Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Spousta nových verzí

14. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V uplynulém týdnu se podařilo vývojářům mnoha projektů zplodit nové verze aplikací. Dočkali jsme se tak nového Skype, MPlayeru, linuxového jádra a dalších programů. Kromě souhrnů aktualizovaného software nás čeká také obvyklý přehled nejčtejěnších zpráviček a samozřejmě výběr toho nejlepšího z blogů.

Novinky v software

Vývojáři po delší době vydali novou verzi populárního přehrávače MPlayer s označením 1.0rc2. Pomalu se nám tak blíží vydání magické verze 1.0. V nové verzi jsou přidány některé kodeky, byla vylepšena práce se streamovaným obsahem a HDTV, konečně přibyla podpora AMR a další.

Petr Krčmář: Vyšel MPlayer 1.0rc2

Další verze populární distribuce Arch Linux je na světě. Honosí se číslem verze 2007.08–2 a půvabným kódovým označením „Don't Panic“. Je to první verze, která již používá novou strukturu repozitářů a obsahuje například kernel 2.6.22.9.

Jakub Šťastný: Vyšel Arch Linux 2007.08–2

Je tu dobrá zpráva pro uživatele Skype – k dispozici je nová linuxová verze s označením 1.4. Vylepšeno bylo nejen ovládací prostředí programu, ale přibyly také některé nové funkce. Uživatelé tak nyní mohou jednoduše posílat soubory, nechat se upozorňovat na narozeniny a přesměrovávat hovory. Navíc má linuxová jedna-čtyřka uvnitř stejný kód pro audio jako windowsovská 3.2. Nabízí tedy stejně kvalitní hovory.

Petr Krčmář: Pro Linux vyšel Skype 1.4

Po mnoha RC verzích vyšlo konečně stabilní vydání Zenwalku 4.8, které se může pochlubit kernelem ve vezi 2.6.22.9, náhradou Firefoxu a Thunderbirdu za jejich GNU protějšky Iceweasel and Icedove a zapracováno bylo také na uživatelském rozhraní a výtvarném ztvárnění distribuce – těšit se můžete například na nový bootsplash.

Jakub Šťastný: Vyšel Zenwalk Linux 4.8

K dispozici je Fluxbox verze 1.0, což je první ostré vydání v historii tohoto oblíbeného správce oken. Přibyla nová témata, nástroj fluxbox-remote pro ovládání prostředí ze skriptů, bylo opraveno několik chyb a aktualizovány jazykové verze. Pro další informace prostudujte changelog a stahovat můžete z domovské stránky.

Petr Krčmář: Vyšel Fluxbox 1.0

Po několika měsících čekání jsme se dočkali první beta verze PostgreSQL 8.3. Ke stažení je na www.postgresql­.org/developer/be­ta nebo na vašem oblíbeném zrcadle. O novinkách v této verzi se na Root.cz psalo zhruba před týdnem.

Pavel Rauš: Vyšel PostgreSQL 8.3 beta1

Společnost Linspire oznámila vydání nové verze stejnojmenné distribuce s označením 6.0. Tento komerční desktopový systém je postaven na Ubuntu a přidává proprietární ovladače, kodeky a další software. Distribuce se zaměřuje na co nejjednodušší použití systému včetně uzavřených aplikací, pro které neexistuje svobodná náhrada. Uživatelé tak dostanou do ruky například podporu technologií jako MP3, Real, Java, Flash, ATI, NVIDIA, WiFi a mnoha dalších.

Petr Krčmář: Vyšla nová verze komerční distribuce Linspire 6.0

Vyšla nová verze linuxového jádra 2.6.23. Mezi hlavní novinky patří implementce hypervizoru Xen, nový CFS plánovač, vylepšení souborových systémů Ext4 a Xfs. Podrobnosti v dlouhém Changelogu. Stručnější shrnutí například na Kernel newbies.

Jiří Netolický: Vyšlo jádro 2.6.23

Nejčtenější zprávičky

Společnost eBay, která před časem koupila síť Skype, nyní upozornila akcionáře na nepříjemné finanční problémy. Skype totiž nevydělává a je ve ztrátě přibližně o jednu miliardu amerických dolarů. Většina uživatelů totiž využívá systém k interním hovorům zdarma, ale nechce se jim platit za rozšířené služby.

Petr Krčmář: Skype je prodělečný podnik

Zatímco svět sleduje nastupující bitvu mezi Microsoftem a OpenOffice.org a především jejich souborovými formáty, projekt KDE potichu připravuje novou verzi vlastního balíku. KOffice 2.0 se objeví někdy během první poloviny roku 2008 a díky Qt4 bude k dispozici pro Linux, MS Windows a Mac OS X. Hlavními výhodami KOffice jsou podle vývojářů rychlejší běh, větší množství programů v balíků a také bezproblémová spolupráce mezi aplikacemi.

Petr Krčmář: Nová zbraň KDE? KOffice 2.0!

Vývojář KDE známý pod přezdívkou Pinheiro zveřejnil svou představu o příští generaci menu pro grafické prostředí KDE. Jeho projekt se jmenuje Raptor. „Co je to Raptor? Raptor je úžasný projekt, na kterém pracuji posledních několik dní. Měl by nabídnout zcela nový způsob hledání desktopových aplikací a interakce s uživateli.“

Petr Krčmář: Raptor: menu nové generace pro KDE

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer znovu varoval uživatele Linuxu, zejména pak distribucí společnosti Red Hat, že budou muset zaplatit Microsoftu za jeho intelektuální vlastnictví. Podle Ballmera budou muset uživatelé společnosti Red Hat „vyrovnat účty“. Připomeňme, že se spekulovalo o tom, že Red Hat uzavře s Microsoftem dohodu, podobně jako to udělal Novell. Nakonec ale k ničemu podobnému nedošlo.

Petr Krčmář: Microsoft opět hrozí uživatelům Linuxu

Na známém serveru ThinkGeek se objevila další zajímavá hračka – tričko WiFi Detector s obrázkem na prsou. Na první pohled vypadá obyčejně, ale ukrývá se v něm elektronika schopná hledat WiFi sítě.

Petr Krčmář: Tričko ukazuje sílu WiFi signálu

Společnost ASUSTek představila novou základní desku s označením P5E3, která kromě nového Intel chipsetu X38 nabízí také integrovaný Linux, který je označen jako SplashTop. Jedná se o specializovaný operační systém integrovaný přímo do desky. Během několika sekund dokáže P5E3 proměnit v linuxový počítač s prohlížečem Firefox a Skype.

Petr Krčmář: ASUS nabízí desku s integrovaným Linuxem

Wiki blog na serveru Lupa.cz píše o anglické Wikipedii. Upozorňuje při tom na fakt, že posledních několik měsíců je možné pozorovat pokles rychlosti úprav anglické encyklopedie. Čtenost však žádný pokles nezaznamenala a autor se tak domnívá, že už byla vyčerpána většina běžných témat a Wikipedie se obsahově blíží k dokončení. „Myslím, že důvodem je určité ‚vyčerpání témat‘, o kterých dokáže běžný přispěvatel Wikipedie bez větší námahy psát.“

Petr Krčmář: Blíží se Wikipedie k dokončení?

Výběr z blogů

Minulý týden mne zaskočily dvě celkem nenápadné zprávy. A to tak, že jsem o nich dokonce bavil i s lidmi, kteří se primárně nepohybují v počítačovém světě. Takže tento problém začíná pronikat i do světa „obyčejných“ lidí. Řeč je o Skype a Thunderbirdu.

Blog Svatopluka Víta: Když zdarma není zdarma

O legálnosti používaného softwaru zejména v domácnostech si nedělám velké iluze. „Výhody legálních Windows“ asi udělaly své a XPéčka či Visty se pomaličku zařazují mezi typické položky nového počítače, které by nebylo od věci koupit. Téměř všichni ale taky píšou ve Wordu, počítají v Excelu, fotky upravují ve Photoshopu, … a tady si už velké iluze nedělám, respektive si je nedělám vůbec.

Blog Nesklizeno: Microsoft, partner zlodějů?

Web je v posledních letech plný nadšených až nekritických článků o Ruby on Rails, proto mě zaujal příspěvek Dereka Siverse, jehož název 7 reasons I switched back to PHP after 2 years on Rails slibuje jiný úhel pohledu. Derek píše o tom, že si některé principy používané v Rails oblíbil a přinesl si je zpět do PHP.

Blog Petra Cimpricha: Návrat od Rails k PHP

DT24

Na konci září se objevila nová verze OpenOffice.org 2.3, která přinesla několik novinek a několik chyb (což se může stát). Zároveň však byla poodhalena opona a dozvěděli jsme se, co nového se chystá pro novou, nastupující verzi označenou pořadovým číslem 3.

Blog Svatopluka Víta: OpenOffice.org bude lepší

Byl pro vás článek přínosný?