Hlavní navigace

Týden ve zkratce: novinky v novém roce

14. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V právě uplynulých sedmi dnech jsme se dozvěděli o několika podstatných novinkách, které už byly představeny, nebo přijdou velmi brzy. Byly mezi nimi: Fedora 7, internetový tablet N800 od Nokie, mobileOK a mobileOK Basic a otevřená grafická karta. Mnoho zajímavého se také událo v Brazílii, SCO, ale i u Billa Gatese.

V poslední době se začíná opět hodně hovořit o projektu Fedora, především v souvislosti s ukončením Fedora Legacy. Blíží se ovšem také vydání sedmé verze tohoto populárního systému a už nyní jsou k dispozici některé předběžné informace. Co bude nového? Na co se můžeme těšit? Jakých technologických novinek se dočkáme?

Petr Krčmář: Co nám přinese nová Fedora 7

Nebojte se, nedali jsme se na recenzování mobilních telefonů známé finské společnosti Nokia. K dispozici jsou ale první informace o novém internetovém tabletu, který je oficiálním nástupcem populární Nokie 770. Jak bude nová linuxová hračka vypadat? Co přinese nového? Za kolik a kde ji koupíte?

Petr Krčmář: Druhý internetový tablet od firmy Nokia

W3C připravuje nová označení, mobileOK a mobileOK Basic, pro webové stránky vhodné pro mobilní zařízení. Pro nižší kategorii mobileOK Basic už byla zveřejněna pracovní verze testů. Jaká musí být webová stránka, aby si s ní poradil váš mobil?

Petr Cimprich: Akta X: W3C mobileOK Basic

Někdy budeme chtít sáhnout po odlehčenějším editoru či nahrávacím programu pro jednoduchý záznam zvuku, nebo nám hardwarová náročnost programů nedovolí použít ty složitější. Proč bychom také měli používat pro jednoduché úkoly zbytečně složité nástroje, když nám stejně dobře poslouží i mnohem jednodušší.

Martin Podhola: Malé velké audio programy

Výrobci grafických karet jsou obecně známí svou neoblomností v otázce technické dokumentace ke svým výrobkům. Kdo chce akcelerovanou grafiku, musí používat proprietární ovladače. Joseph Black hodlá tento stav změnit. Co nabízí jeho otevřená grafická karta? Co obsahuje? Jak je výkonná? Kde ji seženete?

Petr Krčmář: Otevřená grafická karta: nadějný prototyp

Zprávičky

Podle Gatese má firma Apple „obrovskou nevýhodu”, když přináší technologie „do obývacího pokoje”. Údajná nevýhoda spočívá v tom, že na rozdíl od Microsoftu nespolupracuje s ostatními firmami na vývoji hardware a software, který by vykonával širší záběr úloh.

Pavel Chalupa: Bill Gates promluvil

Velmi netradiční kampaň zahájil David Nielsen, když prohlásil: „Slibuji, že dám 10 dolarů na vývoj open-source ovladače karet nVidia, ale jen v případě, že to se mnou udělá dalších tisíc lidí.” Jeho výzva padla na úrodnou půdu a dárci se začali hrnout. V tuto chvíli je již celá akce dovršena a výtěžek pro projekt překročí deset tisíc dolarů.

Petr Krčmář: Peníze pro open-source nVidia ovladač: slib dodržen

Dheera Venkatraman na svém blogu popisuje jednoduchou metodu, s jejíž pomocí dokáže útočník získat informace z obrázku, který byl rozmazán mozaikovou metodou. Podle předvedené metody je možné takto získat například číslo z původně znehodnoceného obrázku platební karty. Přestože zatím pravděpodobně neexistuje reální implementace tohoto algoritmu, nebezpečí je poměrně reálné.

Petr Krčmář: Rozmazání částí obrázku není bezpečné

Podle serveru Groklaw to vypadá, že SCO dluží Novellu hromadu peněz na licenčních poplatcích a už tři roky se to snaží tajit. Právníci Novellu shrnují celý stav do tří slov: „bezprostřední nevyhnutelný bankrot”.

Petr Krčmář: Bezprostřední a nevyhnutelný bankrot SCO

Britská školní agentura varuje před riziky nasazení Windows Vista. Organizace Becta důrazně doporučuje nový systém Microsoftu nenasazovat ještě alespoň dvanáct měsíců. Zástupci Becty argumentují tím, že v systému Vista nejsou žádné nepostradatelné funkce a riziko rychlého nasazení nového systému je příliš vysoké.

Petr Krčmář: Vládní agentura radí školám vyhýbat se Windows Vista

Populární server YouTube nabízející uživatelům sdílení video obsahu, je nyní v Brazílii blokován. Příčinou je místní soudní rozhodnutí. Server byl obviněn, že ilegálně zveřejňuje erotická videa mediální hvězdičky Daniely Cicarelli. YouTube sice okamžitě zajistil nápravu, ale uživatelé začali videa opět masivně uploadovat.

Petr Krčmář: Brazílie blokuje YouTube

CS24_early

Podle Davida Dagona z Georgia Institute of Technology, který je spoluzakladatelem firmy Damballa zaměřující se na sledování botnetů, je napadeno 11 procent ze 650 milionů počítačů připojených k Internetu. Nejsou to však jen počítače s MS Windows, ale byly zaznamenány i útoky na počítače s Linuxem a Mac OS X související s botnety. V původní zprávě je výslovně uvedeno, že útoky pocházejí od malých skupin programátorů z východní Evropy a jiných míst.

Pavel Chalupa: 11 procent počítačů je napadeno botnety

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku