Hlavní navigace

Ubuntu 19.04 beta, článek 13/17 ve Francii

31. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Paříž Autor: Pete Linforth
ZFS On Linux dostává podporu TRIMu, Wine 4.5 přináší podporu Vulkan 1.1, Apple zrušil plánovanou nabíječku AirPower, srovnání výkonu linuxových distribucí ve Firefoxu a Chrome.

Francie adaptuje článek 13/17 během pár měsíců

Pár dnů už žijeme v jiném světě, kde platí mimo jiné výhledové zavedení nové evropské copyrightové směrnice. Francie nelenila a můžeme tak již nyní říci, že v zemi galského kohouta bude tato směrnice adaptována v horizontu několika měsíců. Článek 13 zde mimo jiné sehraje roli v udržování národního blacklistu stránek streamujících pirátský obsah, alespoň tolik vyplývá ze slov francouzského ministra kultury Francka Riestera.

Mimochodem to pak Riester na nedávné akci doprovázel slovy o tom, že „navzdory intenzivnímu a bezprecedentnímu tlaku ze strany technologických gigantů, navzdory masivním kampaním a desinformacím na sociálních sítích, Evropa to zvládla dobře, Evropa se nedala, Evropa odolala.“ Reister vidí novou evropskou směrnici jako klíčový kus legislativy. Prý nic nezmění pro internetové uživatele, ale změní životy miliónů tvůrců. Hovořil také o YouTube, které do budoucna bude muset korektně kompenzovat práci tvůrcům, jejichž díla jsou na této platformě k dispozici.

Jak dodává TorrentFreak, ve své řeči konkrétně nehovořil o uploadovacích filtrech, nicméně za misi vlády označil propagování a supervizi v oblasti technologií pro rozpoznávání obsahu. Tímto dohledem bude mimo jiné pověřen úřad nesoucí jméno nechvalně proslulého mechanismu pro odpojování „pirátů“ od internetu: Hadopi.

Francie jako taková pak v rámci nového protipirátského zákona nejen transponuje tuto novou evropskou směrnici, ale přijde i s dalšími opatřeními (včetně již uvedeného blacklistu pro weby využívající streamování). Obecně ale toto oznámení pana ministra není velkým překvapením, Francie už řadu let je spíše na špici pelotonu ve zkoušení různých protipirátských legislativ.

Vyšla beta verze Ubuntu 19.04

Zatím jde stále o vývojové vydání nedoporučené pro běžný provoz, ale můžeme díky beta verzi již zkoušet příští verzi Ubuntu v kvalitě, která už není ryze experimentální. 

Ubuntu 19.04 beta nabízí jádro 5.0 například s podporou Raspberry Pi 3B a 3B+, Qualcomm Snapdragon 845, mnoha vylepšeními pro USB 3.2 a Type-C, grafiku Intel Cannonlake, lepší správou napájení, ovladačem P-State pro Skylake X, ochranou paměti na platformě POWER, KVM pro AMD Secure Encrypted Virtualization, aktivovaným Shared Memory Communications remote i direct (SMC-R/D), Open for Business (OFB), zcrypt na IBM Z atd. Dále tvůrci zmiňují glibc 2.29, OpenJDK 11, boost 1.67, rustc 1.31, GCC 8.3, Python 3.7.2 jako výchozí, Ruby 2.5.3, PHP 7.2.15, Perl 5.28.1 či Golang 1.10.4.

Desktop je postaven na GNOME 3.32 se všemi jeho novinkami, dále nechybí Firefox 66.0 či LibreOffice 6.2.2 a aktualizované téma desktopu Yaru. Kromě Ubuntu jsou k dispozici beta verze též ostatních odnoží.

Kubuntu a MATE

Například Kubuntu 19.04 beta nabízí kombinaci Plasma 5.15 + Applications 18.12.3, Ubuntu MATE však prozměnu nepoužívá MATE 1.22, ale starší MATE 1.20, a to z důvodů stability: verze 1.22 změnila některá API a ač samotné MATE aplikace jsou na to připraveny, programy třetích stran ještě ne všechny. Z definice konzervativní Ubuntu MATE se tak prozatím drží předposlední verze svého desktopu.

ZFS On Linux dostává podporu TRIMu

Ještě před očekávanou verzí 0.8 se v projektu ZFS on Linux objevuje podpora příkazu TRIM, resp. discard, klíčového pro SSD. Podrobnosti k implementaci obsahuje zápis na GitHubu tohoto projektu. Odteď by tak používání ZFS na Linuxu s SSD úložištěm nemělo vést k výrazné degradaci výkonu SSD v průběhu času.

Wine 4.5 přináší podporu Vulkan 1.1

Pravidelná nová verze Wine tentokrát přináší podporu API Vulkan 1.1, jíž až dosud v případě potřeby zajišťovaly patche od Valve. Další novinky zahrnují další Media Foundation API, podporu SVG elementů v MSHTML a 30 opravených chyb, mezi nimiž zaznívají tituly jako SIMATIC WinCC, League of Legends, Solidworks 2016 či Star Citizen. Nejstarší opravená chyba týkající se regeditu byla nahlášena v červnu 2009, poslední opravená je pak 4 dny stará.

CS24_early

Webový výkon linuxových distribucí

Server Phoronix přeměřil výkon několika hlavních linuxových distribucí v prohlížečích Google Chrome 73 a Mozilla Firefox (převážně verze 66). Testováno bylo na jádrech od 4.18.x po 5.0.x, vždy na stroji s Intel Core i9–9900K a AMD Radeon Vega. Z testu vyplývá, že nejpomaleji běží webové věci v openSUSE Tumbleweed, a to kvůli konzervativnímu nastavení jejích parametrů. Nejrychleji pak typicky vše probíhá na Clear Linuxu z dílen Intelu. Hlavní peloton běžných distribucí se pak od sebe vzájemně odlišuje jen minimálně.

Apple zrušil plánovanou nabíječku AirPower

Po bombastickém ohlášení v roce 2017, kdy odborníkům bylo jasné, že vyrobit takto koncipovanou bezdrátovou nabíječku je prakticky nemožné, toto konečně přiznal i Apple. Nabíječka AirPower, která slibovala možnost nabíjení všech různých typů zařízení Apple bez ohledu na to, kam je na ni položíte, nebude uvedena do prodeje. Apple to komentuje slovy, že by AirPower nedosáhla jeho vysokých standardů a tak tento projekt ruší. Znalec dění v Applu John Gruber již loni na podzim uvedl, že AirPower se kvůli nutnému designu s více cívkami přehřívala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.