Hlavní navigace

Dokáže ještě Netscape prorazit na trhu prohlížečů?

2. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Prohlížeč Netscape kdysi dominoval trhu a sváděl lítý boj s konkurenčním Internet Explorerem. Na konci takzvané války prohlížečů však stál na straně poražených, což jej uvrhlo téměř v zapomnění. Nyní se AOL snaží dostat legendu do důstojnější pozice a zajistit mu opět místo na slunci. Má šanci uspět?

Dávná historie Netscape

Historie Netscape se začala psát už v roce 1994, kdy začal vznikat první prohlížeč, tehdy ještě známý pod jménem Mosaic. Během několika následujících let se Netscape stal nejpoužívanějším prohlížečem na trhu.

Dotírat však na něj začal Microsoft se svým Internet Explorerem. Začalo tak období zvané „válka prohlížečů“, které skončilo v roce 1998 ukončením vývoje Netscape Navigatoru a uvolněním zdrojových kódů.

Nejen o pádu Netscape jsme si před několika lety povídali s vývojářem Jánem Vargou, který dříve právě pro Netscape pracoval.

Netscape na pokraji smrti

Od roku 1998 tedy není Netscape jako samostatný produkt vyvíjen. Až v roce 2000 se objevil další pokus o vydání nové verze a byl vydán Netscape 6. Nesetkal se ovšem s úspěchem a uživatelé jej odmítli používat pro jeho nedotaženost a problémy s používáním. Tato verze byla založena na balíku Mozilla 0.6, který už na základě uvolněných zdrojových kódů začala spravovat Mozilla Organization.

Později se v řadě 6 objevilo několik dalších vydání a až řada 6.2.x byla obecně považována za použitelnou. Stále však neznamenala zásadní průlom z hlediska uživatelů, a tak podíl Netscape stále padal.

V roce 2002 se pak objevila zatím poslední řada Netscape 7 založená na Mozilla Suite 1.0.1. Ačkoliv se podařilo během následujících několika vydání navýšit počet uživatelů, stále se nejednalo o žádný zázrak.

Následující verze (8.0) byla založena na stále populárnějším Firefoxu a vyšla v roce 2005 pod názvem Netscape Browser. Už se nejedná o balík aplikací, ale o samostatný prohlížeč, který umožňuje využívat jádra Gecko (Firefox) nebo Trident (MSIE). Je však k dispozici pouze pro MS Windows a uživatele opět příliš neoslovil.

Podíl na trhu

Poměrně dobře vypovídající jsou statistiky používanosti jednotlivých prohlížečů. Aktuální situaci známe poměrně dobře a víme proto, že Firefox stále pomalu roste a vytlačuje při tom z trhu dominantní Internet Explorer.

Proti tomu konkurenční Opera už řadu let stagnuje a nezdá se, že se situace v nejbližší době změní k lepšímu. Netscape si v tomto prostředí nevede zrovna nejlépe.

Podle statistiky společnosti Net Application, podíl prohlížeče Netscape trvale klesá. Zatímco v roce 2004 jej používala přibližně dvě procenta uživatelů, v roce 2005 už to bylo jen 1,66 %. Aktuální čísla hovoří jen o 0,76 % podílu.

Netscape Navigator je na tom tedy mnohem hůře než například Opera a zaznamenává setrvalý sestup do statistických hlubin. I přesto se AOL nevzdává a hodlá „svůj“ prohlížeč zachránit.

Pomůže nová verze?

Na počátku roku 2007 byla oznámena příprava zcela nové větve Netscape s označením 9.0. Ta bude založena na aktuálním Firefoxu 2.0 a převezme veškeré výhody, které plynou z použití tohoto prohlížeče jako základu.

Už za čtyři měsíce byla vydána první betaverze. Netscape se při tom pokouší získat nějaké ty body těsnější integrací s portálem Netscape.com, zařazením podpory sociálních sítí a podobně.

Prohlížeč je opět k dispozici pro více operačních systémů a na své si tak mohou přijít uživatelé systémů Windows, Linux a Mac OS X. Po letech je také Netscape vyvíjen vlastním týmem vývojářů a je mu proto věnována patřičná pozornost.

Jaký je?

Možná vás tedy napadne, co přinese Netscape 9 svým uživatelům. Jak už bylo napsáno, je postaven na Firefoxu 2.0, nabízí tak podporu všech moderních technologií a přebírá většinu funkcí svého kolegy.

NN 9 - 0

Podle vývojářů také v novém Netscape funguje drtivá většina rozšíření pro Firefox, takže je zřejmé, že byla skutečně zachována většina z Firefoxu. Otázkou tedy zůstává, zda Netscape…

… nabízí něco nového?

V současné době je k dispozici Netscape Navigator 9 beta 3. Stáhnout ji můžete z webu browser.netsca­pe.com pro všechny tři zmíněné platformy. Pro Linux je k dispozici tarball, který stačí rozbalit a program spustit.

NN 9 - 1

Na první pohled vás přivítá prohlížeč velmi podobný Firefoxu. Grafické téma je samozřejmě jiné, ale hlavní rysy zůstaly zachovány. Toto grafické téma můžete získat i pro Firefox, takže nic nového.

Pokud nahlédnete do konfigurace, naleznete zde velmi podobné rozhraní s několika drobnými změnami. Zaujala mě například volba pro zavírací tlačítko na záložkách, která ve Firefoxu chybí. Jinak je ale téměř vše při starém.

NN 9 - 2

Co je tedy jinak? Hlavní úpravou je už zmíněné poměrně těsné spojení prohlížeče s portálem Netscape.com. Pokud jste uživateli tohoto serveru, jistě vás potěší některé nové funkce, které vám pohyb po webu zjednoduší.

S pomocí Netscape 9 můžete sdílet odkazy se svými přáteli (na Netscape.com), sledovat, co oni sami dělají (na Netscape.com) případně do kterých diskusí (na Netscape.com) přispívají. Máte tak stále přehled o tom, co se (na Netscape.com) děje. Vše je přitom signalizováno ikonkami v adresním řádku.

NN 9 - 3

Takzvaný Tracker vám umožňuje sledovat, co zajímavého se děje na Netscape.com a každou minutu zjistí, kdo o čem píše, jak se vyvíjí která diskuse. Tracker vám umožní pohodlně sledovat veškeré dění na portále.

NN 9 - 4

V hlavním okně Netscape je k dispozici také tlačítko pro rychlý přístup do vaší pošty (na Netscape.com). Jelikož už prohlížeč neobsahuje vlastní mail klient, budete muset využít webové rozhraní. K němu se dostanete na jedno kliknutí. Zároveň jste průběžně upozorňováni na novou poštu.

Další možnosti nabízí takzvaný Link Pad, který vám umožňuje ukládat si odkazy do speciálního prostoru, jak jinak než na Netscape.com. Všechny výše zmíněné funkce jsou dostupné v případě, že jste přihlášeni na zmíněný portál a aktivně využíváte jeho služeb.

Pro všechny ostatní jsou tato „vylepšení“ zcela k ničemu a neexistuje způsob, jak je využít jinde. Snad jedinou funkcí, která by mohla některé uživatele oslovit, je korekce překlepů v URL.

NN 9 - 5

Pokud se tak uklepnete a místo http napíšete htp, .com přepíšete na .cmo, či zaměníte tečku za čárku, prohlížeč vás na tuto skutečnost upozorní a nabídne nápravu. Bohužel tím celá užitečnost končí a kontrola se zaměřuje jen na několik málo situací.

Nic nového pod sluncem

Bohužel tím končí výčet podstatnějších úprav a změn proti Firefoxu. Samozřejmě je tu ještě několik málo změn jako kombinace reload a stop do jednoho tlačítka, ale to jsou spíše drobnosti, které nikoho k přechodu nepřinutí.

Bohužel v této podobě Netscape 9 zřejmě opět nikoho neosloví a ve skutečnosti se nejedná o konkurenční prohlížeč, ale o Firefox přednastavený pro uživatele portálu Netscape.com. Pokud mezi ně nepatříte, můžete Netscape 9 v klidu minout.

CS24_early

Samozřejmě není nic špatného na tom, když si někdo poupraví Firefox dle svých specifických požadavků, ale pokud čekáte, že Netscape přijde opět s něčím převratným jako před deseti lety, budete zřejmě zklamáni.

Netscape Navigator 9 tak i nadále zůstane prohlížečem pro velmi úzkou skupinu uživatelů, kteří využijí těch několik funkcí navíc. Pro ty ostatní je tu Firefox, který nabídne naprosto totéž.

Sledujete vývoj Netscape?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.