Hlavní navigace

Dell zjednoduší správu ovladačů v Linuxu

25. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Běžní uživatelé vyžadují nejen kvalitní ovladače, ale také příjemnou a jednoduchou správu hardware. Dell připravuje nový projekt, který by měl nabídnout snadnou cestu ke získání a zavedení linuxových ovladačů. Instalace hardware by se tak měla výrazně zjednodušit. Jak to funguje? Kdo to může používat?

Nepohodlná práce s ovladači

Nepříjemným problémem linuxových ovladačů, které nejsou součástí jádra, je jejich poměrně náročná instalace a správa. Za komplikacemi stojí především binární nekompatibilita jednotlivých jader a nutnost kompilace modulů pro konkrétní jádro nainstalované dodavatelem.

Obvykle se tak v případě nových ovladačů dočtete, že je máte stáhnout, získat zdrojové kódy vlastního jádra, splnit některé závislosti, nainstalovat vývojářský software a pak už stačí jen modul zkompilovat a zavést do jádra. To není rozhodně postup vhodný pro běžného uživatele.

Někteří dodavatelé ovladačů to řeší po svém, a tak například pro instalaci grafických karet Nvidia stačí spustit instalátor, který vše provede za vás. To ovšem není nijak standardizovaná cesta a zdaleka ji nevyznávají všichni tvůrci ovladačů.

Dell chce změnu

Dell se v poslední době hodně angažuje a hodlá svým zákazníkům nabídnout plnohodnotný desktopový operační systém. Samozřejmě si i on uvědomuje, že s ovladači třetích stran bývá kříž a je čas s tím něco udělat.

Spolu s dodavateli linuxových distribucí proto pracuje na projektu DKMS (Dynamic Kernel Module Support), který nabízí řešení. Cílem je vytvořit jakousi databázi ovladačů, která by obsahovala různé verze ovladačů pro různá jádra. V klientských počítačích by pak byl nainstalován software, který by dokázal tyto ovladače automaticky stáhnout a nainstalovat.

Projekt DKMS není žádnou novinkou a Dell na něm pracuje už více než pět let. V současné době je již ve funkčním stavu a Dell jej používá k distribuci ovladačů.

Co nám DKMS přinese?

Pro uživatele to bude především už zmíněná snadná instalace nových ovladačů hardware. S pomocí ovládací utility je možno velmi jednoduše stáhnout, zkompilovat a nainstalovat ovladač, aniž bychom se ručně museli zabývat detaily. Navíc program obsahuje ochranné mechanismy, které v případě problémů s novou verzí zachovají starší ovladač a podobně.

Z projektu ale budou těžit i vývojáři. Ti mohou vytvářet nové verze ovladačů, aniž by při tom museli čekat na novou verzi jádra a mohou uživatelům nabízet vylepšení průběžně. Navíc je tak možno získat více testerů, kteří si díky pohodlí DKMS budou moci ovladače nainstalovat jednodušeji.

To v důsledku přinese nové ovladače přímo do jádra. Jelikož bude kód testován velmi rychle a nezávisle na vývoji jádra, dostaneme kvalitnější ovladače mnohem rychleji. Ty se tak budou moci stát bez problémů součástí oficiálního jádra.

Pohodlí si ale nebudou užívat jen uživatelé, zjednodušení se dočkají i dodavatelé ovladačů. Pro distribuci skrze DKMS stačí dodat komprimované zdrojové kódy a jeden soubor s popisem a návodem pro automatickou instalaci. Z tohoto pohledu se tedy DKMS podobá balíčkovacím systémům, kterými spravujeme software v linuxových distribucích.

Další úroveň využití pak nabídnou Modalias. To jsou soubory v /sys/devices/, které jednoznačně identifikují připojený hardware. Podle vize, kterou Dell představil, se časem bude hardware v Linuxu instalovat skrze DKMS zcela automaticky. Systém odešle informace z Modalias a obratem obdrží ovladač, který je potřeba instalovat, aby se hardware „začal hýbat“.

Není to utopie

Už nyní Dell systém DKMS používá k instalaci linuxových ovladačů do svých počítačů. „Dell používá DKMS k distribuci updatovaných ovladačů pro systémy Red Hat Enterprise, SUSE Linux Enterprise a Ubuntu. To nám umožňuje opravovat a nahrazovat jednotlivé ovladače, aniž bychom při tom museli znovu vytvářet celé instalační CD,“ řekl Matt Domsch, který má v Dellu na starosti linuxové technologie.

V tuto chvíli je tedy DKMS používán ve třech zmíněných distribucích. Projekt je ale od začátku tvořen tak, aby byl multiplatformní a nezávislý na konkrétních distribucích. Byl už proto zkompilován tak, aby spolupracoval s dalšími nástroji různých distributorů – YUM (Yellow Dog Linux), Kickstart (Mandriva) a další.

Časem se jej tedy zřejmě dočkáme i v dalších systémech. Záleží jen na distributorech, zda DKMS využijí. Už nyní je možno software získat v repozitářích některých distribucích jako Ubuntu Universe pro Gutsy, Fedora Rawhide a Fedora 7 testing.

Ovladače po ruce

Jak se zdá, není daleko doba, kdy k Linuxu připojíte nové zařízení, váš systém jej automaticky rozpozná a z internetu nainstaluje příslušný ovladač. Tímto způsobem by se mohlo vyřešit mnoho problémů s nestandardním příslušenstvím, které zatím není oficiálním jádrem podporováno.

CS24_early

Linux má tak díky podpoře Dellu možnost se zase o krok přiblížit k běžným uživatelům, které ovladače příliš nezajímají – chtějí prostě, aby to fungovalo. Nyní už stačí jen počkat, až se DKMS chytí distributoři.


Článek vychází z anglického originálu Coming soon: automatic Linux driver upgrades.

Chybí Linuxu kvalitní správce ovladačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.