Hlavní navigace

Ubuntu se daří i na webových serverech. Už překonalo Debian

8. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Unikátní rozebiratelný handheld s Debianem, růst Ubuntu na webových serverech a už ne tolik úspěšný Apple. YouTube chystá rozšíření a možná nabídne i klasické televizní vysílání.

Software a hardware

Handheld Pandora se dočká nástupce pojmenovaném Pyra. Zařízení je to opravdu unikátní, obdobné byste na trhu hledali jen těžko. Nejblíž má ke kapesním herním konzolím (pětipalcový displej, herní tlačítka), ale zároveň v něm běží plnohodnotný Debian a obsahuje i podsvícenou klávesnici. Uvnitř je dvoujádrový ARM procesor o taktu 1,2 GHz a úložiště o kapacitě 32 GB. Na špičkové úrovni je bezdrátová konektivita: Wi-Fi (2,4 i 5 GHz), Bluetooth 4.1, LTE a GPS. Handheld by mělo být možné snadno rozebrat a např. i povýšit hardware včetně procesoru. Cena se v závislosti na konfiguraci pohybuje mezi 595 a 745 eury. Předobjednávky už běží, ale datum uvedení zatím není známo.

Vývoj Ubuntu Tweak, populárního nástroje pro přizpůsobení distribuce Ubuntu, byl oficiálně ukončen. Program už sice prakticky nebyl vyvíjen dva roky, ale dostával aspoň malé aktualizace atp. Tomu je konec a projekt už nebude nijak spravován, alespoň ne původním autorem. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu, takže zájemci na jeho práci mohou navázat. Zrušeny byly také webové stránky. Ubuntu Tweak měl řadu užitečných funkcí, ale pokud jde o podrobnější nastavení Ubuntu a Unity, dobře ho zastoupí Unity Tweak Tool, který najdete v repozitáři Ubuntu.

Webové novinky

Podle statistik serveru W3Techs se nejpoužívanější linuxovou distribucí pro webové servery stalo Ubuntu, když o chlup překonalo Debian. Zaokrouhleně mají obě distribuce 32,1 %, následují CentOS (20,4), RHEL (3,9), Gentoo (2,7), Fedora (1,1) a SuSE (1). Statistiky se sbírají z miliónu nejnavštěvovanějších stránek podle serveru Alexa. Už řadu let se zvyšuje podíl Ubuntu i Debianu, ale Ubuntu přece jen roste rychleji, takže Debian překonalo. Logicky je to na úkor dalších zmíněných distribucí. Data také naznačují, že Ubuntu je používáno spíš na větších stránkách a Debian na menších. Linux jako takový je na serverech zastoupen 36 %.

Podle informací serveru Bloomberg se YouTube chystá více spolupracovat s televizemi. A to dokonce tak, že by se na YouTube živě vysílaly klasické televizní kanály. Kanály by měly být dostupné v placených balíčcích, tak jak to teď známe od kabelových a satelitních poskytovatelů. Jediný rozdíl by vlastně byl v tom, že by se vysílalo přes internet a z koláče příjmů by si namísto poskytovatelů ukousl Google. Už prý byla zajištěna technická infrastruktura, se spuštěním se počítá na rok 2017. YouTube už dnes nabízí předplatné Red, které diváky zbaví reklam a nabídne jim originální obsah, kterého je ale zatím poskrovnu.

Byznys a politika

Electronic Frontier Foundation už šestý rok v řadě vydala studii Who Has Your Back, kde zkoumá, jak dobře služby nakládají s uživatelskými daty a hlavně jak ochotné jsou při jejich vydávání státním orgánům. Situace se za poslední roky hodně zlepšila a téměř všechny klasické IT firmy už prospívají na jedničku. Proto EFF zúžila záběr a zaměřila se na deset služeb v tzv. sdílené ekonomice. Bez ztráty kytičky uspěly Uber a Lyft, platformy pro sdílení dopravy. 4/6 hvězdiček získala ještě služba FlipKey pro nabídku krátkodobého pronájmu. Dál už to bylo podstatně horší a polovina služeb si dokonce odnesla nula bodů.

Výsledky Who Has Your Back 2016
Autor: Electronic Frontier Foundation

Výsledky Who Has Your Back 2016

Společnost Apple stále vydělává velké peníze, ale zlaté časy se možná blíží ke konci. Nedávno firma ohlásila čtvrtletní finanční výsledky, které po dlouhých třinácti letech přinesly pokles tržeb. Kurz akcií na to reagoval několikadenním poklesem, aktuálně se pohybuje kolem 92 dolarů, což je téměř dvouleté minimum. Za poslední rok se kurz propadl o 28 %. Apple sice s tržní kapitalizací kolem 500 miliard dolarů zůstává nejhodnotnější společností světa, ale Alphabet za ním zaostává jen o pár miliard. Alphabet už si pozici jedničky užil letos v únoru, byť jen na pár dní.

To jsou ale jen malé problémy oproti tomu, co zažívá Twitter. Další nepříliš příznivé finanční výsledky a dlouhodobá neschopnost službu monetizovat neustále sráží kurz akcií dolů. Akcie se obchodují kolem 14 dolarů za kus, což je nejméně od IPO v roce 2013. Pro srovnání, ještě před nějakými 13 měsíci to bylo 50 dolarů. Twitteru se nedaří zvednout ani přesto, že zavádí nové formáty reklamy a zastoupení reklamy v obsahu obecně zvyšuje. Resp. do určité míry se to daří a příjmy rostou, ale očekávání investorů jsou zkrátka větší.

Zajímavosti

Rozhodujete se při nakupování uživatelskými recenzemi? Možná byste neměli, jak ukazuje nová studie, která srovnávala uživatelská hodnocení s rigorózními testy oblíbeného magazínu Consumer Reports (obdoba českého dTestu). Na vzorku více než tisíce výrobků nebyla nalezena prakticky žádná korelace mezi uživatelským a profesionálním hodnocením. U třetiny výrobků dokonce byla korelace negativní – objektivně horší výrobky měly lepší uživatelské hodnocení a naopak. Důvodů může být mnoho, hovoří se hlavně o nereprezentativním vzorku hodnotících a vlivu značky, resp. reklamy na subjektivní vnímání produktu.

1. května byl definitivně ukončen provoz úložiště Copy. Microsoft zase varuje uživatele, že 10. srpna v úložišti OneDrive zmenší prostor zdarma z 10 na 5 GB i stávajícím uživatelům.

Švýcarské město Zug začalo přijímat městské poplatky ve virtuální měně Bitcoin. Město také rádo uvítá firmy z tohoto oboru. Zug je známý nízkým zdaněním, díky čemuž zde sídlí řada firem.

Vyhledávač DuckDuckGo rozdělil 225 tisíc dolarů mezi devět projektů, které prostřednictvím technologií (často šifrováním) podporují svobodu. Firma podpořila např. Tor Project, OpenBSD Foudation nebo VeraCrypt.

Naděloval také Red Hat, který daroval dva nové servery projektu GNOME. Každý má 48 procesorových jader a 128 GB RAM. GNOME také plánuje konsolidovat servery, které jsou aktuálně rozmístěny různě po světě, do jednoho datacentra.

Nedávno se i do našich kin dostal akční film Hardcore Henry z americko-ruské koprodukce. Speciální efekty byly vytvořeny ve svobodném modelovacím programu Blender.

Společnosti SpaceX se sice podařilo přistání rakety na námořní plošině, ale stále je třeba počítat s velkou procentuální neúspěšností a množstvím potenciálních problémů. Proto se firma ráda pochlubila i dalším přistáním, které se také povedlo.

UX DAy - tip 2

Program pro streamování hudby Subsonic už bohužel od verze 6 není open-source. Podle autora je důvodem přidání proprietárních součástí, které pro projekt zakoupil.

Ze systému Remix OS, který nad Android přidává celkem pěkné desktopové rozhraní, byl odstraněn obchod Google Play. Firma Jide se však snaží dohodnout s Googlem, aby se obchod do systému mohl vrátit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.