Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 8. 2007)

22. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tady máme VNC klienta pro full virt stroje. Zkusíme zjistit, jaké důležité látky a vitamíny chybí vašemu tělu, mrkneme na alternativu k MS Exchange. Podíváme se na malý velký torrent klient a zastřílíme si z tanků. Nebude chybět blbinka.

Virt viewer

Pokud máte plně virtualizovaného hosta, tak se k němu můžete připojit jenom pomocí VNC. Jenže ti klienti, co bývají integrovaní ve VM nástrojích, neumí šifrované spojení, a ti VNC klienti, co umí šifrované spojení, si zase sami neumí vytáhnout parametry spojení. S Virtual Machine Viewer (0.0.1) to už bude snadnější. Obsahuje v sobě GTK-VNC (0.1.0), které volitelně umí TLS/SSL. A díky spolupráci s libvirt knihovnou si Virt viewer umí sám vytáhnout příslušné údaje (IP adresu a port) z konfiguráku hosta. Ať už je to XEN, QEMU nebo KVM.

Causes and Symptoms

Docela zajímavý je program Causes and Symptoms (2007–08–14). Obsahuje databázi zdravotních příznaků spárovaných s látkami, které mohou tyto příznaky vyvolat (většinou se jedná spíše o nedostatek těchto látek). No a vy si naklikáte jakými příznaky trpíte (vypadávání vlasů) a jakými netrpíte (deprese) a program vám vybere, jaké látky se vašemu tělu nedostává (vitamín H). Program je samozřejmě v angličtině, takže překlad odborných termínu může mnohým působit problém. Program je navíc napsaný v jazyce Euphoria a vyžaduje knihovnu wxEuphoria, který vyžaduje wxWidgets…, takže bude mnohým působit problém to vůbec rozjet.

Causes

Causes and Symptoms

Zimbra

Dlouho se lidem, kteří chtěli přejít na Linux, nedalo dost dobře odpovědět na otázku „Náhrada za Exchange?“. Už sice nějakou dobu fungují Google Apps, ale to není open source nýbrž proprietární služba a už vůbec to nemůžete mít na svém HW. Minulý týden jsem objevil balík Zimbra jenž umí vše, co asi v kanceláři potřebujete. E-maily, sdílené kalendáře, POP, IMAP, offline synchronizaci, Outlook connector a zřejmě spoustu dalšího. Zimbra je v základní verzi zdarma. Business a Network licence jsou za poplatek a obsahují některé moduly navíc (správa více domén, správu inzerce, telefonickou podporu, rebranding…).

Zimbra

Zimbra

GSTorrent

GSTorrent (0004) je bittorent klient. Tedy vlastně – on je to klient i server zároveň. Jeho hlavní částí je démon, který je klasickým bittorent klientem. Ale nemá žádné grafické rozhraní. Démon slouží zároveň jako server pro grafického klienta. Takže je možné provozovat torrenta na malém počítači bez GUI a připojovat se k němu občas ze svého silného desktopu.

Atanks

Atank je klon staré dosové hry Scorched Earth, která může za mnoho hodin strávených s mým bratrem u jedné klávesnice. Později se objevili mnohem populárnější Worms, ale ty už mě tak nechytli. Přece jenom tanky jsou tanky. Pro klid duše jenom doplním, že existuje i xscorch, ale Atanks jsou tak nějak hezčí. A koukám, že se o nich zde už před lety psalo, takže jenom doplním, že nově je možné hrát i v týmech (Jedi a Sith).

CS24_early

ATanks

Atanks

Blbinka

Křivka osvojování si znalostí pro notepad, pico, Visual Studio, vi a emacs.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.