis, unii studentů, zástupce v akademickém senátu.

Blog Martina Hassmana: Práva studentů na školách ano či ne?

CS24_early

Hučící počítač je nepříjemná věc, zvlášť, když ho musíte poslouchat leckdy i deset hodin v kuse. Rozhodl jsem se proto pro několik razantních opatření. Celkem 90 % kecy, 10 % howto.

Blog Petra Krčmáře: Jak jsem si ztišil počítač

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku