Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (2. 5. 2007)

2. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni si zkontrolujeme funkčnost odkazů na našem webu, podíváme se, kolik nám toho proteče rourou a nevynecháme ani tolik potřebné zálohy. V druhé části se pak podíváme na zoubek filmovým titulkům a doučíme Firefox torrent protokol.

gURLChecker

Nefunkční odkazy na stránkách nevypadají nejlíp. Pokud jde o odkazy mimo web, je to docela pochopitelné, ale odkazy v rámci jedné prezentace jsou neodpustitelné a vrhají špatný stín na jinak často povedený web. Pokud se chcete něčemu podobnému vyhnout, můžete zkusit program gURLChecker šířený pod GPL.

GURLChecker zkontroluje prezentace na webu, lokální soubory a oblíbené odkazy z vašeho prohlížeče. Program poctivě projde všechny odkazy a dá vám vědět, které jsou nefunkční a na kterých se nedočkal odezvy v požadovaném čase. Rovněž si můžete nastavit formát obrázků a souborů obecně, jejichž přítomnost vás nezajímá, a ty pak nebudou kontrolovány a nebudou tak zbytečně znepřehleďnovat výstup aplikace.

gURLChecker

Pipe Viewer

Roury jsou velmi užiteční pomocníci, a i když se s nimi většina z nás asi setkala někdy v dobách DOSu, teprve v *nixu vynikne jejich pravé kouzlo. Dají se s nimi propojovat všemožné programy a někdy by nebylo od věci vědět, kolik nám toho takovou rourou proteče. Takovým pomocníkem může být např. Pipe Viewer neboli pv, který nejspíš najdete i ve zdrojích své distribuce. Pv kromě přeneseného objemu dokáže měřit čas o odhadnout i zbývající čas. Měření je možné provádět v několika rourách po sobě.

PV

Ukop

Na téma zálohy přišla řeč již před dvěma týdny, ale jelikož se jedná o věc, kterou opravdu není radno podceňovat, měl bych zde dalšího adepta jménem ukop. Jedná se o GTK+ aplikaci šířenou pod GPL, ale nejde o úplně klasické klikátko.

Vlastní záloha se sice jednoduše nakliká, ale konfigurace se provádí pomocí textového souboru, což v tomto případě není na škodu. Nastaví se adresáře, které se mají zálohovat a případně výjimky, které naopak zálohovat netřeba, typicky např. odpadkový koš. Vlastní zálohování se muže provádět ve dvou režimech, a to incremetal a accumulate, které se od sebe liší hlavně tím, zda má být ze záloh odstraněn i soubor, který již neexistuje na disku. program Ukop je určen pro zálohu dat na flashdisky. Pokud byste raději sáhli po optickém médiu, je zde jeho bratříček dkop.

ukop

Gnome Subtitles

Určení tohoto programu je již na první pohled celkem jasné z jeho názvu – jde o editor souborů s titulky k filmům pro prostředí GNOME. Pro jistotu hned uvádím, že kromě GNOME budete potřebovat i Mono. Program je šířen pod GPL.

Gnome Subtitles si rozumí s celou řadou formátu i kódováním diakritiky. Zvládá všechny běžně funkce jako změnu rychlosti, posun, či spojování nebo dělení souborů. Velmi užitečná je taktéž možnost překladu s podporou mplayeru, takže lze přímo v editoru vidět, jestli se úpravy povedly. Celkově je má program docela povedené GUI a na jeho vývoji se průběžně pracuje, takže jestli se občas ještě vyskytne nějaká chybka, je docela slušná šance na její opravení.

CS24_early

gnome-subtitles

FoxTorrent

Podpora torrent protokolu je jedna z věcí, která části uživatelů Firefoxu dlouhodobě chybí a zároveň nemalé skupině její absence vyhovuje. První skupina si chce pouze stáhnout, co potřebuje, a víc ji příliš nezajímá. Druhá naopak nechce na Firefox, který vznikal s přívlastky malý a rychlý, nabalovat zbytečně další funkcionality, které nejsou nezbytně nutné. Každá skupina má svůj kus pravdy, takže jako docela dobrá volba se jeví rozšíření. Se stejným nápadem přišlo více lidí, a tak se zde pracuje např. na rozšíření Firestorm či Bitfox, ale vypadá to, že FoxTorrent dosáhl jako první mety v podobě funkční a veřejné verze.

FoxTorrent se instaluje klasicky jako většina rozšíření pouhým poklikem na odkaz s xpi souborem a následným restartem Firefoxu. To je vše a nyní jej můžete začít používat. Jestliže někde na webu kliknete na soubor udávající informace o torrentu, v okně Firefoxu se vám načte další stránka z vaši stanice a tím jste spustili stahování. O stahování se pak stará binárka Red Swoosh ukrytá někde v pozadí, a tím bude patrně i limitovaná použitelnost. Na webu FoxTorrentu se zmiňuje Windows, Mac a Ubuntu Linux. V případě Linuxu to s omezením na Ubuntu rozhodně nebude tak horké a minimálně mé Gentoo mu vyhovuje, ale Firefox má širší základnu podporovaných OS a zde již asi problémy budou. Za zmínku rovněž stojí licence Red Swoosh.

FoxTorrent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.