Hlavní navigace

Týden ve zkratce: PDF obdrželo ISO standardizaci

9. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Patrně nejzajímavější novinkou uplynulého týdne je standardizace PDF organizací ISO. Krom toho Novell na konferenci XML 2007 představil svou implementaci Silverlightu – Moonlight. Mono bude mít nativní vzhled v Mac OS X a KDE 4 vyjde až v lednu. Jo a mimochodem víte, že Internet Explorer je bezpečnější než Firefox?

Dění v oblasti webu a webových technologií

Na právě proběhlé konferenci XML 2007 v Bostonu předvedl Novell svůj Moonlight, což je open source implementace MS Silverlight. A Silverlight ja zase odpověď Microsoftu na Adobe Flash. Moonlight je však implementace, která je určena k běhu primárně na Linuxu. Novell na Moonlightu spolupracuje s Microsoftem. Vedoucím projektu je Miquel de Icaza a k projektu říká, že neví zda bude Silverlight úspěšný, ale že Moonlight nabídné stejnou funkcionalitu pro Linux.

Pavel Chalupa: Novell předvedl Moonlight

Další propagace „bezpečnosti“ z dílny Microsoftu je tu. Analýza MS tvrdí, že IE je bezpečnější než Firefox. Článek na PCAdvisor tyto informace trochu rozebírá a uvádí jak je tomu ve skutečnosti. V roce 2006 byl dostupný IE7 včetně pre-release verzí. Z toho celých 284 dní byla veřejně známá bezpečnostní díra včetně exploitu dostupného na internetu. U Firefoxu byla nejdelší doba 9 dní, než došlo k vydání bezpečnostní aktualizace. Tvůrci Firefoxu k tomu dodávají: „Pro nás je důležitější bezpečnost našich uživatelů, než ochrana PR oddělení…“

Pavel Chalupa: Microsoft: IE je bezpečnější než Firefox

Všichni se starají o bezpečnost bezdrátových WiFi sítí, ale jen málokdo se zabývá bezpečností dalších bezdrátových zařízení, jako jsou například klávesnice. Zdá se, že právě ty jsou velmi náchylné k různým druhům útoků a odposlechů. Situace je navíc zjednodušená tím, že výrobci do podobných zařízení integrují velmi slabé šifrování. Vše, co budete k odposlechu potřebovat, je jednoduchý přijímač, zvuková karta a útok hrubou silou na 8bitové šifrování. Bluetooth klávesnice jsou zatím v bezpečí.

Petr Krčmář: Prolomeno šifrování klávesnic Microsoft

Licence a standardy

Motion Picture Association of America (MPAA) při potírání ilegálního stahování na univerzitách porušila GPL. Vydala toolkit, který je založený na distribuci Ubuntu, obsahuje Apache a jejich vlastní monitorovací software. Matthew Garrett je na to upozornil a software již nadále není dostupný ke stažení.

Pavel Chalupa: MPAA porušila GPL

Že Adobe má zájem o ISO standardizaci svého formátu PDF již možná víte. Nyní byly jeho snahy zúročeny a PDF bylo oficiálně přijato jako ISO 32000 třinácti hlasy pro a jedním proti. Pro hlasovalo Rakousko, Bulharsko, Čína, Japonsko, Polsko, JAR, Španělsko, Švédsko, Ukrajina, UK, USA, Německo a Švýcarsko, proti byla jen Francie. Rusko se zdrželo hlasování.

Jakub Šťastný: PDF je ISO standardem

Software

Miguel de Icaza na svém blogu píše o podpoře nativního vzhledu v Mac OS X. Mono doposud podporovalo grafické rozhraní v macu pouze přes X11, které však uživatelé tohoto systému nemají příliš v lásce. Miguel zmiňuje také podporu Moonlightu v OS X.

Jakub Šťastný: Mono skutečně multiplatformní: nativní vzhled v Mac OS X

Je to už více než rok, co společnost Linspire oznámila přípravu veřejné verze služby CNR, která bude k dispozici také pro ostatní distribuce a navíc zcela zdarma. Nyní je k dispozici reálné řešení a výsledkem je betaverze serveru CNR.com. Uživatelé služby mohou doslova na jedno kliknutí nainstalovat některý z tisíců nabízených balíčků.

Nová verze funguje nejen s Freespire 2.0 a Linspire 6.0, ale například také s Ubuntu 7.04 a 7.10. Předchozí verze nechávala většinu logiky na straně uživatelova počítače, nový CNR ale téměř vše dělá už na serveru. Na desktopu zůstává jen malá aplikace, která dokáže instalovat balíčky a komunikovat se serverem.

Petr Krčmář: Linspire oznámil CNR.com v beta provozu

Ačkoliv vydání KDE 4 se plánovalo již na prosinec, nakonec vyjde až v lednu. Vzhledem k tomu, že fungování nového KDE není v současné době ještě zcela stoprocentní, určitě se vyplatí počkat. Držme vývojářům palce, ať se KDE 4 podaří!

Jakub Šťastný: KDE 4 vyjde až v lednu

CS24_early

Hardware

S novou sérií harddisků Seagate je problém na Linuxu. Jedná se o přechod do energeticky úsporného režimu a dále fakt, že disky jsou předformátované na NTFS. Pokud je disk připojený přes USB a přejde do úsporného režimu, tak se po probuzení připojí na rychlosti USB 1.0 a je téměř nepoužitelný. Odpověď z technické podpory Seagate je, že jednoduše disky nepodporují Linux. Stejný problém je i s Mac OS X.

Pavel Chalupa: Nové HDD Seagate a Linux

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.