Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (8. 8. 2007)

8. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes budeme monitorovat počítače na síti, uděláme nějaké benchmarky, pohledáme torrenty a až budeme vědět, kdy zapadne Slunce, tak se podíváme na jeden tak trochu zvláštní jazyk. Chybět nebude ani tolik oblíbená závěrečná blbinka.

Akk@DA

Pokud spravujete menší či středně velkou počítačovou síť, určitě už jste narazili na problém monitorování. Jeden z nástrojů, který vám může pomoci, je akk@da. Akk@da automaticky detekuje konfiguraci a služby, které poté sleduje. Data přehledně zobrazuje a informuje o výpadcích. Webové GUI nabízí grafy (podpora RRDtoolu), možnost nastavení alarmu, filtrování, správu přístupu a mnohé další. Můžete také dopisovat vlastní moduly či nastavovat chování již hotových. Úplný výčet funkcí najdete na stránkách projektu.

Samozřejmostí jsou screenshoty a funkční demo, login/heslo je operator/operator.

akkada

Daylight Chart

Daylight Chart je malý prográmek v Javě, který vám graficky zobrazí čas, kdy vychází a zapadá slunce prakticky na libovolném místě na zeměkouli. Program je celkem pěkně konfigurovatelný, výsledný graf si můžete exportovat na disk.

daylight_chart

ProcBench

ProcBench, jak sám název napovídá, je nástroj k testování rychlosti procesoru. Testuje také rychlost cache a FPU jednotku. Jako bonus umí vyčíst snad všechny dostupné informace o procesoru.

Celkově je ovládání velmi jednoduché, obvyklý přepínač -h napoví jak na to. O výsledky se můžete podělit v diskusi.

BlockOut

Někteří z vás si určitě ještě vzpomenou na doby DOSu. Roku 1989 společnost California Dreams vypustila moji oblíbenou hru BlockOut. Ten se právě reinkarnoval do světa UNIXů, a to se vší parádou v OpenGL. Posuďte sami.

blockout

Na domovských stránkách BlouckOut II mimo jiné najdete vysvětlení počítání skóre, nejlepší výsledky a fórum. Příjemnou zábavu a opět se nezapomeňte podělit o nejlepší skóre v diskusi!

Torrent Finder Toolbar

Softwarová sklizeň by nemohla být kompletní bez nějakého toho zajímavého rozšíření do Firefoxu. A to Torrent Finder Toolbar určitě je. Stačí jenom zadat, co hledáte, vybrat si z více než 150 serverů, na kterých chcete hledat, a v tabech se vám otevřou příslušné výsledky. Na domovských stránkách najdete vyčerpávající výčet serverů, stejně jako popis všech funkcí.

Kit's JavaScript Brainfuck Interpreter

Příznivce esoterického programování určitě potěší JavaScriptový interpret jednoho z nejznámějších esoterických programovacích jazyků brainfuck.

Brainfuck je minimalistický programovací jazyk navržený tak, aby bylo možné naprogramovat co nejmenší kompilátor. Ten je v současnosti menší než 200 B (!), což se samozřejmě odráží v jazyku samotném.

CS24_early

Doporučuji vám přečíst si manuál ve Wikipedii a pokusit se v brainfucku cokoliv naprogramovat – bude vám okamžitě jasné, odkud získal svůj název. Svůj kód pak můžete interpretovat právě v Kit's JavaScript Brainfuck Interpreter přímo ve vašem prohlížeči.

Procesor ze dřeva (blbinka)

Na závěr už nám zbývá jenom blbinka. Dnes se můžete podívat, jak vypadá takový procesor ze dřeva. Tímto děkuji Danu Svozilovi za upozornění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.