Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (16. 5. 2007)

16. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak se správně a pohodlně podělit o kus logu s lidmi z IRC, nagrabujeme si AudioCD a ukážeme si, jak k již hotovým „empétrojkám” přidat náhled obalu originálního nosiče. Dále nás pak čeká konzolový přehrávač hudby a konzolový správce souborů.

Wgetpaste

Pokud se často vyskytujete v IRC sítích či na podobných chatech, patrně vám služby typu Paste(); nebudou cizí. Pokud ne, tak typicky má někdo problém a potřebuje ostatním ukázat kus logu, chybovou hlášku programu a podobně, ale vzít výpis do schránky a „pastnout” přímo na kanál není nejlepší nápad. Ne každého problém zajímá, ne každý má vhodné připojení na načítání takového výpisu a ne každý klient to zvládne. Proto je vhodné v prohlížeči namířit na výše zmiňovanou službu, text vložit tam a ostatním pouze ukázat odkaz na vygenerovanou stránku. Pokud si chcete tuto proceduru zkrátit, mohl by vám pomoci shellový script Wgetpaste.

Wgetpaste za vás vystaví požadované soubory, které mu zadáte jako parametry v příkazová řádce, nebo mu můžete poslat text rourou. Při správném nastavení si umí vyzvednout i text ze schránky. Syntax, nick, provozovatele služby a podobně můžete ovlivnit pomocí parametrů v příkazové řádce.

MP3c

Převádět AudioCD do nějakého skladnějšího formátu se dá mnoha způsoby. Můžete tak činit přímo příkazy v příkazové řádce, nebo naopak jednoduchými prográmky s přehledným GUI, které vše zvládnou na jeden klik. Pokud hledáte něco mezi, můžete zkusit např. MP3c šířený pod GPL.

MP3c je jako většina programů v této kategorii frontend, ale pracuje v textové konzoli. Je snadno konfigurovatelný na úrovní spouštěných příkazů pro jednotlivé úkony, ale i spíše z uživatelského hlediska, jako je např struktura názvu výsledných souborů. Metadata o hudbě si program dokáže najít ve freedb.org.

MP3c

Album Cover Art Downloader

Nemalá část grafických přehrávačů dnes u přehrávané hudby může zobrazit i náhled obalu originálního CD, ale zejména v minulosti nebylo příliš zvykem tyto obrázky k hudbě přidávat. Pokud byste rádi této vlastnosti přehrávačů využili a obaly nepotřebujete k tisku, mohl by vám pomoci Album Cover Art Downloader šířený pod GPL napsaný s pomocí PyQt.

Album Cover Art Downloader dokáže najednou u většího množství alb na internetu vyhledat jejich obaly a přiložit je k hudebním souborům. Jako zdroj dat slouží vyhledávač Yahoo! Images a několik internetových obchodů jako např. Amazon, takže obrázky mají většinou charakter náhledu někde kolem rozlišení 500×500, ale pro potřeby náhledu v přehrávači plně dostačují.

Album Cover Art Downloader

Cmus

Když už jsme si v příkazové řádce pořídili nějaký ten OGG nebo MP3 z AudioCD, tak by se mohl hodit i podobně střižený přehrávač. Cmus je audiopřehrávač napsaný pomocí ncurses šířený pod GPL.

Jelikož se jedná o textovou aplikaci, i ovládání je tomu přizpůsobeno a svým způsobem se podobá textovému editoru Vim. Program obsahuje knihovnu médií, kterou dokáže zobrazit v několika režimech a playlist umí filtrovat na základě uživatelem definovaných požadavků. Rozumí si s celou řadou vstupních formátů a podpora výstupních zařízení také rozhodně neobsahuje pouze typickou Alsu a OSS. Osobně preferuji spíše grafické přehrávače, ale musím uznat, že Cmus vypadá docela použitelně.

CMUS

Ytree

Midnight Commander se stal doslova klasikou mezi správci souborů v Linuxu obecně a v textovém režimu je jeho pozice takřka neotřesitelná. Sice tu máme např. Zemljamku commandra nebo DOS Navigator, ale nejedná se o nijak zvlášť používané programy. Víceméně ve stejné pozici je i Ytree, ale možná i on má svůj potenciál a někoho by mohl zaujmout. Šířený je pod GPL.

CS24_early

V případě Ytree se nejedná o klasický dvoupanelový manažer, což může hodně lidí odradit, na druhou stranu se nejedná pouze o autorův výmysl, ale o *nixový klon kdysi také docela populárního programu DOS Xtree. To se projevilo na ovládání, které asi ne každému sedne, ale výčet funkcí není nejhorší. Kromě běžných souborových operací si program poradí i s komprimovanými archivy či s různým způsobem náhledu na obsah souborů a nechybí ani hexa. Celkově je vidět, že se jedná o klon psaný s ohledem na *nix a tak zde nejsou některé vlastnosti nuceny křečovitě, jako např. atributy souborů v linuxovém DOS Navigatoru.

Ytree

Blbinka

A na závěr bych tu měl inspirativní blbinku pro znuděné uživatele PC. Jedná se o ilustrovaný návod, jak rozbít PC. Návod pochází z roku 1998, takže v některých částech je poněkud neaktuální, ale to by na druhou stranu mohlo probudit „tvůrčí” myšlení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.