Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Netscape zemřel a Microsoft žije

6. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Od posledního týdenního souhrnu se toho událo poměrně hodně: firma AOL ukončila vývoj prohlížeče Netscape, Microsoft zrušil v Office podporu některých starších formátů a vyšlo Ruby 1.9, které příliš neoplývá kvalitou. Vydali jsme také druhou část úvahy nad tím, jak spolu mohou soupeřit velké společnosti.

Microsoft žije…

Pokračování článku, který sepsal Ian Hickson. Zabývá se v něm teorií evoluce softwarových společností. Autor zmiňuje nejdůležitější zbraně, které může (zne)užívat velká společnost. Ve druhé části se pak zabývá společnostmi, které vznikly pod diktátem Microsoftu a využívají zcela jiných principů.

Ian Hickson (Petr Krčmář): Jak může open source porazit Microsoft?

Microsoft varuje své uživatele, aby neupravovali data uložená na záložním systému. „Jestliže budete používat určité programy k úpravě dat na domácím počítači, který používá Windows Home Server, soubory se mohou poškodit, když je nahrajete na Home Server.“ – to je oficiální vyjádření Microsoftu a záplata není.

Pavel Chalupa: MS Windows Home Server poškozuje soubory

Microsoft tvrdí, že některé starší souborové formáty nejsou bezpečné. Aby uchránil uživatele před problémy, rozhodl se tyto formáty v MS Office nadále nepodporovat. Pokud tedy uživatel nainstaluje Office 2003 Service Pack 3, software přestane otevírat soubory Lotus, Quattro, Slk, starší presentace Power Point, starší dokumenty z Wordu (!) a další.

Petr Krčmář: Microsoft zrušil v Office podporu některých formátů

V roce 2007 zaplatil Microsoft Novellu 355,6 mil. dolarů. Jsou to platby v souvislosti patentovou dohodou MS a Novellu. Novell za loňský rok přijal celkově platby v souvislosti s patenty v celkové výši 932 mil. dolarů. Tyto platby tak tvoří významný příjem společnosti Novell.

Pavel Chalupa: Microsoft, Novell a patenty

Netscape (opět) zemřel…

Ačkoliv jsme se nedávno zabývali tím, zda ještě Netscape dokáže prorazit, dnes už víme, že k tomu nikdy nedostane příležitost. Společnost AOL totiž oznámila, že 1. února 2008 nastane definitivní konec Netscape a bude ukončen jeho vývoj. Firma bude ještě nějakou dobu pracovat na bezpečnostních opravách, ale zbylí uživatelé by měli změnit prohlížeč. AOL doporučuje přejít na Firefox.

Petr Krčmář: Společnost AOL definitivně ukončila vývoj Netscape

Nejčtenější zprávičky

Abdel Benamrouche oznámil, že provedl úpravy na linuxovém jádře 0.01 a to je nyní možné zkompilovat pomocí GCC 4. Po aplikaci malé sady patchů je tak možno prastaré jádro sestavit na počítači s běžícím jádrem 2.6 a následně jej provozovat pod virtualizačními nástroji jako QEMU nebo Bochs. Abdel také pro Linux 0.01 portoval některé novější aplikace jako bash-3.2, coreutils-6.9, dietlibc-0.31 (místo glibc), bin86–0.16.17, make-3.81, ncurses-2.0.7 a vim-7.1.

Petr Krčmář: Linuxové jádro 0.01 bylo oprášeno

Asus připravuje na příští týden představení druhé generace Asus Eee PC. Sub-laptop by měl být představen na Consumer Electronics Show v Las Vegas od 7. do 10. ledna. Příliš mnoho podrobností známo není. Prozatím víme, že by PC mělo obsahovat WiMax, ale hlavně větší displej. Původní 7 palcový s rozlišením 800×480 již použit nebude. Displej by měl mít 8,9 palců.

Pavel Chalupa: Druhá generace Asus Eee

Je to zhruba půl roku, co došlo k útoku na kamerový systém České televize, který je využíván k tvorbě pořadu Panorama. Skupina Ztohoven tak pronikla do živého vysílání a podstrčila divákům obrázky falešného jaderného výbuchu v Krkonoších. Delší dobu se o případu nehovořilo, ale nyní dostává nový rozměr – státní zástupce Dušan Ondráček obvinil šest členů skupiny z šíření poplašné zprávy, za což jim hrozí až tři roky odnětí svobody nepodmíněně.

Petr Krčmář: Skupina Ztohoven jde k soudu za jaderný výbuch

Průběžně pro vás doplňujeme naši elektronickou knihovnu, ve které naleznete řadu knih, manuálů, návodů a dalších materiálů, které se týkají zaměření našeho serveru. To vše tématicky tříděno a fulltextově prohledáváno.

Tento týden jsme do knihovny přidali následující tituly:

root_podpora

NeHe OpenGL Tutoriály (Michal Turek)
Bezpečná emailová komunikace (Zdeněk Maršík)
SDL: Hry nejen pro Linux (Michal Turek)
Linux From Scratch (Gerard Beekmans)
Thinking Forth (Leo Brodie)
Red Hat Enterprise Linux Deployment Guide
The Evolution of Lua (kolektiv)
Lua 5.0 Reference Manual (kolektiv)
Linux Device Drivers (kolektiv)

Petr Krčmář: Devět nových knih v knihovně Root.cz

Byl pro vás článek přínosný?