Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ubuntu 8.04: V ostrém provozu od JeCh - Dejme tomu, že jsem BFU, který neumí používat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2008 18:20

    JeCh (neregistrovaný)
    Dejme tomu, že jsem BFU, který neumí používat příkazovou řádku (a hlavně nechce) a chce jenom funkční systém. Já jsem narazil na plno problémů, některém jsem vyřešil díky tomu, že jsem na tom trochu líp než BFU, některé jsem nevyřešil vůbec. Tady je seznam:

    1) S výchozími OS ovladači pro moji ATI HD2600 je desktop úplně zelený.
    2) Po přechodu na proprietární ovladače už má obrazovka normální barvy, ale zase nejde počítač vypnout (už to tu bylo zmiňované)
    3) Disky Windows nejsou po startu připojené, pokud mají český název, tak připojit vůbec nejdou. Pokus o nastavení přípojných míst a automatické připojení skončí fiaskem (stejně jako v 7.10) a úplně rozsypaným fstab.
    4) V nastavení systému se nejde přepnout do roota (což jsem teprve teď v článku zjistil, že je zřejmě záměrně). Ale ať mi teda proboha někdo vysvětlí, jak si treda nastavím automatický přihlášení po startu.
    5) Čekal bych nějaký inteligentnější způsob, jak uživateli vysvětlit, že potřebuje Flash.
    6) Mám 3 zvukovky: integrovanou (tu jsem vypnul v BIOSu), tu pro HDMI výstup na graf. kartě a Audigy 2, kterou používám. Nenašel jsem žádný způsob jak naklikat, která zvukovka má být výchozí a už vůbec netuším, jak říct ovladači KMix, který kanál má ovládat při kliknutí na repráček v trayi.
    7) V GRUBu jsou blbě očíslované disky, takže Linux nenabootuje. Ve verzi 7.10 to čísloval správně.
    8) Už si nepamatuju....

    Zkrátka je tu plno úplně evidentních chyb, problémů a nedodělků. Nejsou to věci, které by byly nějak vázané na mé konkrétní potřeby a HW. Myslím si, že je ještě třeba na tomhle zapracovat než bude Kubuntu připravené pro BFU.

    Hlásil jsem problémy na českém fóru, ale nezdá se, že by měl někdo zájem to nějak dál řešit. Myslím si, že by bylo záhodné, aby někdo ty problémy sbíral a vyplňoval příslušné bugreporty, případně kontroloval, zda už tam stejný problém není.

    Berte to prosím jako konstruktivní připomínky a nápady a ne že jen tak nadávám aniž bych nějak sám pomohl. Pokud bych měl říct nějakou distribuci, kterou bych doporučil nezkušenym uživatelum, asi by to byl PCLinuxOS.
  • 28. 4. 2008 19:24

    Smokie (neregistrovaný)
    Praveze vsetko co popisujes je viazane na konkretne potreby a na konkretny HW, pretoze ludia s inym HW tieto problemy vobec nemaju. Napr. ja som sa od vcera nestretol s jedinym problemom.
  • 28. 4. 2008 21:27

    JeCh (neregistrovaný)
    Ano uznávám, že pár věcí z toho je ovlivněno HW. Například ATI karta. Jenže tu má možná 30% lidí na PC. Taky ne každý má víc harddisků a zvukových karet. Každopádně u všech těchto lidí se podle mě mnou zmíněný problémy musí projevit. Protože mně se projevili na 3 různých počítačích (2x PC, zx notebook). Samozřejmě na notebooku se neprojevil problém s chybnými čísly disku v grub.lst, ptožoe tam je jenom jeden harddisk. Stejně tak problém se dvěma zvukovkama.

    No každopádně jsem přesvědčený, že se jedná o dost obecné problémy, nepostihující vždy 100% uživatelů, ale rozhodně víc než 10%.
  • 29. 4. 2008 9:19

    bauer (neregistrovaný)
    mám ati a disky a neprojevilo se to.
    Jediny problém, který nebyl z pohledu FBU intuivní - byl s compizem, ale to jsem si doklikal (stahnul compiz administrator a nastavil si to jinak)...

    ale souhlasím s Vaší větou:
    "No každopádně jsem přesvědčený, že se jedná o dost obecné problémy, nepostihující vždy 100% uživatelů, ale rozhodně víc než 10%."