Hlavní navigace

LinuxExpo 2009: firemní nasazení, technologie a chystané novinky

17. 4. 2009
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

Devátý ročník jedné z nejdůležitějších linuxových akcí v České republice právě skončil. LinuxExpo 2009 přineslo mnoho zajímavých novinek, poprvé se účastnil také Microsoft. O čem se hovořilo na přednáškách? Jak Microsoft zdůvodnil svou účast? Jaké novinky nás čekají v Linuxu v nejbližších měsících?

Chcete-li vidět další fotografie z LinuxExpo 2009, prohlédněte si naši včerejší fotogalerii.

Středa – den první

Úvodní přednáška: Red Hat a open source

Je již tradicí, že konferenci LinuxExpo zahajuje zahraniční osobnost. Letos to byl Jan Wildeboer, evangelista ze společnosti Red Hat. Gartner tvrdí, že 85 % všech společností na světě využívá open source, zahájil svou přednášku Wildeboer. To je mimochodem stejný Gartner, který ještě nedávno tvrdil, že Linux během několika let zemře.

Následovala další zajímavá čísla: 30 % všech společností používá Linux a 60 až 80 % prodávaných komerčních distribucí je od Red Hatu, doplnil Wildeboer.

LE 09 Wildeboer

Dříve se zakládaly hromady společností, které měly velké peníze, ty investovaly a rozhazovaly. Dnes, v období krize, se situace mění. Věci se dělají úplně jinak, základem je dobrý nápad a intenzivní komunikace s komunitami.

Obama postavil svou kampaň po ‚open source‘ komunitním způsobu. Oslovil všechny, kteří v něj věří a vytvořil z nich vlastní komunitu. McCain to dělal úplně jinak. Představte si to tak, že McCain to dělá jako Microsoft, Obama je jako Linux.

Jan Wildeboer dále hovořil o problematice interoperability. V současné době mnoho společností uzavírá smlouvy s Microsoftem a mezi sebou, čímž se uměle vytváří uzavřené prostředí. Vezměte si třeba mobilní telefony. Nemůžete začít vyrábět mobily, protože trh je uzavřený.

Alternativou jsou otevřené standardy, ty nabízejí jiný přístup dostupný všem. To je také cesta, kterou by měli uživatelé po dodavatelích software požadovat. Žádné poplatky, žádné patenty, žádné smlouvy.

U nás v Nizozemí máme strategii, která říká, že státní správa všude nasazuje otevřené standardy. Wildeboer zmínil také další země, kde se hovoří o otevřených standardech. Dokonce mi volají z Číny a ptají se, jak implementovat otevřené standardy.

Jan Wildeboer také věnoval velkou část přednášky komunitám jako takovým, jejich vyhledávání a správnému využívání jejich potenciálu. Hledejte komunity. Jsou všude: Facebook. MySpace, Twitter, všude najdete lidi, kteří mají podobné zájmy jako vy a chtějí sdílet myšlenky.

Staňte se součástí komunity, naslouchejte jí a komunikujte s ní. Ale nesnažte se ji ovládat a přikazovat jí. Ukažte naopak vlastní respekt a vaše komunita bude větší a lepší. Nejdůležitější je podle Wildeboera naslouchat a zůstat otevřený.

LE 09 Wildeboer

Red Hat se také zabývá aktivitou OLPC, která připravuje levné notebooky pro děti v rozvojových zemí. I o ní se Jan Wildeboer rozhovořil. V Nigérii máme jednu školu, která byla vybrána jako jedna z prvních pro dodávku počítačů. Učitel v této škole nikdy předtím neviděl počítač. Jeden jeho známý ho ale už viděl, a tak malovali počítač na zeď a učili děti, co to vlastně je, zmínil jeden konkrétní příklad Wildeboer.

Podle Wildeboera přichází nová doba, která změní náš přístup k informacím. Televize neumožňuje sdílet informace, je to ‚read only‘ kultura. Za několik málo let prý budeme mít všichni malé netbooky s permanentním připojením k internetu, kde budeme moci sdílet, cokoliv budeme chtít.

Internet tak změní mnohé, včetně možností distribuce videa, hudby a svobodnému přístupu k informacím. Přijde takzvaná ‚read write‘ kultura. Nová ekonomika ale nebude anarchií. Lidé budou stále kupovat rohlíky a mléko. Změní se jen přístup k informacím, uzavřel Jan Wildeboer svou přednášku.

Tisková konference k zahájení LinuxExpa

U příležitosti zahájení devátého ročníku konference a výstavy LinuxExpo 2009 byla pořádána také tradiční tisková konference. Té se účastnili: Michal Franěk (Exponet), Jiří Karpeta (Microsoft), Jan Wildeboer (Red Hat), Jaroslav Malina (Sun), Martin Malý (Servodata) a Filip Molčan (OSS Alliance).

Na úvod Jiří Karpeta ze společnosti Microsoft objasnil, proč se vlastně firma letošního ročníku konference účastní: Microsoft je aktivní na poli open source. Pro nás je vývoj open source jako vývojová metoda velmi relevantní. Chceme dát světu jasný signál, že Microsoft a open source nejsou v kontradikci.

LE 09 Tiskovka

Na otázku, proč změnil Microsoft svůj postoj, řekl Jiří Karpeta: Pro nás podpora vývojářů vytvářejících open-source řešení není zase taková změna. My se open source věnujeme už velmi dlouho.

Microsoft chce své aktivity mediálně zviditelnit. Zatím o nás v souvislosti s open source nebylo příliš slyšet, to je pro nás jediná velká změna. Novináři se ptali, zda to také znamená, že se firma bude více věnovat prodeji open-source řešení: Centrum našeho podnikání zůstává stále v prodeji komerčního software a služeb, uzavřel Karpeta.

Dalším tématem tiskové konference byl open source ve veřejné správě. V této souvislosti hovořil Filip Molčan o novinkách, které se v tomto směru už delší dobu připravují: Cílem je dostat otevřenou spisovou službu malým obcím, které zatím spisovou službu vůbec nemají. Vývoj financuje a zaštítilo ministerstvo vnitra, které bude nějakou dobu držet nad celým projektem ochrannou ruku.

LE 09 Tiskovka

Po technické stránce je software hotový, ladí se jen detaily: Zatím čekáme na dotestování aplikace a potvrzení její sladěností se současnou legislativou, uvedl Molčan. Ani pro státní správu není ale open source úplnou novinkou. V současné době je jen minimum měst, kde vůbec nenajdete open source. Naleznete jej minimálně na místních serverech.

Microsoft a open source

V jedné z prvních přednášek představil Microsoft svou představu o spolupráci s open-source světem. Pan Roman Šuk vysvětlil, jak společnost dovoluje využití vlastních technologií v aplikacích třetích stran. My generujeme spoustu kódu, který je uzavřený. Pokud chce někdo využít naši technologii, máme projekt, který to umožňuje. Roman Šuk zmínil například použití ActiveSync u Nokie nebo synchronizaci pošty u Google Android.

Dále se Roman Šuk rozhovořil o Microsoft Open Source Software Lab, což je místo, kde Microsoft zkoumá open source a linuxové systémy. V laboratořích mají k dispozici několik stovek distribucí a hromadu odborníků, kteří zkoumají, jak fungují. Našim cílem je zajistit co nejlepší interoperabilitu s těmito systémy.

Byly uvedeny i některé příklady projektů, na kterých laboratoř pracuje: kompatibilita Silverlight s Firefoxem, běh Windows Media s dalšími operačními systémy a podobně. Microsoft se tak podle slov Romana Šuka snaží o co nejlepší interoperabilitu s konkurenčními systémy.

LE 09 Suk

Microsoft se snaží své open-source aktivity výrazněji zviditelnit a společně s OSS Alliance firma uspořádala soutěž pro vývojáře open-source software. Naše dřívější komunikace s open source komunitou skončila obvykle velmi špatně a emotivně. Chceme se této pověsti zbavit.

Soutěž bude probíhat od dubna do září pod názvem „Ukaž se a vyhraj“. Omezení je minimum – váš software musí být otevřený a musí být napsán s použitím našich nástrojů nebo naše nástroje vylepšovat, dodal Roman Šuk. Jednotlivé projekty budou hodnoceny podle počtu stažení.

LE 09 Suk

Na otázku, jak je možno rozšiřovat funkce aplikací Microsoftu, když firma nedodává zdrojové kódy, pan Roman Šuk odpověděl: Na některých českých vysokých školách jsou zdrojové kódy k dispozici a v každém případě máme dokumentované API.

Panelová diskuse

Na závěr prvního dne proběhla panelová diskuse na téma „Open source ve firemním prostředí. Interoperabilita. Vývoj a budoucnost OSS.“. Zúčastnili se jí:

  • Jan Wildeboer, Red Hat
  • Jiří Karpeta, Microsoft
  • Jan Šedivý, Google
  • Filip Molčan, OSS Alliance
  • Michal Rada, Iniciativa informatiky pro občany

Na počátku se hovořilo především o vztahu firem k open-source řešením. Pan Jan Šedivý ze společnosti Google vysvětlil, proč jsou pro firmu otevřená řešení tak důležitá: Pro nás je na otevřených řešeních nejvýhodnější přizpůsobitelnost a nezávislost. Máme vlastní linuxovou distribuci.

LE 09 panel 1

Poté Jan Wildeboer odpovídal na otázku, zda je vůbec možné na open source vydělávat: Ne. Denně chodím s kloboukem po ulici a žebrám o peníze pro své děti. Nedá se vydělat na software, ale na službách. Vyděláváme samozřejmě hodně peněz na podpoře. Je to normální byznys jako každý jiný.

Obecně už je i pro firmy Linux plnohodnotným řešením a už to není jen systém pro podivíny. V posledních letech firmy už neberou Linux jako něco studentského a podivného. Open source je dnes chápána jako jedna z možností, kterou jít, řekl Filip Molčan.

Michal Rada nabídl pohled na otevřená řešení ve státní správě: Státní správa je svět sám pro sebe a žije z dodavatelů. Ve státní správě ale začínají docházet peníze, kterých bylo dříve dost. Open source nám umožňuje řešení ohnout a přizpůsobit si ho. Navíc je to rozhodně levnější než proprietární řešení. Musíme ale mít někoho, kdo se nám o to bude starat. Problémem státní správy je také její uzavřenost a odlišnost od ostatních zákazníků: Státní správa neumí sdílet informace, data ani zkušenosti s firmami. Navíc firmy neumí komunikovat se státní správou, na kterou neplatí marketingová pravidla, která platí v komerčním světě, dodal Rada.

LE 09 panel 2

Poté se diskuse stočila okolo přístupu Microsoftu k open source. Z pléna zazněla otázka na pravý důvod neotevření zdrojových kódů. Jsou k tomu celkem dva důvody. Jedním je ochrana intelektuálního vlastnictví, za kterou si jako forma stojíme. Druhým důvodem je to, že potřebujeme vědět, kam tečou investice. Většina našich projektů směřuje ke ‚katedrálnímu‘ vedení, vysvětlil Jiří Karpeta.

Čtvrtek – den druhý

Virtualizace s KVM podle Red Hat

O nové podobě virtualizačního řešení pod taktovou Red Hat hovořili v první čtvrteční přednášce Ondřej Suchý a Michal Nosek ze společnosti Enlogit, která je partnerskou firmou společnosti Red Hat.

Red Hat v současné době používá pro virtualizaci Xen. Chystá se ale velmi významná změna, v systémech RHEL bude v budoucnu jen KVM, řekl Ondřej Suchý. Uživatelé se ptají, proč ke změně dojde, zda budou potřebovat nějaké nové nástroje a jak složitý bude přechod.

Současný Red Hat Xen je vhodný pro jednoduché virtualizační prostředí. Zatím mu chybí sofistikovanější nástroje a problém je například s provozem Windows systémů, shrnul aktuální situaci Suchý. Problém s Windows se projevoval především výrazným snížením výkonu.

LE 09 Suchý

Ondřej Suchý dále vysvětlil, proč chce Red Hat vyměnit celou virtualizační technologii: Red Hatu v současné době chybí kvalitní nástroje a navíc Xen nyní patří jednomu z jeho největších konkurentů – Citrix. Firma pochopitelně nechce udržovat svou závislost na technologii, kterou vlastní přímá konkurence.

Cílem Red Hatu je stát se předním hráčem na poli virtualizace a nabídnout komplexní řešení, které nabídne vše potřebné pro operační systém i jeho správu, nastínil Suchý, Red Hat nyní staví na akvizici společnosti Qumranet, která původně započala a zaštítila vývoj KVM a SolidICE.

Důležitou roli v nové strategii hraje také smlouva o interoperabilitě, kterou Red Hat podepsal s Microsoftem. Obě společnosti tak budou oficiálně podporovat virtualizaci systémů svých protějšků. Red Hat se tak snaží vyřešit často vytýkané problémy s virtualizací Windows.

LE 09 Nosek

RHEL 5.4 přinese během letošního roku podporu KVM. V této verzi bude ještě stále zastoupen Xen. Obě technologie budou nasazeny ještě dlouhou dobu paralelně. Red Hat zatím doporučuje zákazníkům zůstávat u Xen, přičemž časem vyjdou automatizované migrační nástroje. Noví zákazníci už ale mohou začít rovnou nasazovat KVM.

Pro stávající uživatele se toho tedy zatím příliš nezmění. Podle Red Hatu bude Xen plně podporován minimálně po dobu životnosti RHEL 5, tedy do roku 2014, uklidnil uživatele Xenu Ondřej Suchý.

Red Hat chystá také konkurenta VMware ESXi serveru, který nabízí funkci malého hostitele. Tomu k provozu stačí 128 MB paměti a firma jej nazve Red Hat Enterprise Virtualization Hypervisor. Pod ním pak běží jednotlivé virtuální systémy. Red Hat hodlá VMware konkurovat nejen technologií, ale i cenou. Vše bude k dispozici za podstatně nižší peníze.

Efektivní superpočítače

Ačkoliv se LinuxExpo primárně zabývá Linuxem, nevyhýbá se ani jiným příbuzným tématům. Ing. Michal Klimeš MBA, ze společnosti SILICON GRAPHICS, s.r.o. hovořil o velkých systémech superpočítačů a jejich efektivitě.

V oblíbeném seznamu TOP 500 je velké množství různých systémů, které se liší nejen v počtu jader (od desítek po stovky tisíc), ale i příkonem a efektivitou. V takových číslech hraje i pět procent výraznou roli. Znamená to třeba o pět tisíc procesorů víc nebo nemusíte přivádět a chladit tak velký příkon, řekl na úvod Michal Klimeš.

Při dnešních rozměrech superpočítačů začíná hrát jejich příkon ohromnou roli. Postavit dnes stroj s tisíci jádry je dnes velmi snadné. Vyladit ale cluster tak, aby byl efektivní, je už podstatně složitější.

LE 09 Klimes

Klimeš zmínil některé nové úlohy používající ohromné výkony superpočítačů – přesnější předpovědi počasí, aerodynamika monopostů Formule 1, výzkum DNA a další. Výkon ovšem není vše – důležitá je také efektivní práce vývojářů. Superpočítač je jedna věc, ale pokud u něj nesedí inteligentní člověk, tak je jeho úloha zbytečná.

Technologie se postupně zlepšují, klesají napětí na procesorech a rostou frekvence. Postupně ale přicházejí nové způsoby navyšování výkonu. Dlouhou dobu se výkony počítačů navyšovaly jen zvyšováním kmitočtů, ale to se postupně zastavuje. Abyste dosáhli 20% nárůstu frekvence procesoru, potřebujete navíc 58 % energie.

Výrobci už před lety začali integrovat do procesorů více jader, ale s tím přicházejí také technologické potíže a výrazně složitější výkon. Za chvíli přijdou osmijádrové procesory, ale stále se příliš nehovoří o tom, jak se budou podobně rozsáhlé systémy programovat. Intel už si to ale uvědomil a připravuje řadu nástrojů a konferencí na toto téma.

ADempiere: open-source ERP na českém a slovenském trhu

V lednu 2009 vznikla aliance pro podporu ERP systému Adempiere na českém a slovenském trhu. Její zástupci koordinují poskytování profesionálních služeb při šíření a implementaci tohoto open-source ERP řešení. Na prezentaci se podíleli zástupci členů této aliance:

  • Norbert Bede, ředitel společnosti, MULTIMAGE s.r.o.
  • RNDr. Petr Novák, ředitel společnosti, Business Systems, a.s.
  • Michal Žilinčár, ředitel společnosti, Zitec, spol. s.r.o.

Našim cílem je vytvořit komunitu pro Česko a Slovensko. Už jsme spustili web ADempiere.cz a brzy spustíme ADempiere.sk, řekl Norbert Bede.

Produkt je plně lokalizovaný, což je velmi důležité, protože se zaměřuje na lokální uživatele. Součástí produktu je například i účetnictví, které je závislé na legislativě konkrétní země.

Uzavřené ERP systémy mají podle Norberta Bedeho velmi nepříjemné dopady na uživatele – není možno provést žádné vlastní úpravy, nelze produkt přizpůsobovat lokálním potřebám nebo jej dále rozvíjet. Celé naše řešení je napsáno v Javě, takže je multiplatformní, otevřené a škálovatelné.

LE 09 ADempiere

Celý software je vydán pod GNU GPL a je možné jej tedy instalovat na libovolný počet počítačů a celý software je možno provozovat kompletně nad open-source aplikacemi. K dispozici je ale kompletní komerční podpora, kterou právě poskytuje nově založená aliance.

Do této chvíle nebyl pro produkt žádný koordinovaný marketing, což je problém pro většinu open-source řešení. My chceme připravit konkrétní marketingový program, nabídnout informace, služby, analýzy a kompletní podporu. Cílem je připravit prostředí pro jednoduchou implementaci v českém a slovenském prostředí.

Uživatelé tohoto systému ocení především možnosti jeho rozšiřování a úprav. V současné době připravujeme možnost propojení s webshopem postaveném na CMS Joomla, prozradil během přednášky Michal Žilinčár. Během své části představil případovou studii nasazení ERP ADempiere u dodavatele motocyklů.

Instalace po síti

Nevýhodou klasické instalace je potřeba DVD mechaniky, fyzická přítomnost obsluhy, časová náročnost a neaktuálnost balíků ze samotné instalace. Řada uživatelů tedy dává přednost přímé instalace ze sítě, která je vhodná zejména při přípravě serverů. V serverovně je často také nastavená poměrně nízká teplota, což pro obsluhu není zrovna příjemné, zmínil také Michal Žugec.

Konkrétně byla při přednášce síťová instalace demonstrována na openSUSE 11.1. Instalační médium je tak možné jednoduše nahradit nějakým síťovým zdrojem – my podporujeme FTP, HTTP, NFS a další způsoby instalace. Tento instalační zdroj je možné nastavit už pomocí parametrů bootloaderu, kde je možno nastavit i parametry sítě.

Můžeme také nahradit lokální disk diskem síťovým. Získáme tak výhody jako je centrální záloha, vyšší výkon nebo dostupnost. Instalátor openSUSE nabízí instalaci na iSCSI a NFS disky. Pro start je pak možno využít PXE či iBFT nebo nastartovat přímo pomocí lokálního boot oddílu.

LE 09 opensuse

V případě serverů také narážíme na problém nedostupnosti monitoru. Hodí se nám tedy možnost vzdálené obsluhy celé instalace. Můžeme tak celou instalaci sledovat pomocí ssh, X11 nebo VNC. Vše tak řídíme po síti z jiného stroje.

Dále byl v přednášce představen systém AutoYaST. Jedná se o nadstavbu nad klasický YaST a využijete jej všude tam, kde chcete instalovat hodně, často a chcete maximum kroků automatizovat, vysvětlila Katerína Machálková z Novellu. Při typické instalaci je potřeba postupně ručně projít celým procesem a zvolit mnoho možností. To je možné provádět na jednotlivých strojích, ale už ne na desítkách či stovkách počítačů.

Před samotným použitím AutoYaST je třeba připravit takzvaný instalační profil, který je nutno vytvořit předem. Počáteční konfigurace je sice náročnější, ale vše ostatní pak již funguje samo. Je možno buďto ručně editovat XML soubor nebo použít už jednou nainstalovaný stroj a z něj automaticky profil vytvořit. Výsledný nově nainstalovaný počítač bude identickým klonem toho původního. Soubor s profilem může být dostupný přes HTTP, FTP, NFS nebo třeba na USB disku.

Novinky v distribucích Fedora a RHEL

Radek Vokál z brněnské pobočky společnosti Red Hat se rozhovořil především o novinkách chystaných do distribuce Fedora, které se pravděpodobně časem objeví také v RHEL. Brněnská pobočka společnosti Red Hat existuje od roku 2004 a dnes zaměstnává více než 150 vývojářů. Pobočka se zaměřuje především na vývoj jako takový, kontrolu kvality a vývoj technologie JBoss.

V současné době ekonomické krize se stále rozrůstáme a nabíráme další lidi, řekl na úvod Vokál. Red Hatu se podle něj daří v obou typech ekonomik: když trh roste, firma vydělává na běžných zákaznících a když trh klesá, noví zákazníci hledají způsob, jak ušetřit. Ekonomická krize se nás zatím nijak nedotkla.

V současné době vývojáři dokončují přípravy na novou verzi distribuce Fedora 11 s kódovým názvem Leonidas. Vydání je naplánováno na 26. května 2009. Některé novinky se určitě objeví v budoucí RHEL 6, prozradil Radek Vokál. Mělo by se jednat především o novou podobu správy disků, zjednodušenou textovou instalaci a takzvanou MinimalPlatform. Jedná se o minimální podobu distribuce, která neobsahuje žádné nadstandardní balíčky a je jen na vás, co na tomto základu nainstalujete.

LE 09 Vokál

Fedora také hodlá plně přejít na Ext4. Pro nové instalace Fedory bude standardním souborovým systémem Ext4. Je to zajímavý systém pro podporu velkých disků a optimalizaci. Fedora se staví do role technologického lídra a chce proto nasadit nejnovější Ext systém co nejdříve. Podle nás je Ext4 vyspělý a připravený k nasazení koncovým uživatelům.

Fedora se, stejně jako ostatní distribuce, snaží zkrátit čas startu na dvacet sekund. Snažili jsme se už ve Fedoře 10 zrychlit start na 30 sekund. Chceme jít dále a posunout hranici na 20 sekund. Toho chce Red Hat dosáhnout vyčištěním závislostí, vylepšení init skriptů, minimalizace služeb, které se automaticky startují a podobně. S tím souvisí i projekt, na kterém pracujeme, který dovolí startovat služby až na vyžádání. Zřejmě se to ale ještě neobjeví ve Fedoře 11. Týká se to například spuštění Bluetooth démona až ve chvíli, kdy je do USB vloženo BT zařízení.

Změny nás čekají také v podpoře architektur. Vývojáři Fedory se rozhodli x86 jádro kompilovat pro procesor i586 namísto dosavadního i386. To je určeno pro starší počítače. Na všech novějších procesorech se automaticky instaluje jádro pro x86_64.

V nové Fedoře 11 nás čeká samozřejmě také aktualizace mnoha balíčků. Dočkáme se tak jádra 2.6.29, nových pravidel pro DBus, podpory DRI2 s lepší práce s 3D a menšími nároky na paměť a nebo nového X.org 1.6 umožňujícího změnu parametrů za běhu. Nově bude přidána také podpora pro čtečky otisků prstů. Vylepšili jsme podporu v GDM a máme aplikaci pro správu otisků prstů, takže práce se čtečkou bude pohodlnější.

Nová Fedora přinese také novou verzi balíčkovacího systému RPM. Nejdůležitější změnou v rámci RPM je, že má výrazně nižší nároky na paměť. Podle Radka Vokála chtěla instalace Fedora 10 až 1,5 GB paměti. Fedora 11 využije maximálně 300 MB. O třetinu rychlejší by měla být také kontrola konfliktů. Díky nově použité kompresi XZ (dříve LZMA) by se v budoucnu měla distribuce zmenšit na 80 až 90 procent.

Vývojáři se také snaží přenést šetření energii z notebooků na servery. Jejich zatížení se také mění a bylo by tedy vhodné jej sledovat a centrálně ovlivňovat spotřebu. Pracujeme na software, který se zatím pracovně jmenuje Tuning-daemon a umožní ladit parametry hardware serveru podle aktuální zátěže.

Novinky v Ubuntu Jaunty Jackalope

Vojtěch Trefný z Ubuntu.cz se během své přednášky věnoval především novinkám, kterých se dočkáme za týden v novém Ubuntu 9.04. Jednou z hlavních novinek je systém pro upozorňování na události. Pokud přijde e-mail, změníte hlasitost a podobně, systém vám graficky zobrazí, co se stalo. Dříve bylo upozorňování pod taktovkou každé aplikace zvlášť a bylo graficky a funkčně nejednotné.

Už dlouho slibuje Canonical nový grafický vzhled pro prostředí Ubuntu. To je takový evergreen, kdy už se rok řeší, jestli bude už konečně nový vzhled. V této verzi opět žádnou změnu nenajdeme. Najít novou podobu, která by vyhovovala všem, není vůbec jednoduché. Cílem je najít vzhled, který by vyhovoval všem nebo alespoň všem nevadil. Zatím se tedy změnil alespoň vzhled přihlašovacího ok­na.

LE 09 Trefný

Některé změny se týkají i instalátoru Ubiquity. K dispozici bude nový výběr časového pásma, kontrola síly uživatelského hesla, vylepšený výběr rozložení klávesnice a větší přehlednost při výběru disku. V předchozí verzi přibylo grafické znázornění stávajícího a výsledného rozložení disku. Část grafiky bude upravena dle požadavků uživatelů, stejně jako byly upraveny některé problematické tex­ty.

Vývojáři vyšli vstříc také uživatelům, kteří si svůj systém příliš neudržují. Nový nástroj pro čištění systému umožňuje odstranit staré a nepoužívané balíčky. Problém ale je, že tento nástroj zkontroluje, zda jsou jednotlivé balíčky ještě v repositářích. Pokud nejsou, tak je software nabídne k odstranění. V případě, že máte některé balíčky nainstalované ručně, program vám je odinstaluje. Každopádně je možné, že funkčnost bude ještě do vydání upravena.

Uživatele také jistě potěší automatická optimalizace velikosti fontů podle rozlišení (DPI) používaného monitoru, ve vydání se konečně objeví OpenOffice.org 3.0, používat se bude Ext4 a X.org 1.6 a systém by měl opět zrychlit svůj start. Pořád se mluví o zrychlování. Kdyby to byla pokaždé pravda, tak už startujeme v záporném čase, podotkl vtipně Trefný.

CS24_early

V následující verzi Ubuntu 9.10 Karmic Koala, která vyjde na konci října 2009, se opět vývojáři vracejí k osvědčeným novinkám – zrychlený start a nový vzhled. Serverová verze se výrazně zaměří na cloud computing.

(Foto: Ivana Dvorská, ExpoNet, Petr Krčmář)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.