Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (21. 3. 2007)

21. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes nás čeká například zajímavý outline editor, ukážeme si další RSS čtečku a podíváme se na jeden šikovný nástroj na práci s PDF. V druhé části nás pak čeká minimalistický ToDo list a varianta bzipu, která dokáže využít vice jader/procesorů.

TreeLine

TreeLine je dalším docela povedeným zástupcem outlineeditorů, i když možná ne tak úplně typickým. Data jsou kromě klasického uspořádání do stromové struktury ukládána podle předdefinovaných šablon, a tak není problém si např. vytvořit nějakou minidatabázi filmů, hudebních děl, slovník pojmů a vůbec všeho, co má nějakou rozumnou strukturu.

Data jsou ukládána v XML souborech, ale nechybí ani možnost exportu do HTML. Program je šířen pod GPL a napsán pomocí Qt. K dispozici je i verze pro Ms Windows.

TreeLine

News notification

RSS čtečky tu již byly několikrát a i když by se prográmek News notification dal do této kategorie také zaškatulkovat, tak ke klasické čtečce má dost daleko.

News notification je cílen na skupinu, která chce být informována aktuálně a nepotřebuje rozsáhlý různě členěný archiv zpráv. Když se ve zdrojích objeví něco nového, program, jehož přítomnost dává jasně najevo jen ikona v informační oblastí, zobrazí „bublinu” s aktuální zprávičkou. Na mne při psaní sklizně působil News notification trošku rušivě, ale tohle je patrně nutné zlo. Program je šířen pod GPL.

News Notification

PDF Split and Merge

PDF se postupem času stal velmi používaným formátem a i uživatelé si nakonec zvykli, že dokument v PDF nebude to pravé ořechové k editaci. Editory sice existují, viz např. dříve zmiňovaný PDFedit, ale díky účelu PDF je jejich editace poměrně složitá a komplikovanost obsluhy programů tomu odpovídá. Pokud vaše požadavky na PDF „editor” končí u potřeby spojování PDF souborů, nebo extrahování pouze určitých stránek z něj, můžete zkusit PDF Split and Merge. Program je k dispozici ve dvou verzích. Jedná stabilní funkcemi nepřekypující šířená pod GPL nazvaná Basic a Enhanced verze, která by měla být na tom funkčně líp, ale zatím je ve vývoji a ke zdrojovým kódům se dostanete za dolar. Autor tomu říká “almost” free.

Slučování PDF dokumentů je celkem jasné. Uspořádáte si několik dokumentů ve správném pořadí a na výstupu máte jeden. Při dělení můžete získat jednotlivé stránky, každou sudou čí lichou stránku, skupiny po n stránkách či n prvních stránek a zbytek. Interval od do bohužel nastavit nelze, ale když proceduru opakujete vícekrát, požadovaného výsledku dosáhnete. Program je napsaný v Javě.

PDF Split and Merge

Tasks

Tasks je dalším zástupcem tzv. ToDo listů, neboli seznamu úloh k udělání. Nic komplexního jako klasický kalendář a přitom dobře fungující.

Tasks stačí vybrat kategorii, pokud jste již někdy dříve takovou založili, a napsat název úlohy. Pokud potřebujete poznamenat konkrétní čas, můžete po pokliku na vytvořenou úlohu, stejně jako další popis či URL, ale nemusíte. Nic víc Tasks v podstatě neumí a to je asi dobře, protože právě díky své jednoduchosti působí velmi použitelně. Tasks je šířen pod GPL.

CS24_early

Tasks

Parallel BZIP2

Vícejádrové procesory se pomalu stávají každodenní realitou a i když jejich výkon rozhodně není špatný, běžný uživatel poměrně brzy zažije zklamání, když při náročnější úloze koukne např. na top a uvidí jedno jádro vytížené na 100 % další se poflakující. Typickým příkladem může být třeba bzip2. Parallel BZIP2 je implementace bzip2 určená pro počítače s více procesory a šířená pod BSD licencí.

Při kompresi souborů se více jader projevuje příznivě a nárůst výkonu je značný, i když se rozhodně v případě mého dvoujádrového procesoru nejedná o dvojnásobek. Naopak velmi zamrzí dekomprimace, která se zde nějak nepovedla. Nejen že pracuje pouze jedno jádro, ale navíc trvá přibližně 2× déle než u klasického bzip2. Při praktickém nasazení by se s tím dalo počítat, ale bohužel je zde ještě jeden problém, a to absence podpory rour, která je však v plánu.

$ time ./pbzip2 -z -k -c linux-2.6.20.tar >/dev/null

real    0m41.813s
user    1m19.941s
sys     0m1.972s
$ time bzip2 -z -k -c linux-2.6.20.tar >/dev/null

real    1m12.921s
user    1m12.737s
sys     0m0.164s
$ time ./pbzip2 -d -k -c linux-2.6.20.tar.bz2 >/dev/null

real    0m44.602s
user    0m41.515s
sys     0m0.508s
$ time bzip2 -d -k -c linux-2.6.20.tar.bz2 >/dev/null

real    0m18.432s
user    0m18.173s
sys     0m0.100s 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.