Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (26. 9. 2007)

26. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes jsem si pro vás nachystal interaktivní mapu kernelu, českého SQL Designera, super počítač k pronajmutí. Stahovač přebalů CD a prográmek na poznámky se synchronizací. Ještě mi tu zbývá autentizace SMTP a zjednodušené kompilování jaderných modulů.

CNTLM Authentication Proxy

Petr Hauser mě upozornil na novou CNTLM Authentication Proxy (0.34.1), která umí NTLM autorizaci. Doteď prý všude používali NTLMAPS, ale CNTLM je prý mnohem lepší (nevyžaduje Python, je rychlejší, mnoho nových funkcí). Já se přiznám, že těmto písmenkům moc nerozumím, ale snad to někdo z vás shledá také užitečné.

Interaktivní mapa kernelu

Interaktivní mapa kernelu nesmí chybět v bookmarku žádného kernelového vývojáře.

WWW SQL Designer

Objevil jsem skvělý WWW SQL Designer (1.3.4), který je navíc z českých luhů a hájů. A nebudu vám k němu nic říkat. Prostě si ho teď hned vyzkoušejte.

Powua

Představte si že máte velmi těžkou úlohu. Váš počítač na tom stráví několik týdnů (když to dobře půjde). Pro super počítač by to byla hračka na pár minut. Ale ten vám nikdo nekoupí a taky co byste s ním po pár minutách dělali? Tak si zkuste ten super počítač pronajmout. Powua je super počítač a je k pronajmutí. Respektive po tu dobu, co je v beta provozu, je dokonce zdarma. Powua beží na Debianu a jako hardware si můžete rezervovat až 128 strojů, každý s 2 CPU, každé s 2 jádry (pro beta provoz je vyhrazen „pouze“ jeden 4 procesorový stroj). K dispozici máte 3 GB prostoru a přístup k nim máte 5 dní před rezervací strojů a 5 dní poté. Přiobjednat si můžete prostor až 30 TB. Přístup k počítačům máte přes Powua Client, což je java aplikace integrující vnc klienta a správce souborů. Cena v ostrém provozu zatím není známá, ale prý bude „nízká“.

CoverFinder

CoverFinder je jednoduchý prográmek, který skrz Amazon Web Services API vyhledává přebaly alb. Amarok takovou službu má už drahnou dobu, ale malá samostatná utilitka se vždy hodí.

CoverFinder

CoverFinder

Saop

Saop (1.0.0) přidává autentizaci k libovolnému SMTP serveru. Hesla jsou ověřována proti POP3 nebo IMAP serveru. Nebo proti textovému souboru s hesly. Soap byl původně napsán pro IIS, ale lze jej provozovat i na Linuxu (dokonce ještě lépe) a funguje s libovolným SMTP serverem (testován Dovecot a Postfix). Funguje tak, že poslouchá na obyklé pětadvacítce a vyžádá si autentizaci. Tu pak ověří oproti POP3 nebo IMAP serveru a pokud je výsledek dobrý, tak komunikaci forwarduje skutečnému SMTP serveru, který poslouchá na jiném portu a jiném síťovém rozhraní (zpravidla localhost).

DKMS

Roky jsem používal na automatickou kompilaci modulů debianí module-assistant a jeho příkaz „m-a a-i nvidia“, který automaticky zkompiluje a nainstaluje příslušný modul. S přechodem k Red Hatu jsem podobný mechanismus trochu postrádal. Až nyní jsem objevil DKMS (2.0.17.4). Ten umí to samé, jenom je trochu více obecný. Umí například vytvářet jak RPM, tak DEB. A pokud jste si nainstalovali nové jádro, po rebootu vám znovu zkompiluje požadovaný modul a zavede ho. Nově mkrpm přidává Provides:, což by mělo v budoucnu umožnit automatické instalování ovladačů pro váš hardware.

Tomboy

TomBoy (0.8) je jeden z mnoha prográmků na zapisování si poznámek. To že umí zápis ve WikiWiki syntaxi a že umí vyhledávat v zápiscích, vás asi neohromí. Co by vás ale mohlo oslovit, je synchronizace mezi dvěma instancemi (např. jedna doma a jedna v práci).

CS24_early

TomBoy

TomBoy

Blbinka

10 nejvtipnějších počítačových reklam – včetně reklamy se Stevem Ballmerem v hlavní roli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.