Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ubuntu se daří i na webových serverech. Už překonalo Debian od Bubo - To pristatie prveho stupna rakety fy. Spacex sa...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 5. 2016 9:54

    Bubo (neregistrovaný)

    To pristatie prveho stupna rakety fy. Spacex sa sice podarilo, co je super. Ale motory Falconu boli zial velmi pravdepodobne znicene poziarom, ktory po pristani vznikol.
    Je to vidiet na videu, kratko po zastaveni motorov zacnu vytrvalo horiet. Je tam vidiet tiez pomerne neuspesny zaciatok hasenia.
    Rovnako treti stupen mal velmi pravdepodobne problemy s ochrannym krytom. Po odstreleni oboch polovic ochrannych krytov odleti len jeden. Vzapati je prenos prepnuty na inu kameru.
    Je mozne, ze kryt sa nakoniec podarilo odstranit, v co dufam.
    Firme Spacex drzim palce.

  • 8. 5. 2016 11:50

    Jarda_P

    No, spolecnost, ktera ma za cile vesmirnou turistiku a kolonizaci Marsu je jiste to, co potrebujeme. Hlavne potrebujeme co nejvice blbcu, kteri budou odpalovat co nejvice raket, aby ozonova vrzstva byla jeste deravejsi, nez dnes.

  • 8. 5. 2016 12:32

    Jarda_P

    A za co presne bych jim jako mel byt vdecny? Rekl bych, ze lidstvo stoji pred podstatne dulezitejsim problemy, nez je nesmyslne osidlovani planety zcela nevhodne ke kolonizaci.

  • 8. 5. 2016 12:46

    Trident (neregistrovaný)

    Pripadas mi svymi argumenty jako jednozavitovi aktivisti proti ADSL a vysokym frekvencim pres kabely. Samozrejmne ze zcela neni vhodna!!! Ale nic lepsiho v pomeru/cena vykon neni.

    Myslis si ze lidstvo vzdycky prislo k hotovemu? Co bys delal kdyby byl vynalezen nadsvetelny pohon? Remcal bys ze technolgie pro kosmicke cestovani neni vhodna protoze dostat se do jine mistni nadkupy galaxii bude stale trvat tisice let? A ze je lepsi sa na to vykaslat a hledat exotickou hmotu na ustabilizovani cervi diry? WTF???

    Vudce kmene tak jeskyne neni zcela vhodna pro nas kmen, nicmene ustredni vytapeni a vodovod bude vynalezeno az za nekolik tisic let, a taky tu neni tak bezpecno a lekarska pece. Takze umreme do 30ti let... Vykasleme se na to a nechame se sezrat rovnou. Nema cenu se do te jeskyne stehovat. Primy ohen neni stejne zcela vhodny pro vareni.

    Nejak se zacit musi. Nenechame se preci sezrat...
    Ale je nejblizsi technologicky dosazitelna. Nejak se zacit musi. Teraformace trva dlouho a cim drive se zacne tim lepe.

    Lidstvo melo vzdycky "dulezitejsi problemy" jako mlatit se mezi sebou a nebo vyrabet spoustu iodpadku startupovymi blbecky a nesmyslne zatezovani prirody.

    Z kosmickeho vyzkumu vsak vznikla hromada technologii ktere pouzivas treba prave ted. Vcetne pracovnich mist, novych vednich oboru a poznatku jez mely vliv na ostatni obory jako lekarstvi,fyzika a z fyziky zas do aplikovanych ved. Kosmicky vyzkum akceleroval technicky vyvoj.

  • 8. 5. 2016 13:38

    Jarda_P

    Aha, tak az nekdo prijde s nadsvetelnym pohonem, ktery odporuje fyzikalnim zakonum, jak je zname, mas u me basu piva. On i pouhy svetelny pohon je silne nepravdepodobny. I kdybychom si za cil stanovili polovinu rychlosti svetla, tak to porad moc dobre nevidim. A kdybychom ho meli, tak pri spolehlivosti a nedostatecnosti nasich technologii by nam stejne na moc nebyl.

    Ano, nejak se zacit musi. Nicmene je rozdil mezi stavbou ustredniho topeni a stavbou technologii, ktere jsou na hranicich fyzikalnich zakonu. A vzhledem k tomu, ze do doby, nez tyhle uzasne technologie nekdo vymysli a nez se lidstvo teoreticky bude mozno prestehovat na jinou planetu, aby ji mohlo take vybydlet, bude lidstvo nejak na Zemi muset prezit, vidim priority jinak. Nehlede na to, ze obyvatelne planety se nevaleji na kazdem rohu. A pokud jsou obyvatelne, byly by nejspis jiz obyvane a domorodci by prival kobylek z vesmiru nevitali s nadsenim. A nehlede na to, ze bude-li kolonizace jine planety nekdy mozna, tak to skonci vyslanim nejvyse nekolika desitek az stovek kolonizatoru, o jejichz dalsim osudu se uz patrne nikdo nikdy nedozvi.

  • 8. 5. 2016 22:39

    Trident (neregistrovaný)

    Jak malej jarda. Tys to nepochopil zakladni vec na kterou chci poukazat a prevracis to co jsem napsal vid? Nema cenu brzdit dilci pokrok jen kvuli cekani na velky skok. Velky skok by nikdy neprisel bez financovani z tech dilcich pokroku. Parni stroj taky byl zdokonalovan postupne nez mohly prijit parni lokomotivy. Ke kosmickemu vytahu je treba rada dilcich treba nesouvisejicich technologii, Bez financovani z techto dilcich technologii tezko vymyslis neco prevratneho.
    Nema cenu sedet na zadku a cekat na zazrak...
    Stejne tak nikdo nesedel na zadku kdyz se objevovala amerika. I ti blbi vikingove ji objevili driv s naprosto mizernou vybavou. Vyvoj musi byt taky necim motivovan;)
    Tez jsi evidentne nepochopil mou lehkou ironii ktera se tykala nadsvetelneho pohonu. Nicmene cestovani rychlosti vyssi nez rychlost svetla samozrejme fyzikalnim zakonum teoreticky neodporuje. Z mista A na misto B je teoreticky mozne se presunout.

  • 8. 5. 2016 23:12

    Jarda_P

    Dilci pokrok je ti v tomto pripade na hovno. Kam se podivas s tim dilcim pokrokem? Pujdes si zaplavat do metanveho more na Titan? Dokud nevymyslis ten pohon, tak je ti zbytek uplne k nicemu, protoze dal, nez par kilaku od Zeme se nedostanes a i to za cenu nepredstavitelnych nakladu, ktere lze pouzit jinak, prednostne pro jednou ne na valecne ucely. Je to asi tak podobne, jak bys ve stredoveku zkonstruoval zavodni motorku a cekal, ze nekdo vymysli pohon lepsi, nez kravsky potah.

    S objevovanim Ameriky to nema vubec nic spolecneho. Tu lze objevit i pomoci prostredku primitivnejsich, nez meli Vikingove nebo Kolumbus - viz svaty Brandan a jeho vylet do Ameriky. Primitivni prostredky te ve vesmiru nedostanou vubec nikam. Voyager I za ctyricet let urazil pouhy 134 nasobek vzdalenosti mezi Zemi a Sluncem.

  • 9. 5. 2016 8:50

    Trident (neregistrovaný)

    Voyager I taky pouzil primarne postaveni planet k metode gravitacniho praku. A v te dobe nebyl k dispozici funkcni a odladeny iontovy motor. VASIMR je tez nadejny projekt ale jen zatim v pocatku.

  • 9. 5. 2016 10:57

    Jarda_P

    Tak Voyager I drandi rychlosti 62000 km/h, na Proximu Centauri dorazi za 40000 let. VASIMR by mel poskytnout rychlost 180000 km/h, tedy vynechame-li dobu potrebnou k akceleraci, kdybychom ted vyrazili, na Proximu Centauri dorazime za nejakych 14000 let a cestou muzeme zamavat Voyageru.

    Takze tam za tech 14000 dorazis, vypadnes z mrazaku (az nekdo vymysli jak), zjistis, ze je tam nudna blikajici hvezda a nejspise zadna obyvatelna planeta. Tak si spakujes par sutru, co poletuji okolo a vydas se zpet. Na Zemi zjistis, ze obyvatele zemljanek, kteri tu tou dobou budou zit, nemaji technologii, aby te sundali z orbitu. No, mozna jsi si pribalil pristavaci modul, takze jim o Proxime Centauri budes moci vypravet vecer u ohne. Mozna se stanes i bohem, ktery sestoupil z nebes. A to se urcite vyplati.

    To vse ovsem za predpokladu, ze nepotkas meteor a za predpokladu, ze civilizace, ktera vyrabi pracky s zivotnosti neco malo pres zarucni dobu, dokaze vyrobit neco, co vydrzi 30000 let.

  • 5. 6. 2016 21:19

    Trident (neregistrovaný)

    Jak malej jarda... Sledujes vubec vedeckotechnicky rozvoj? Za chvili bude moznost dozvedet se neco o slozeni atmosfery exoplanet. A proc to nezkusit? I kdyby to dopadlo tak spatne jak pises ma to cenu zkusit. Zeme muze v te dobe mlet z posledniho.
    Proc by nekdo nekoho sundaval z orbitu? Myslis si ze pristavaci modul bude hrat u tak obrovske lode nejakou vyznamnou roli? Kdovi jestli si ho nebudes moci s budoucimi technologiemi vyrobit. Kdyz sleduju jak vyrabime veci kde se prestav automatickyi vyrobni a montazni linka behem par minut...

    Veci se zivotnosti pres 30000 let nebude problem vyrobit. Ne ze by to vydrzeli to neustale bombardovani casticemi,prachem,m­ikrometeority,, ale budou neustale opravovany nanoboty a replikujicimi roboty udrzbari.

    Bavime se tu mj. o horizontu 50-100let.

    Co tedy vlastne navrhujes resit kdyz ne kosmicky vyzkum? Posles novy kulomety do afriky a sponzorsky dar hnuti duha a greenpiss? Blbeckum co nemaji o ekologii ani zdani...

  • 5. 6. 2016 23:42

    Jarda_P

    @Trident: Pripominas mi ty predpovedi z sedesatch let, podle kterych jsme uz vsichni meli mit vlastni letadlo.

  • 8. 5. 2016 12:25

    NULL (neregistrovaný)

    Máš recht. Tyto jejich dnešní pokusy jsou jak dělat na kole ( a ještě bez převodů ) mezinárodní dopravu celosvětově. Jako první by měli postavit na běžné dráze pořádnou stanici, místo toho 3+1 co tam slavnostně 20 let tahali a vyřešit logistiku jinak, než zapálením koudele u tyče, která je schopná letět jedním směrem . . . No a až se přestanou zametat pod koberec nové technologie které by umožnili nemuset vše dotěžit ( $ ) a navíc poskytly úplně jiné výkony, tak bude situace zase o něco lepší ...
    Třeba v oblasti "volných energií" a pohonů založených na nich by mohla být budoucnost. Nenechme se zmást pár osly, tedy vlastně dost početným stádem youtuberů, kteří zapojí prodlužku do prodlužky a tvrdí že to funguje. Těmito technologiemi se lidi i univerzity vážně zabývají už mnoho desetiletí jsou i zajímavé výsledky ... Pořád tomu ale stojí stejný soupeř jako Teslovi

  • 8. 5. 2016 12:38

    Jarda_P

    Jako prvni by meli resit, ja postavit sve hracky bez dopadu na ozonovou vrstvu. Uz existuje i studie, ktera tvrdi, ze poskozeni ozonove vrstvy provozem raket v budoucnosti presahne poskozeni freony, kere tu s nami jeste nejake to stoleti budou. To, co dnes maji, nejsou zadne ekologicke technologie ze Star Treku. V televizi z toho vzdycky udelaji velkou slavu, protoze to na obrazovce pekne vypada, ale jaksi zapomenou dodat, jak velkou ozonovou diru pri tom zpusobili.

  • 8. 5. 2016 12:54

    NULL (neregistrovaný)

    No vždyť to říkám. Jako ono s tím poškozením je to tak trochu dvousečná zbraň, ale bez technologií to nepůjde tak, ani tak. Jenže priorita je jinde, To, co stojí američany ročně válka v Iráku a Afganistánu [ $ ] jsou cifry, že v tom časáku to bylo číslo dlouhé jak 2/3 řádku. Tohle investovat ročně do vzdělání, výzkumu a vývoje, tak ti říkám že žijeme jak Elfové i na další druhé planetě :-D Není zájem :-( Radši si zaplatí 5 let shazování režimu v nějakém polorozvinutém státě.

  • 8. 5. 2016 13:40

    Jarda_P

    Vzdelani neni prioritou, protoze je nebezpecne. Cilem vzdelani neni vytvorit vzdelane obyvatelstvo, ktere by snad mohlo vecem rozumnet, byt prilis inteligentni a dokonce do veci zacit kecat, ale vychovat obyvatelstvo vzdelane na stupen prave nutny k vykonu potrebnych zamestnani.

  • 8. 5. 2016 12:59

    Trident (neregistrovaný)

    Hele jardo to je kravina. Dej sem link na tu studii. Rakety pouzivaji ruzna paliva. U stareho konceptu space shuttle to muze byt pravda, taky jsem je cetl. I pokud opakuji pokud by to byla pravda, tak rakety nepresahnou 0.25% z celkoveho poskozeni ozonove vrstvy. Nehlede na to ze ted je startu mnohem mene nez za dob vesmirnych zavodu a masivniho vypousteni vselijakych vojenskych a telco druzic.

    Res prumyslove provozy, recyklace, res i mistni problemy. To je skutecny humus co to prirode zpusobi. Ale neres a neprepinej na ekofasistickych blbostech. Oni vzdy vytrhnou maly problemek problemek z kontextu, nafouknou ho a pak se na to lepi kdejaky blbitko. To ma ve skutecnosti odvadet pozornost od realnych problemu v zivotnim prostredi.

    Proc jsi nezminil ze se ozonova vrstva pomalu obnovuje? Proc se nezabyvas tim jak regenerovat stavajici vrstvu? Vzdyt je to tak jednoduche. Staci treba prestat kacet lesy nebo zelen...

    Uplne ultimativni reseni je zmensit mnozstvi obyvatel na teto planete... bylo by nam vsem lepe.

    A chemtrals,ufo,obama je mimozemstan...

  • 8. 5. 2016 13:26

    Jarda_P

    Studie: Neco o tom je treba tady: http://www.ijesd.org/papers/93-D500.pdf . Neco o tom napsal take Darin Toohey v pdf zmineny, treba nekde vystouras jeho originalni studii.

    Resit prumyslove znecisteni sice ma smysl, nicmene vzhledem k tomu, ze prumyslu je to jedno, politici jsou zkorumpovani, tak dokud lidi nevyjdou do ulic s vidlemi, protoze chcipou, tak se toho moc nevyresi. A ignorovanim budoucich problemu, ktere uz nekdo pripravuje k nasazeni, se to nezlepsi.

    Ozonova vrstva se mozna obnovuje, ale mozna se jen zpomalilo jeji niceni. Nedelej si ale velke iluze, freonu trva az sto let, nez se dostane az nahoru a tam nejakou obu vydrzi. Kdybychom dnes zastavili veskere uniky freonu mimo kontrolovane prostredi, problem s nami zustane jeste po par generaci.

    Jinak nejak nevidim, jaky vliv maji lesy na obnovu ozonove vrstvy. Oni dnes sazeji lesy nekde ve stratosfere?

    Na to, aby se snizil pocet obyvatel, by nesmela vetsina obyvatel Zeme byt stadem (polo)analfabetu, bez prehledu a ovladana vselijakymi cirkevnimi kurvami, jejich nejvetsi starosti je zajistit staly prirustek novych ovecek, ktere by mohli ovladat.

    Netusim, jestli Obama je mimozenstan, ale je jasne, ze Obama je mimo, jak u vysoko postavenych politiku byva zvykem.

  • 8. 5. 2016 12:32

    Trident (neregistrovaný)

    Kdyz ti rozmlatim starou klimatizaci u auta, zpusobim unik stareho prumysloveho chlazeni(zdravim do USA) a nebo necham zrezivet starou lednicku, tak to bude mnohem vetsi pruser. Na ozonovou vrstvu maji vliv jen nektere chemikalie. Navic ozonova vrstva se nachazi v urcite vysce a v te vysce je nutne pouzit chemikalie ktere ji poskozuji. Rozhodne to neni kombinace kyslik/vodik, ale ruzna okyslicovadla a to i na pevne stupne ktere se pouzivaji jeste v nizsich vrstvach.
    Ano objevil se problem s hlinikovym okyslicovadlem u space shittle. Ale teoreticky. I kdyby kazda raketa byla skodliva(coz diky rozdilnym palivum neni), tak stale je to nic proti CFC.

    Jenomze ekoblbitku zacne vadit i ta para ktera vznika pri horeni vodiku a kysliku protoze para je taky sklenikovy plyn. To je pak tezky argumentovat co sajrajtu vznikne pri bezne sopecne cinnosti...

  • 8. 5. 2016 12:59

    Jarda_P

    Klimatazaci u auta vubec nemusis rozmlatit, ta vysumi uplne sama, obvykle tak do deseti let. Klimatizace v aute, zalozena na freonech, je napad, ktery mohl vymyslet jen totalni dement. A spousta lidi nevaha a jde si nechat klimosku prifouknout a ta jim pak vysumi jeste rychleji, nez kdyz byla nova.

    Rakety ve vysokych vrstvach atmosfery nepouzivaji vzdy jen kyslik a vodik, pricemz i to patrne zpusobuje nejake problemy, protoze je otazka, jestli pri horeni vznika jen voda nebo i vselijake volne radikaly a nejspis pri tech teplotach bude dochazet i k nejakym reakcim s okolnimi plyny v atmosfere.

    A ano, momentalne zpusobuje raketovy provoz minimalni skody, rozhodne v porovnani s freony a jinymi zdroji. Nicmene prognozy to vidi tak, ze raketovy provoz by mel zintenzivnit a dokonce se mluvi o vesmirne turistice. Dnes je to par raket rocne, za dvacet nebo padesat let to muze vypadat uplne jinak. Tak osidlovani Marzu urcite stoji za to. Doporucuje devet z deseti sebevrahu. Co me se tyka, tak at jich tam poslou s klidem nekolik miliard, pokud pujdou dobrovolne. Ale napred at vymysli teleportaci.

  • 9. 5. 2016 10:27

    Karbous (neregistrovaný)

    A teď ještě tu pohádku o škodlivosti CO2 :-).
    V autoklima se už dlouho nepoužívají staré freony, nejvíce se používají halogenové uhlovodíky, např R134a, s nižším GWP a žádným účinkem na ozon. A teď se kvůli zelené lobby přechází na násobně dražší chladiva s velmi nízkým GWP. Moderní ledničku si taky můžete vypustit dle libosti, nové používají neškodný isobutan...
    Nicméně o škodlivosti CO2 na životní prostředí mne zatím nikdo nepřesvědčil, ani nevidím jasnou souvislost mezi CO2 vyprodukovaným člověkem a klimatickými změnami a přepočty všeho na CO2 mi mírně řečeno připadají silně pseudovědecké.

  • 9. 5. 2016 10:56

    K D (neregistrovaný)

    Takových studií o tom, na kolik je vůbec produkce CO2 škodlivá je tuna. Ovšem pokud chcete zavést ekologické daně, tak je moc do médií cpát nebudete. Nikdo nikdy nezpochybnil potřebu klást důraz na ekologii a čistoty provozu.
    Spíše je podle mne důvod v energetických cyklech slunce, cyklech obíhání slunce zemí + náklonu a tvaru oběžné dráhy země. Možná tam bude ještě několik faktorů.
    Tohle se dá prokázat už jenom tím, že země údajně prožila 24 dob ledových a troufám si tvrdit, že k tomu jsou potřeba klimatické změny.
    Ovšem i historie má své záznamy, ovšem v oficiální verzi schválené výborem OSN o tom zmínky nejsou. Např. Švédská invaze do Evropy, která byla způsobena tím, že byla malá doba ledová a švédy do evropy doslova vyhnal hald. Taktéž hladomotr v evropě ve 14 stol způsobený studenými léty a taky morová epidemie po oteplení. Není taktéž tajemstvím, že se počasí točí i v menších cyklech chladných lét a teplých zim ve frekvenci 1-3x za 12 - 15 let.
    Na závěr dodám, že i prokazatelně a správně sesbíraná data se dají různě interpretovat. Příkladem nám budiž politické průzkumy, kde se občas zdá, jakoby je někdo interpretoval s uměním Andersena.

  • 9. 5. 2016 13:19

    Jarda_P

    Spíše je podle mne důvod v energetických cyklech slunce, cyklech obíhání slunce zemí + náklonu a tvaru oběžné dráhy země. Možná tam bude ještě několik faktorů.

    Co treba sopecna aktivita? Prave minule male doby ledove, napriklad za casu Rima, jsou davany do souvislosti prave s ni. Tehdejsi zaznamy popisuji cervene Slunce, ktere by bylo patrne zpusobeno vysokym obsahem popilku v atmosfere, ktery filtroval svetlo.

    a taky morová epidemie po oteplení.

    Nevim, kterou morovou epidemii mate na mysli, ale epidemie cerneho moru prenaseneho z krys blechami, vypukaly prave pri ochlazeni, napriklad ve zminenem obdobi krvaveho slunce za casu Rima - to podle nekterych bylo skutecnou pricinou konecneho padu Rima. Souvisi to s tim, ze v podminkach pod urcitou teplotou se blecham v travicim systemu vytvari "spunt" a nasledkem toho pri sani nabliji cloveku do krve. V teplejsich podminkach k tomu nedochazi, blecha se napije a k nakaze pravdepodobne nedojde.

  • 9. 5. 2016 13:42

    K D (neregistrovaný)

    "Co treba sopecna aktivita?"

    psal jsem "Možná tam bude ještě několik faktorů."

    "Nevim, kterou morovou epidemii mate na mysl"

    Měl jsem na mysli tu známou morovou epidemii v Evropě. Jako nejsem expert na mor, ale četl jsem to tak, že právě při oteplení se zase začalo dařit úrodě, dobytku, zase byl všude odpad, tím pádem se dařilo i krysám a podobným a teplé klima je pro bakterie a viry ideální. Co pije blecha nevím.

    Na tom ale nesejde, sejde na tom, že tyto cykly existují a ovlivňují a ovlivňovali klima na zemi vždy a jsou o tom i historické záznamy. Každopádně dokud si nebudeme schopni připustit skutečný stav věcí a získat správná data, nebudou padat skutečná a správná rozhodnutí.

  • 9. 5. 2016 14:01

    Jarda_P

    Měl jsem na mysli tu známou morovou epidemii v Evropě.

    Znamych epidemii moru byla cela rada a jednalo se o radu ruznych onemocneni, ktere eventuelne vypukaly opakovane v ruznych dobach. BTW, asi jsem to predtim napsal blbe - mor prenaseny z blech pri ochlazeni je spis asi dymejovy mor.

    Na tom ale nesejde, sejde na tom, že tyto cykly existují a ovlivňují a ovlivňovali klima na zemi vždy a jsou o tom i historické záznamy.

    Ano, takove prirodni cykly existuji. Jiz slunecni cykly maji vliv na teploty na Zemi. Ale ne vzdy se jedna o cykly, takova sopecna erupce, ktera trva nekolik tisic let, dokaze temer vymazat zivot na Zemi a pri vetsi snaze by to dokazala uplne. Nicmene existuje tezko popiratelna korelace mezi prumyslovymi aktivitami a narustem teplot. Mam zasadni pochybnosti, ze by se nam do mereni na potvoru pripletl nejaky neznamy prirodni cyklus, diky kteremu bychom si mysleli, ze otepleni je zpusobeno nami, zatimco bychom v tom byli uplne nevinne.

  • 9. 5. 2016 11:54

    Karbous (neregistrovaný)

    Určitě jste si ty vaše odkazy nepřečetl.
    Viz:
    It has insignificant ozone depletion potential (ozone layer), significant global warming potential (100-yr GWP = 1430)[19] and negligible acidification potential (acid rain). Because of its high GWP, 1,1,1,2-tetrafluoroethane has been banned from use in the European Union, starting with cars in 2011 and phasing out completely by 2017.

    Což je přesně to co já píšu výše. Že momentálně používané chladivo v (auto)klimatizacích R134a nemá vliv na ozonovou vrstvu, ale kvůli GWP je nahrazováno. Například chladivem 1234yf, anebo dalšími.
    A GWP neznamená nic jiného než přepočet údajných oteplovacích účinků kila chladiva na počet kil CO2 se stejnými údajnými oteplovacími účinky.

  • 9. 5. 2016 13:25

    Jarda_P

    To sice jo, ovsem "significant global warming potential". Takze to je z deste pod okap. Co presne je na tom lepsi?

  • 9. 5. 2016 16:07

    Karbous (neregistrovaný)

    Tak jednak se to chladivo nahrazuje za jiná s nízkým GWP a druhak,
    to GWP je pouze potenciál - nikde není prokázáno, že to v přírodě skutečně tak funguje -
    tedy, že zvýšené množství CO2 v troposféře skutečně způsobí ohřátí planety a ne například intenzivnější fotosyntézu, přírůstek planktonu, zvýší výtěžek pěstování rostlin, atp. .

    Nicméně, podívejte se na tato fakta z USA:

    https://www3.epa.gov/climatechange/ghgemissions/gases.html

    Z toho zjistíte, že všechny klimatizace a ledničky (v usa), tvoří pouhá a necelá 3% všech tam produkovaných skleníkových plynů - již přepočítaných na CO2 ekvivalent. V jiných částech světa je to ještě méně.

    Takže ano, GWP chladiv, např. v autech představuje rozhodně menší problém - a) neničí ozonovou vrstvu, b)údajný příspěvek ke klimatickým změnám je, dle mého názoru, neprokázaný.

  • 9. 5. 2016 16:23

    Jarda_P

    ...nikde není prokázáno, že to v přírodě skutečně tak funguje -
    tedy, že zvýšené množství CO2 v troposféře skutečně způsobí ohřátí planety a ne například intenzivnější fotosyntézu, přírůstek planktonu, zvýší výtěžek pěstování rostlin, atp. .

    Ano, do urcite miry fotosynteza roste. CO2 je tedy pohlcovano, coz by bylo zadouci. Ale my tomu uspesne branime kacenim destnych pralesu v Amazonii, vypalovanim lesu v Indonezii, ktere casto zpusobuje mesice trvajici pozary raselinist a take neustalym narustem spalovani fosilnich paliv. Ted je otazka, co pujde rychleji, protoze od urcite hladiny CO2 se fotosynteza snizuje a o kus dale rostliny chcipaji.

  • 9. 5. 2016 20:24

    to_je_jedno

    Kdo my? Ja jsem nikde v tebou zminovanych destinacich nikdy zadny strom nepokacel ani nezalozil pozar. Copak ja muzu za to, ze se v urcitych castech sveta mnozi lidi jak kobylky?

  • 9. 5. 2016 21:10

    Jarda_P

    Kdo my? Ja jsem nikde v tebou zminovanych destinacich nikdy zadny strom nepokacel ani nezalozil pozar.

    Ne. Ale treba mas v baraku okna ze dreva ze zminenych pralesu a kdyz ne ty, tak je ma soused. A to proto, ze v Evrope jsme nacpali lesy do kotlu lokomotiv a zbylo nam par lesu s podradnym smrkovym drevem, kde je vic suku, nez zbytku. A i z toho vetsinou vyrabime akorat smejd s zivotnosti deset let, kdyz se na to nebudes divat krive.

    Krome toho mozna zeres maso nebo jine produkty, ktere byly vypestovane tam, kde drive byly ty pralesy. Dokud tedy eroze neodnese pudu do more. A pokud ty produkty nezeres ty, tak zase treba tvuj soused.

    A to, ze se lidi nekde mnozi jak kobylky, ne vzdy s kacenim a vypalovanim pralesu souvisi. Drevo treba jde hodne do Japonska - to vis, takove zraci tycinky na jedno pouziti, to je nejakeho dreva. To drevo tam v Amazonii nekaci proto, ze se premnozili a potrebuji postavit nove hriste pro deti, ale proto, ze za to drevo nekdo plati. A na kazdy strom vzacneho dreva jich porazi a spali treba deset jinych, protoze jejich drevo nema na trhu cenu. Dalsi hafo dreva padne na suseni tabaku.

    Evropa teoreticky reguluje dovoz nekterych druhu dreva. V praxi to ale dopada tak, ze vlastne nereguluje. Ono i usili o ochranu tech pralesu, ktere jsou vitalni soucasti ekosystemu Zeme, dopadlo tak, ze tezba byla zvysena.

    Produkty vypestovane na miste byvalych pralesu pak casto take nejsou na nakrmeni mistni populace. Na tu tam kaslou, dokud hlady nechcipe jak mouchy v mrazaku, je to vsem jedno. Ta produkce je treba na vyvoz.

    To, ze si myslis, ze se na tom nijak nepodilis, si pravdepodobne jen myslis. Kdyby byl analyzovan tvuj ekologicky otisk, velmi pravdepodobne by se zjstilo, ze nejakym zpusobem na kaceni tech pralesu mas podil i ty. To vis, globalizace.

  • 9. 5. 2016 22:23

    to_je_jedno

    Brecet kvuli tomu fakt nebudu. Pocit odpovednosti ve me slunicka fakt nevyvolaji. Co se tyce kobylek tak jsem to samozrejme primarne myslel smerem na jihovychodni asii a pestovani palmace. Samozrejme dalsi veci je legalni zlocin nejvetsiho mafiana v tyhle zemi jmenem repoka - a samozrejme loby slunickovych magoru ohledne "biomasy" celkove. Co muzu ovlivnit to se snazim nejak rozumne ovlivnit, ale ze bych si kvuli tomu odpustil dvakrat za rok kofilu to fakt ne, to neni neco co by zachranilo svet.

  • 9. 5. 2016 22:41

    Jarda_P

    No tak ja to nepsal proto, abych te pripravil o Kofilu, kdyz ti ta cokolada z odpadku chutna, ale proto, ze nemuzes rici, ze na veci nemas zadny podil. Ono totiz nema cenu si neco odpoustet. My ten system nevytvorili a ani ho nezmenime. Kdyz ty si odpustis Kofilu, nic se nezmeni, protoze vetsina lidi na to sere, pro coz se jim nedivim, protoze na system nemaji nejmensi vliv. Ten byl vytvoren proto, aby z kazde existujici technologie a zdroje bylo vytvoreno co nejvetsi cislo na bankovnich serverech a dokud nebude vse pretvoreno na cisla na kontech, system se nezastavi. Jednou tu mozna bude nekde lezet par hodne bohatych mrtvol olepenych mouchami, bankovni servery se budou jeste nejakou dobu tocit, ale uz nebude nikdo, kdo by je oprasoval. Ja si kvuli tomu nervy drasat nebudu, protoze me se majitele sveta na nic neptaji a protoze se toho nejspis nedoziju, muze mi to byt jedno. Prekvapuje me ale, ze je to jedno i lidem, kteri maji deti. Asi je nezajima, jestli pro ne existuje nejaka budoucnost. Predpokladam, ze si na ty ekologicke problemy dokonce vbrzku zvoli ODS.

  • 10. 5. 2016 7:36

    to_je_jedno

    No jedno nebo ne... Vidim okolo sebe spoustu lidi kteri v posledni dobe nejsou v pozici "je mi to jedno", jen delaji to o cem jsou vnitrne presvedceni, ze ma smysl. Napr tridit odpad, nejist odpadky(mysleno vetsina zbozi v marketech), pestovat si bylinky apod. Ale neznam nikoho kdo by mel v umyslu jeste nekdy v zivote volit mrtvolku jmenem ODS.

  • 10. 5. 2016 8:58

    Jarda_P

    Jo, ale kdyz musis tridit odpad, tak jsi ten odpad musel napred nakoupit. Treba sousedi tridi odpad take. S klidem dvakrat za mesic vyprodukuji tolik plastovych flasek, co u nas mame za rok. A pokud nekdo neji odpad a pestuje bylinky, nedela to pro nejakou ekologii a budoucnost lidstva, ale ciste pro sebe.

  • 10. 5. 2016 12:13

    to_je_jedno

    no tak nejsem pako abych kupoval piti v plastovych lahvich. ale jistemu mnozstvi odpadu se proste clovek nevyhne.

  • 10. 5. 2016 14:10

    Jarda_P

    ale jistemu mnozstvi odpadu se proste clovek nevyhne.

    Ne, nevyhne. Ale nestacim kolikrat zirat, jak velke to jiste mnozstvi u nekterych lidi je. Tem kdyby prestali odvazet odpad, tak za pul roku lezou do domu vykyrem.

  • 5. 6. 2016 21:56

    Trident (neregistrovaný)

    Nema cenu ucastnit se hry jejichz nejsi soucasti. Ovlivni to co ovlivnit muzes. Nesnaz se ovlivnit to co ovlivnit nemuzes. Jinak muzes skoncit jako zapomenuty hrdina jez chtel rezavym mecem porazit letadlovou lod...

    Jinak receno. Taky muzes snazit do konce svych dnu a pak na konci jich zemrit se zoufalym pocitem ze jsi cely svuj zivot promarnil zbytecnosti.
    Nektere veci je treba nechat byt aby se spravily. Jsou zeme ktere si potrebuji otravit prirodu aby prisli na to ze tudy ne. A nebo tam ty lidi vcetne prirody taky vymrou. A proc by ne. I to je soucasti toho vetsiho procesu evoluce. A je dulezite je tam nechat vymrit a neposilat jim jidlo a kulomety. Jakkoli se to muze zdat drsne a necitelne. Bez utrpeni neni pouceni. Bez pouceni neni pokrok.

    Podivej jaka muze byt jedna z cest:
    https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change