Hlavní navigace

Atomic Tanks

9. 7. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes si představíme hru Atomic Tanks. Jedná se o hru ve stylu Scorch a jeho ještě starších předchůdců. Zábava pro spoustu lidí na dlouhé hodiny je zaručena, ale tentokráte v pěknější grafice a s pár originálními prvky.

atanks

Nechce se mi věřit, že by „Tanky“ nikdo neznal… ale kdyby náhodou, pokusím se nastínit princip hry, který je jednoduchý jako všechny geniální věci. Bitva se odehrává v otevřené krajině – od plytkých údolí až po špičaté kopce. Ve hře proti sobě stojí znepřátelené tanky, každý hráč ovládá jeden z nich. Jsou rozmístěny náhodně po krajině a nemohou se (v některých verzích Scorch po zakoupení speciálních věcí omezeně ano) pohybovat. Jedná se o hru tahovou – když na vás přijde řada, určíte pomocí šipek doleva a doprava sklon děla a pomocí šipek nahoru a dolů určíte, kolik síly vložíte do střely, pomocí tabulátoru vyberete zbraň z těch, které máte k dispozici. A konečně mezerníkem vystřelíte! Dráha střely se chová podle fyzikálních zákonitostí – letí po balistické křivce, bere v potaz sílu větru, gravitaci apod.

atanks

Atomic Tanks není možné hrát po Internetu nebo po síti, takže si musíte živé kamarády dotáhnout domů. Před začátkem nové hry si v menu můžete navolit spoustu voleb, které ovlivňují hru: fyzikální věcičky jako síla gravitace, chování větru, meteority, blesky apod. Dalším důležitým faktorem jsou peníze: kolik peněz se vám ubere, když trefíte sebe, kolik přibude po vyhrání kola, kolik za ubrání životů protivníkovi apod. A ještě technický level (můžete zrušit nákup příliš ničivých zbraní a silných štítů) a typ krajiny – údolí, kopce, hory, náhodně apod. Nakonec si nastavte, kolik hráčů živých a umělých bude hrát, počítačoví protivníci jsou na výběr z několika obtížností – od úplně blbých až po robotické zabijáky. Tanky všech hráčů vypadají stejně, liší se pouze barvou jména a ukazatele životů.

Kolo končí, jestliže zůstane naživu maximálně jeden tank (někdy se může stát, že se nějakou masivní zbraní pozabíjejí všichni v jednom tahu naráz). Po každém kole dostanete peníze podle toho, jak úspěšně jste si počínali – vše lze nastavit: kolik peněz se vám ubere, když trefíte sebe, kolik přibude po vyhrání kola, kolik za ubrání životů protivníkovi apod. Po každém kole si tedy za své naspořené penízky můžete nakoupit potřebnou výbavu – zbraně a obranné prostředky. Zbraní je velká řada a obvykle existuje od jednoho druhu několik typů rozlišených podle síly – například od pohodové malé atomovky za 16000$ až po smrtící za 30000$. Dále různé lasery, rakety odrážející se od země, střely vytvářející či odstraňující hlínu, střely kutálející se po svahu apod. S obrannými prostředky je to podobně – štíty různé síly, které kolem vás utvoří poloprůsvitnou membránu absorbující část poškození. Nebo odpuzovače střel, které svedou střelu místo přímého zásahu kousek vedle vás. Užitečné jsou rovněž padáky, které vás chrání od poškození při pádu. Atp., věcí k nakoupení je dlouhá řada.

atanks

Předělávek hry Scorch (a určitě existují i starší, ale nevzpomenu si na názvy, ví někdo, která byla úplně první? Zajímá mě to, podělte se v diskusi!) byla spousta – dokonce i ve 3D, o té už jsme na rootu psali. Atomic Tanks je sice ve 2D, čili si zahrajete i na slabých počítačích, ale grafika i přesto vypadá moc pěkně – terén působí plasticky a na obloze se rýsují nádherná vesmírná tělesa různých velikosti a tvarů – romantický to pohled!:) Zvuky jsou také na slušné úrovni – výbuchy raket a dalších zbraní. Ve hře nehraje žádná hudba a ani není třeba, při napínavém, dech tajícím odhadování úhlu a síly střely by vás jenom rozrušovala. Co nepůsobí úplně profesionálně, je grafika menu – autoři se nechali unést barvičkama a efekty – ale je to jen o osobním vkusu a podstatné to taky není. Co už mi vadí více, je dlouhé generování mapy – vím, že se generuje náhodně a je asi složité vygenerovat tak pěkné plastické mapy, ale i tak prodleva několik sekund obtěžuje. Alespoň je to napínavější:)

CS24_early

atanks

Jestliže vás hra zaujala, podívejte se na stránky projektu Atomic Tanks. V sekci Downloads je ke stažení balíček pro Debian, univerzální binárka – měla by být funkční ve většině distribucí, windowsová verze a samozřejmě zdrojáky. Ve svém Slackwaru 9.1 jsem zkoušel jak zdrojové kódy, tak binárku a obojí fungovalo. Hra se spouští pomocí příkazu atanks a s parametrem -fs pro fullscreen mód.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku