Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (25. 4. 2007)

25. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnešní softwarová sklizeň je netradičně z půlky věnována databázím. Druhou polovinu pak budeme věnovat zamykání programů v paměti, přesunutí skriptů do traye a konfigurací X.org. A co myslíte - bude dnes také oblíbená blbinka? Tak napůl.

Memlockd

Minulý týden se mi zbláznil počítač. Něco začalo mohutně swapovat, celý systém byl totálně nepoužitelný a nešlo se na něj dostat ani přes ssh z druhého počítače. Což o to, v tomto případě jsem použil hrubou sílu ve formě tlačítka reset (po vyprázdnění a odmountování disků přes kombinaci SysRq). Jenže stát se tohle na vzdáleném počítači, tak je problém. Proto se občas vyplatí některé programy natrvalo zamknout v paměti a nedovolit jejich odswapování za žádnou cenu. A přesně tohle umí memlockd (0.03). Ten umí zamknout libovolný program v paměti. A v implicitním nastavení od autora zamkne v paměti všechny souboru nutné pro nalogování přes konsoli nebo ssh.

Konch

Osobně se neřadím k zastáncům tvrdé linie, že jenom konzolí je člověk živ. Ba naopak, rád požívám výhod grafického prostředí a na systémové prostředky moc nehledím, neb jich mám dost. Jenomže nezřídka se mi stane, že se dostanu k nějakému super ultra špičkovému programu, který je použitelný jenom z příkazové řádky, a přitom by mu hodně slušelo ovládání z GUI. Napříkad přes ikonu v trayi. Ale teď už mohu použít Konch (0.90), který umí dostat libovolný program do systémového traye. S programem komunikuje tak, že ho buď spouští s různými parametry, nebo mu předává data na standardní vstup nebo pomocí DCOP.

Konch

Konch

X.org Setup

Jak název napovídá, slouží program X.org Setup (0.9.1) k nastavení X.org. Postup konfigurace mi velmi, ale velmi připomíná postup při dpkg-reconfigure xserver-xorg v Debianu. Což neznamená, že to je něco špatného. Naopak. A grafické rozhraní přehlednosti jenom prospělo. A ačkoliv je program napsán pro KDE, tj. v QT, je možné jej provozovat i v textové konzoli.

XSetup

X.org Setup

Oracle client

Jednou za čas se musím přehrabovat v Oraclu z příkazové řádky. A protože většinou mívám i rozdrbaný systém a instalace dalších balíčků (jako je dbish) je jen zbytečná obstrukce, nezbývá mi nic jiného než defaultní sqlplus. Což je hrůza. Kdo to nezažil, nepochopí… Nicméně asi před měsícem jsem objevil skvělý Oracle client (1.0), což je velmi malý skript. Není nutné ho instalovat, jenom si jeho obsah označím myší a vkopíruji ho do cílové konzole, nemusím řešit žádné scp či wget. Na rozdíl od sqlplus se chová rozumně: tj. podporuje historii, pohyb na řádku, rozumné formátování. Prostě normální klient, jako má mysql nebo postgresql. Jedinou nevýhodou může být závislost na DBI modulech, ale ty mám osobně na všech serverech.

Myhttp_engine

To, že má MySQL systém pluginů, které vám umožňují nadefinovat vlastní storage engine, považuji za velmi přínosný krok do budoucna. Ty storage enginy, co se zatím objevily, pocházely všechny z dílny MySQL AB (aspoň pokud vím), a tak je myhttp_engine (0.3) asi první, který pochází zvenku. Tento engine umí překládat DML požadavky do odpovídajích GET, PUT a DELETE požadavků HTTP protokolu a mít tak „tabulky“ v HTML stránkách na webu. Zatím to má daleko k jakémukoliv nasazení a autor se to neodvažuje označit ani za alfa verzi. Prostě zatím taková hříčka, z které se možná časem vyklube něco použitelného.

MySQL Storage Engine for AWS S3

Shodou okolností se pár dní po myhttp_engine objevil další storage engine. MySQL Storage Engine for AWS S3 (0.06), který poskytuje rozhraní pro Amazon Simple Storage Service, což je služba Amazonu umožnující si k nim na servery ukládat data.

Entrance

Entrance vypadá na zajímavé rozhraní k databázi a la Access (pomocí Drag'n'Drop můžete přesouvat celé databáze mezi stroji) s jednoduchým a intuitivním generováním reportů a grafu. Bohužel soudím jen dle screenshotů a popisů jiných, neboť je to v Javě a v mé JVM to nespustím.

Entrance

Entrance

CS24_early

Blbinka

No a protože nám vyšlo nové Ubuntu, tak si dáme malou reklamu. Sice je to jenom shoda okolnostní (protože Ubuntu je slovo jazyka zulu), ale potěší.

Existují různé distribuce. Zaměřené na hry, multimédia, na bezpečnost… A právě na bezpečnost je zaměřena i distribuce DVL. Ovšem opačně, než byste normálně čekali. Je totiž děravá jako řešeto a obsahuje snad všechny možné bezpečnostní chyby! Slouží na výuku bezpečnosti, takže nakonec to nebude žádná legrace, ale jenom učení!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.