Hlavní navigace

Ubuntu 18.04 LTS míří do finále, Intel se inspiruje u ARMu

8. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

LXC vyšel v nové verzi 3.0, KDE Applications 18.04 se blíží, Haiku OS shrnuje březnové novinky, Nvidia končí s Fermi, Apple představil nový formát videa ProRes RAW a s odstupem Pidgin 2.13.

Ubuntu 18.04 LTS Beta 2

Druhá beta chystaného vydání Ubuntu 18.04 LTS je v podstatě předposlední možností si pohrát se systémem před vydáním ostré verze. To nastane 26. dubna (mimochodem na 32. výročí černobylské havárie), přičemž týden předtím se objeví ještě Release Candidate.

12. dubna dojde ještě na KernelFreeze, 18.04 nyní využívá jádro 4.15. Možná ještě pro úplnost připomeňme, že původní plány na nasazení grafického serveru Mir (to byly ty starší), resp. Wayland (pozdější) padly, Ubuntu 18.04 pojede ve výchozím nastavení s X.Org, přičemž Wayland zde bude opět k dispozici jako technologické preview a přechod LTS řady Ubuntu na Wayland bude proveden až za dva roky s vydáním Ubuntu 20.04 LTS.

Aplikace z rodiny GNOME vycházejí z verze 3.28, LibreOffice je v aktuální verzi 6.0, některé nástroje byly převedeny na snap (Kalkulačka, Znaky, Logy či Monitor systému). A stejně jako Fedora diskutuje implementaci nového nařízení EU, i Ubuntu 18.04 LTS bude ve výchozím nastavení provádět automatické uspání po 20 minutách nečinnosti, a to konkrétně při běhu z akumulátoru.

V případě chuti nasadit už tuto vývojovou verzi je vhodné podívat se na aktuální seznam známých chyb. Na světě je samozřejmě Beta 2 i dalších variant, jmenovitě Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie, UbuntuKylin a Ubuntu Studio.

Intel prý chystá vlastní obdobu ARM big.LITTLE

Internetem kolují zvěsti, že CPU architektura Lakefield od Intelu nemá být ničím jiným než obdobou big.LITTLE konceptu společnosti ARM. Tedy idea, kdy počítač po většinu doby jede na superúsporných pomalejších a jednodušších CPU jádrech a pouze v případě potřeby přepne na jádra větší a výkonnější.

V případě Intelu půjde o čipy pro mobilní segment kombinující jádra řady Atom s jádry typu Core. Tvrdí to jistý Ashraf Eassa, jenž je zdrojem většiny těchto informací, které se během pár dnů rozšířily skrze téměř všechny IT weby.

Lakefield s "big.LITTLE"?
Lakefield s „big.LITTLE“?

Lakefield má nabídnout klidovou spotřebu v jednotkách mW, což by byl proti stávajícím CPU architekturám Intelu slušný posun vpřed. V tomto kontextu se sluší připomenout, že ARMové čipy využívající koncept big.LITTLE typicky nesou kombinaci čtyř pomalejších CPU jader a čtyř rychlejších.

Snad pouze MediaTek zkusil ještě složitější obměnu, kdy jeho hi-end čipy (např. Helio X20 a Helio X30) používaly ještě třetí třídu s dvěma velkými ARM CPU jádry na velmi vysoké frekvenci, nicméně s tímto konceptem na trhu neuspěla (ostatně Qualcomm byl schopen konkurovat 4+4jádrovým čipům big.LITTLE od všech výropců vlastními 4jádrovými procesory SnapDragon, než jejich vývoj opustil právě ve prospěch generických jader od ARMu).

CS24_early

LXC, LXD a LXCFS v nové verzi 3.0

LXC 3.0 je novou verzí s dlouhodobou podporou (až do června 2023). V nové verzi přichází též LXD a LXCFS. Mezi novinkami je kupříkladu zjednodušení práce s kontejnery, kdy už není potřeba používat přepínač -n (například ke spuštění tedy stačí příkaz typu lxc-start kontejner, stejné platí pro lxc-stop, lxc-attach  atd.).

Odstraněny jsou všechny zastaralé konfigurační volby, je zde plná podpora cgroup v2/cgroup2 (podrobnosti v blogpostu), odstraněny starší nástrojecgmanager acgfs (podrobnosti) a templates (podrobnosti + nějaké další přibyly),seccomp nově umí filtrovat systémová volání podle argumentů, došlo na vyšší zabezpečení vláken, odstranění ovladače aufs a spoustu dalších věcí.

Krátce

  • KDE Applications 18.04 Release Candidate je na světě.
  • Mezi prvními věcmi, které přinese budoucí Fedora 29, jsou schváleny Python 3.7, Ruby on Rails 5.2, Ansible s Python 3. Naopak distribuci opustí i686 verze 389 Directory Serveru (389-ds-base).
  • Haiku OS měl v březnu napilno. Tvůrci nadále pracovali na procesu vypínání systému, PowerPC buildech (ač stále nefungují, je zde pokrok), lepší podpoře souborových systémů FAT a NTFS, opravě USB RAW ovladače, aktualizacích pro Btrfs a dalších věcech.
  • Apple představil nový formát videa ProRes RAW a rovnou zahrnul jeho podporu do aktualizované střižny Final Cut Pro X. Nový formát je nástupcem ProRes, přičemž dává filmařům k dispozici RAW data ze snímače kamery. Dle Apple zaberou videa v ProRes RAW méně prostoru než u dosavadního ProRes 444. Na aktuálních strojích Apple MacBook Pro a iMac je možné videa v tomto formátu plynule přehrávat i ve 4k rozlišení. Podporu formátu přinesou i společnosti Atomos a DJI, a to i pro starší produkty formou aktualizací.
  • Phoronix si všímá, že minulý měsíc vyšla nová verze „kecálku“ Pidgin 2.13. Ta přináší několik oprav, lepší podporu tmavých témat vzhledu, vylepšení průhlednosti či aktualizace API.
  • Nvidia se chystá ukončit podporu GPU rodiny Fermi (primárně GeForce řad GTX 400 a GTX 500, více viz kompletní přehled modelů) ve svých uzavřených ovaldačích. Kritické bezpečnostní aktualizace budou vydávány až do ledna 2019, pak ale podpora pro Linux / BSD ustane. Pravděpodobně tak poslední řadou ovladače s podporou bude 390.xx. Dlužno dodat, že architektura Fermi přišla na trh s prvními kartami v roce 2010, tedy z pohledu příštího roku před 9 lety. Z hlediska případného přechodu na otevřený ovladač nouveau je ale nutno konstatovat, že podpora stále není ideální a asi už nikdy nebude (ostatně pokud si mohu dovolit osobní postřeh: kupříkladu „superpřímotop“ GeForce GTX 480 si snad zaslouží konečně zamířit do zapomnění, než cokoli jiného a i ve své době dobré karty jako GeForce GTX 460 šlo už dávno nahradit nesrovnatelně úspornějšími řešeními).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.