Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (4. 7. 2007)

4. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V dnešní sondě do světa otevřeného softwaru se podíváme na zoubek sendmailu, jedné novince z X.org a opakování zachyceného síťového provozu. Pro sklerotiky tu mám jednu utilitku z Gnome a pro hackery jeden patch na jádro. Vyšla nová Mesa a i blbinku jsem pro vás našel. Nabrušte si srpy a kosy, jdeme sklízet.

Sendmail Analyzer

Až doteď jsem si nechával generovat grafy o vytížení apache, CPU, paměti. Ale poštu jsem tak nějak zanedbával, protože neklade na provoz systému prakticky žádné nároky. Takže pokud vás začne zajímat, co tak asi sendmail celý den dělá, tak si nainstalujte Sendmail Analyzer (3.0). Výstup je klasicky do HTML a připomíná mi výstup Webalizeru. No však posuďte sami.

SendMailAnalyzer

Sendmail Analyzer

Xbacklight

Xbacklight (1.0) by měl umět nastavovat podsvícení LCD monitoru skrz RandR rozšíření X.org. Bohužel mi to doma nejede. A je to úplná novinka, takže reakce ostatních uživatelů jsem žádné nenašel. Snad budete mít více štěstí. Když tak se s ostatními podělte o výsledky v diskusi.

Gremind

Gremind (0.1.0) je jednoduchý prográmek, do kterého zadáte, co a kdy chcete připomenout. V zadanou dobu se objeví popup okénko, které ani moc neobtěžuje, ale na druhou stranu je těžké ho přehlédnout.

Gremind

Gremind

Deja-packet a Pcap2c

Sledovat síťový provoz pomocí Wiresharku, je skoro trivialita. Ale co když byste rádi zachycený provoz později znovu zopakovali? Snadná pomoc. Program Deja-packet (1.0) umí vzít packety zachycené Wiresharkem nebo tcpdumpem a znovu je poslat po síti. A to buď najednou nebo interaktivně, kdy každý paket odsouhlasíte.

Pokud byste chtěli větší kontrolu na pakety, můžete použít program pcap2c (1.0) pocházející ze stejné dílny, který uložené pakety převede do zdrojového souboru jazyka C. Každý paket je jedno unsigned char array. A navíc je vytvořeno jedno master pole, které obsahuje ukazatele na každé pole s paketem. Odeslání paketů a simulace provozu je pak plně na vás a máte neomezené možnosti.

Xlike Kernel Patchset

Rádi byste v kernelu viděli podporu pro BadRAM, ReiserFS4, UnionFS a mnoho mnoho dalších. Ale jste líní aplikovat jednotlivé patche jeden po druhém a řešit případné konflikty? Zkuste Xlike Kernel Patchset, což je soubor mnoha rozšíření kernelu, které si z různých důvodů neprobojovala cestu do jádra. A hlavně je vše v jedné záplatě.

FSlint

FSlint (2.22) je program, který se v souborovém systému dívá po různých nepěkných, zkrátka ošklivých věcech. Momentálně to jsou: duplicitní soubory, špatné symbolické linky, problémové jména souborů, prázdné adresáře, neořezané (non stripped) binárky, dočasné soubory, duplicitní/kon­flitkní jména binárek a nepoužité ext2 adresářové bloky.

FSlint

FSlint

Mesa

Vyšla nová verze Mesa (7.0). Nová verze podporuje OpenGL 2.0 a 2.1. No správně bych asi neměl říkat OpenGL, protože autoři nemají licenci od SGI, takže nemají ani dostupné testy kompatibility, které má jenom ten, kdo má licenci… ale myslím, že si rozumíme.

CS24_early

Blbinka

Přehrávání Youtube v příkazové řádce. Ten samotný fakt mi nepřijde ani tak zajímavý, jako skutečnost, že autor neumí používat Copy a Paste v CLI a celý řetězec přepisuje ručně!

Velikonoční vajíčko (Easter egg) v Gnome.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.