Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (20. 6. 2007)

20. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni si zabubnujeme a podíváme se na reinkarnaci Swiftfoxu. Ve druhé části se krátce zamyslíme nad použitelností programů a GIMPu zvláště. A nakonec se budeme věnovat všem milovníkům dobrého vína a fotografie.

Drum Count

Nevím, kolik z vás se učí bubnovat. Nicméně pokud jste začínající bubeník, mohl by se vám hodit program Drum Count (0.6.0 alpha). Program počítá počet úhozů do bubnu a po předem daném intervalu (default 60 sec) se počítadlo resetuje. Program zvládá spočítat až 20 úderů za sekundu. Tak, a teď to sousedům můžete spočítat.

Drum count

Drum Count

Swiftweasel

Swiftfoxu – optimalizovaném buildu Firefoxu – jste již pravděpodobně slyšeli. A od aférky Debianu s Mozilla fundation vám jistě není neznámý ani Iceweasel – Firefox ořezaný o chráněné výtvarné části. Nu a teď už si sečtete jedna a jedna a správně tušíte, že se objevil Swiftweasel (2.0.0.5pre) – optimalizovaný build Firefoxu ořezaný o chráněné výtvarné části.

InGimp

Řekněme si na rovinu: V mnoha projektech se nahrazuje výzkum Usability (použitelnosti) tím, že si vývojáři řeknou, že tahle funkce bude vypadat tak a tak a tamto uživatelé určitě nebudou používat… No zkrátka se tomu programátoři moc nevěnují (pokud vůbec). A tak si někdo řekl (konrétně lidé z University of Waterloo, že je třeba to změnit. A přišli s programem InGimp (2.2.15.20070604), což je modifikovaná verze Gimpu (není to plugin), která během vaší práce sbírá některé údaje: jaké používáte nástroje (nikoliv už jejich parametry), charateristiku dokumentů (kolik má vrstev, barev, ale ne jejich obsah) a data z uživatelské interakce (kdy používáte myš a kdy klávesnici, ale nezaznamenává klávesy, které jste stiskli). Tato data jsou při ukončení práce odeslána na centrální server, kde jsou dostupná každému zájemci. Program InGimp je první vlaštovkou dlouhodobého projektu zmíněné univerzity na jejímž konci by měl být nástroj, umožnující programátorům začlenit podobný sběr dat do svých programů a jednoduše tato data analyzovat a zlepšit tak další vývoj svého programu.

ingimp

InGimp

TkWiCe

A nyní něco pro naše čtenáře z jižní Moravy. TkWiCe (0.8) je program na správu vinného sklípku – resp. jeho obsahu. Kromě evidence základních vlastností (barva, původ, druh révy, rok sběru) obsahuje i několik filtrů (víno na ochutnávku, k uložení, ke spotřebě).

TkWiCe

TkWiCe

Qtpfsgui

Tak jsem se na blogu Ivo Lukačoviče dozvěděl o nové Z3P – HDR. Jedná se o proces (odborníci nechť prominou mé laické chápání), kdy pomocí SW uměle zvýšíte expoziční rozsah vašeho foťáku, resp. výsledné fotky. Například když s vaším foťákem je část snímku vždy přepálená a část tmavá (typicky světlá obloha se sluncem a tmavé popředí). Je třeba vyfotit daný snímek vícekrát a pokaždé s jinou expozicí. Oba obrázky se pak složí a výsledkem je mnohem hezčí obrázek. Tedy pokud to umíte. Já jsem si s tím chvíli hrál s programem Qtpfsgui (1.8.9), ale rozumný obrázek jsem nedostal. Ale to přičítám jednak tomu, že grafice houby rozumím, a jednak tomu, že jsem neměl žádné fotky pořízené speciálně za tímto účelem a zkoušel jsem to na JPEGu. A všichni, co měli někde nějaké ukázky, používali jako zdroj přímo RAW.

UX DAy - tip 2

OSS

To, že vyšlo OSS (Open Sound System v4.0) jako OSS (Open Source Software), se už tento týden přemílalo několikrát, ale stejně na to poukážu i zde. Nováčky jenom upozorním, že uvolněné OSS je sice to samé OSS, co již bylo v jádře, ale jednalo se o malou část (a navíc velmi starou) verze OSS. Takže současné OSS je úplně jinde než to, co je/bylo v jádře.

Blbinka

Nespokojený vývojář s upstreamem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.