Hlavní navigace

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope startuje o 40 % rychleji

23. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Právě dnes vychází nová verze linuxové distribuce Ubuntu, označená jako 9.04 Jaunty Jackalope. Přináší několik zajímavých novinek, které vylepšují práci s desktopem a potěší tak většinu uživatelů. Společně se podíváme na nejdůležitější z nich. Čeká nás spousta obrázků a nějaká ta zajímavá videa.

Už je to půl roku, co vyšla předchozí verze Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex. Je tedy načase, aby vyšla nová verze Jaunty Jackalope. Obecně se mezi uživateli Ubuntu traduje, že jarní verze bývají kvalitnější než ty podzimní. Pokud je to pravda, pak možná proto, že v létě ubírají vývojářům čas prázdniny a dovolená, takže podstatný kus z půlročního vývojového cyklu chybí.

Ať tak či tak, nová verze Jaunty skutečně přináší několik zásadních novinek, které potěší především uživatelé desktopu. Je možné, že se jich za čas dočkáme i v jiných distribucích.

Nyní se společně podíváme na to nejdůležitější, na co v 9.04 narazíte. Začneme pěkně od začátku – instalací.

Instalace

Na průběhu samotného instalačního procesu se toho příliš nezměnilo, celá instalace trvá 24 minut a po ní je systém včetně aplikací kompletně připraven pro vás pracovat. Máte-li zájem podívat se na průběh instalace, pusťte si následující video. Netrvá plných 24 minut, protože jsme střední pasáž instalace balíků odřízli, aby vás zbytečně nenudila.

Sestříhané video instalace (trvala 24 minut)

Drobné změny se ale v instalačním procesu stejně odehrály. Jedná se především o upravený nástroj pro dělení disků, který je podle vývojářů nyní přehlednější a zohledňuje výtky některých začátečníků, kteří z něj byli zmatení.

Pozměněna byla také grafika výběru časového pásma. Nás v České a Slovenské republice tento problém příliš netrápí, protože jsme jen v jednom časovém pásmu, které se při úvodním výběru jazyka správně zvolí. Ostatní uživatele ale potěší vylepšená mapa, která nyní přehledně zobrazuje jednotlivá časová pásma.

Bohužel stále nezmizel obtěžující spořič obrazovky, který během instalace stihne několikrát zhasnout displej. To je jednak nepříjemné a otravné, ale hlavně vás to napoprvé pěkně vyleká, protože netušíte, co nehezkého se právě stalo. „Zakvedlání“ myší to sice rychle napraví, ale přesto je spořič v tomto případě zbytečný.

Zrychlený start

Vývojáři Ubuntu opět slibují zrychlený start, což ovšem dělají i lidé od ostatních distribucí. Heslem současnosti je „rychleji, rychleji a ještě rychleji“. Pořád se mluví o zrychlování. Kdyby to byla pokaždé pravda, tak už startujeme v záporném čase, řekl na letošním LinuxExpo velmi vtipně Vojta Trefný.

My jsme se rozhodli zjistit, jestli k nějakému měřitelnému posunu skutečně došlo. Na našem testovacím stroji nabíhala čistá instalace Ubuntu 8.10 přesně 41 sekund. Měřili jsme od ukončení GRUB až po zobrazení přihlašovacího okna a zaznění „přihlašovacího zvuku“.

Poté jsme nainstalovali aktuální Jaunty a provedli stejné měření. Nová verze startovala 25 sekund, což je zrychlení o 40 %. Výsledek nás velmi překvapil a musíme vývojářům Ubuntu zatleskat. Mimochodem došlo ke grafické úpravě startovacího „teploměru“:

Jaunty boot

Nové jádro 2.6.28

Ačkoliv už je k dispozici jádro 2.6.29, Ubuntu povýšilo „jen“ na 2.6.28, které je přece jen prověřenější. Jako obvykle s ním přichází podpora pro nový hardware a například také podpora souborového systému ext4.

Jaunty kernel

Podpora ext4

Vývojáři nyní tvrdí, že souborový systém ext4 je již dostatečně stabilní pro běžné použití. V komunitě se ale stále vedou spory, zda by měl být nasazen standardně všem uživatelům. Zatím tomu tak v Ubuntu není, ačkoliv je možno volitelně ext4 použít.

Vývojáři ale slibují, že pokud bude odezva uživatelů pozitivní, bude v příštím Ubuntu 9.10 Karmic Koala už ext4 nabídnuto standardně. Pokud se rozhodnete přejít na něj později, použijte náš návod – konverze není složitá.

Nové GNOME 2.26

Část novinek v Ubuntu vychází z toho, že je v něm obsaženo nové GNOME verze 2.26. S ním přichází například nová verze vypalovacího programu Brasero, která má upravené rozhraní a vylepšuje integraci s GNOME.

Jaunty GNOME

Další příjemnou novinkou je vylepšená podpora více displejů v nastavení zobrazení. Přepnutí na projektor nebo třeba zvětšení plochy přes dva monitory by teď mělo být podstatně jednodušší.

Jaunty displej

Virtuální displej rozpoznán pochopitelně nebyl

X.org 1.6

Zbrusu nová je i verze aktuálně použitého X serveru. Ta nabízí velké množství nových či vylepšených ovladačů, nové Mesa 3D DRI rozhraní a umožňuje měnit některé parametry za běhu. To by mělo zpříjemnit konfiguraci celé grafiky.

Podstatně vylepšeny byly i ovladače grafických karet ATI, které používají vylepšenou akceleraci, karty z rodiny R6×x/R7×x nyní podporují také 2D akceleraci a i ostatní karty mají lepší podporu.

Pokud máte grafiku Intel, také se vás dotknou některé drobné změny, například nová správa paměti či podpora DRI2.

Nový vzhled Ubuntu?

Otazník za titulkem je zcela na místě. O kompletní změně vzhledu Ubuntu se hovoří už dlouho a stejně dlouho se odkládá. I u této verze už vývojáři zvažovali změnu, která se ale zatím nekoná.

Jaunty design

To je takový evergreen, kdy už se rok řeší, jestli bude už konečně nový vzhled. V této verzi opět žádnou změnu nenajdeme, poznamenal na nedávném LinuxExpu Vojta Trefný. Problém je v tom, že se uživatelé skokové změně brání. Cílem je najít vzhled, který by vyhovoval všem nebo alespoň všem nevadil. Vývojáři od myšlenky na změnu stále neupustili a do příští verze budou debaty určitě pokračovat.

Zatím se jde po drobných krůčcích, s každou verzí dojde k drobným korekcím barev, změnám průhlednosti či zakulacování hran. Tato změna není pro uživatele tak viditelná a je ochoten ji akceptovat. Uvidíme, zda se časem takto postupně nedopracujeme k něčemu výraznějšímu. Zatím vývojáři upravili alespoň přihlašovací okno:

Jaunty login

Nový oznamovací systém

Zřejmě nejviditelnější a nejohlašovanější novinkou Ubuntu 9.04 je nový oznamovací systém. Ten se snaží sjednotit různá vyskakovací okna jednotlivých aplikací. V současné době si každá aplikace své informační bubliny řeší po svém. Pokud nám tak přijde zpráva po Jabberu, dorazí e-mail či nám Firefox oznámí, že dokončil stahování, uvidíme vždy jiný typ bubliny.

Nový oznamovací systém Ubuntu se právě tento problém snaží řešit a nabízí společné rozhraní, skrze které mohou aplikace vysílat své informace. Ty jsou pak zobrazovány uživateli v jednotném přehledném systému.

Bubliny mají konkrétní parametry a pravidla. Nejsou v nich interaktivní prvky (například tlačítka), je možno skrze ně kliknout a po najetí myší zprůhlední. Bubliny se řadí na obrazovku do fronty podle toho, jak byly uživateli zobrazeny. Stejně tak zase postupně mizí. Pokud na ně uživatel najede myší, prvky zprůhlední (bez akcelerovaného desktopu zmizí) a je možné skrze ně normálně klikat na objekty.

Rozhraní nazvané NotifyOSD je částečně kompatibilní s oznamovacím systémem GNOMe, takže některé aplikace skrze něj fungují přímo. Většinu je ale třeba alespoň částečně upravit právě kvůli specifickým vlastnostem nových bublin jako jsou chybějící prvky. Vývojáři Ubuntu už většinu klíčových aplikací upravili, na dalších se pracuje.

Co všechno uživatel v oznamovacím systému uvidí? Kromě příchozí pošty, zprávy na IM sítích a podobně se jedná o různé systémové události jako připojení k počítačové síti, nalezení známé bezdrátové sítě, změna hlasitosti, změna jasu, připojení notebooku k napájení a podobně.

Nový oznamovací systém v Ubuntu

Osobně snahu centralizovat oznamování důležitých událostí vítám a doufám, že se do práce zapojí i vývojáři jiných linuxových distribucí. Pochopitelně je nejprve potřeba upravit další aplikace, aby tento systém využívaly. Pokud dojde k dostatečnému rozšíření NotifyOSD, pak je pravděpodobné, že jej začnou podporovat i sami vývojáři aplikací.

Software a další drobnosti

Samozřejmě došlo také k aktualizaci mnoha balíčků. Za všechny zmiňme alespoň kancelářský balík OpenOffice.org, který je v Jaunty konečně ve verzi 3.0 (Intrepid obsahoval 2.4). Bohužel má Ubuntu zase smůlu, velmi brzy se očekává vydání OOo 3.1, které přinese řadu dalších novinek. Uživatelé si tak budou muset opět počkat do další verze.

Jaunty OOo 3.0

Zajímá-li vás serverová varianta Ubuntu, pak vězte, že nová verze se zaměřuje na takzvaný cloud computing. Nově byl implementován nástroj Eucalyptus, který umožňuje pohodlně vytvářet, spouštět a spravovat virtuální servery, řadit je do clusterů a podobně. Eucalyptus je zatím označován jako „technology preview“.

root_podpora

Vylepšená také byla podpora Wacom tabletů, které se automaticky zkonfigurují po připojení a již není třeba ručně editovat konfigurační soubor. Proti předchozí verzi má Ubuntu také nový Bluetooth průvodce, který podstatně zjednodušuje vyhledávání a konfiguraci BT zařízení.

Závěrem

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope opět posouvá linuxový desktop o kousek kupředu. Centrální oznamovací systém je novinkou, která se pravděpodobně brzy dostane i do dalších distribucí. Zrychlený start potěší většinu uživatelů, stejně jako aktuální verze kancelářského balíku OpenOffice.org 3.0. My vám rozhodně doporučujeme Jaunty alespoň vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.