Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (12. 9. 2007)

12. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Tak nám vyšla další beta KDE a přináším zkušenosti z jejího provozu. Pro programátory tu mám jedno IDE pro JavaScript, knihovnu na predikci textu a jednoduché dialogy do OpenGL prográmků. Blbinka dnes není, ale mám tu jeden OMG program.

KDE Beta 2

Minulý týden se objevila druhá beta verze KDE. A jelikož jsem měl přes víkend nějak dobrodružnější náladu, rozhodl jsem se, že si ji nainstaluji. Všechny subsystémy pracují úplně perfektně. Proto se nedivím, že vývojářský balík chtějí vydat o více než měsíc dříve (dle nového harmonogramu). Co už bylo horší, byly vlastní aplikace. V system-settings (náhrada za kcontrol) nefungovala polovina věcí. Na druhou stranu je to k neporovnání s Betou 1, kde nefungovalo nic. Největší bolest mi způsobil nefungující pruh úloh a menu, takže jsem si musel nainstalovat Compiz-Fusion, abych se mohl přepínat mezi plochami. Přes to přese všechno jsem schopen s betou KDE existovat. Takže pokud máte rádi adrenalin a jste rádi na hraně, tak se pusťte do bety KDE.

Model Railroad System

Pokud máte doma vláčky a chtěli byste si postavit velké kolejiště, kde by se sama přehazovala návěštidla a vláčky se míjely a různě by popojížděly sem a tam… tak se vám asi bude hodit program Model Railroad System (2.1.9).

Model Railroad System

Model Railroad System

Spket IDE

Spket IDE je prostředí pro návrh programů a objektů v JavaScriptu, XUL/XBL, SVG. Může fungovat jak samostatně, tak jako Eclipse plugin. Vedle zvýrazňování syntaxe a automatického formátování kódu umí i navrhovat dokončení idenfikátorů a pohled na kód ve stromové stuktuře (outline).

Spket

Spket

Soothsayer

Soothsayer (0.6) je zajímavá knihovna, která umí predikovat text, který chce uživatel napsat. Funguje tak, že provede analýzu dostupných textů a její výsledek aplikuje na text zadaný uživatelem a nabídne možné predikce. K činosti knihovny je dobré vybudovat alespoň minimální jazykový korpus. Naštěstí Soothsayer obsahuje nástroj, který vezme jako vstup knihu či jiný text (v .txt), provede jeho analýzu a uloží si data do sqlite databáte, kterou Soothsayer využívá. Poslední verze přinesla portaci na Solaris 10 a modul pro Python.

AntTweakBar

AntTweakBar je malá a jednoduchá C/C++ knihovna, která vám umožní rychle přidat jednoduchá dialogová okna do OpenGL (nebo DirectX) aplikací. Proměnné programu mohou být přímo navázány na kontrolní prvky dialogových oken, takže modifikace v tomto okně může změnit chování a vzhled vaší aplikace a vy tomu nemusíte věnovat žádné velké úsilí.

Ant Tweak Bar

AntTweakBar

CS24_early

Kneemail

Pro zbožné programátory zde mám program na evidenci modliteb. Program Kneemail (1.0.0.1pre) funguje podobně jako poštovní klient, pouze není nutné nic odesílat a přijímat. Doručování je údajně automatické. A taky tam nechodí žádný spam. Zatím. Program je napsaný v XUL, takže vám stačí libovolný Mozilla-based prohlížeč a XULrunner, který si můžete stáhnout zároveň s programem Kneemail.

Kneemail

Kneemail

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.