Hlavní navigace

Amazon se čtečkou Kindle Oasis zkouší nový design

17. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nový Kindle je zajímavý, ale drahý, USB-C řeší problém se špatnými kabely, američtí senátoři si vzali na paškál šifrování a ICQ je open-source – ne že by to ještě někoho zajímalo.

Software a hardware

Čtečka elektronických knih Kindle se po delší době dočkala větších změn. Nový model Oasis zaujme na první pohled, protože elektronika se ukrývá na jedné – tlustší – straně, zbytek těla je tenký. Čtečka by se tak měla lépe držet v jedné ruce. Displej má úhlopříčku 6 palců a jemnost 300 DPI. Nechybí podsvícení, které je podle slov Amazonu ještě lepší a rovnoměrnější. Součástí Oasis je kožené pouzdro, které v sobě skrývá další baterii. Bez pouzdra je výdrž jen dva týdny, s ním až osm týdnů. Nemile však překvapuje cena, která je na poměry čteček Kindle nezvykle vysoká – 290 eur. Takový Kindle Paperwhite je k dostání za 120 eur. Možná nevypadá tak cool, ale parametry je na tom velmi podobně. Oasis půjde do prodeje koncem dubna.

USB-C má problém. Trh (zejména e-shopy) zaplavily nekvalitní a potenciálně i nebezpečné kabely. Nejen proto v rámci skupiny pro USB vznikl doplňující standard pro autentizaci. Zařízení tak po připojení ověří kvalitu spojení nebo kompatibilitu s dalším zařízením a podle toho povolí určité typy komunikace. Softwarové nastavení by mělo být možné upravit, ale to bude záležet na výrobci zařízení/systému. Standard slibuje i ochranu proti malwaru, ale tady není úplně jasné, jak by to efektivně měl dělat.

Webové novinky

Nová studie poukazuje na možné narušení soukromí při používání zkracovačů odkazů. Problém je v tom, že vygenerované sekvence znaků jsou až příliš krátké a odkazy na cílové stránky lze získat pomocí brute force útoku. Studie se konkrétně zaměřila na dvě služby, které odkazy zkracují automaticky – úložiště OneDrive a Google Maps. Podařilo se získat desetitisíce validních odkazů na informace, z nichž řada určitě neměla být veřejná. U OneDrive navíc informace v URL umožnily dostat se ještě k dalším souborům. Google chybu opravil už minulý rok, krátce po nahlášení, a to prostě zvýšením počtu znaků ve zkráceném odkazu. Microsoft upozornění výzkumníků v podstatě ignoroval a až po několika měsících nezávisle na něm zkracování odkazů zrušil.

Messenger, komunikátor sociální sítě Facebook, přidává podporu (ro)botů. Konkurenční Telegram, který vstup botů umožňuje už delší dobu, pak systém upgradoval na verzi 2.0. Boti jsou v tomto případě programy/servery, které odpovídají na jednoduché dotazy. Facebook využívá technologii společnosti Wit.ai, kterou minulý rok koupil. Také vývojářům zpřístupnil Bot Engine, který umožní tvorbu trochu pokročilejších a chytřejších botů. První dojmy z botů v Messengeru ale nejsou úplně dobré. Někteří docela rádi spamují, dalším zase trvá odpovědět i mnoho minut. Přehled botů naleznete např. na Botlist.co.

World Wide Web Consortium oznámilo, že standardizace HTML 5.1 spěje do finále. K vydání ve formě W3C Recommendation by mělo dojít v září letošního roku. HTML 5.1 nepřináší žádné revoluční novinky, ale v mnoha případech upřesňuje a doplňuje HTML 5. Většina novinek z verze 5.1 už se na webu běžně používá a moderní webové enginy je podporují. Na webu W3C je k dispozici návrh standardu o vyčerpávající délce.

Byznys a politika

Američtí senátoři Richard Burr (republikán) a Dianne Feinstein (demokratka) a představili dlouho očekávaný návrh zákona na omezení šifrování. Podle něj by výrobci hardwaru, softwaru nebo poskytovatelé IT služeb museli na žádost státních orgánů rozšifrovat zašifrovaná uživatelská data. To by šlo zrealizovat pouze tak, že by daný subjekt držel soukromé klíče nebo šifrování záměrně oslabil (můžeme tomu říkat backdoor). Návrh samozřejmě postrádá smysl pro realitu a v případě schválení by zřejmě znamenal masový odliv technologických firem z USA. Naštěstí to nevypadá, že by měl reálnou šanci na úspěch. Několik senátorů už se proti němu výrazně ohradilo. Jasné NE zní také z celého odvětví IT.

Společnost Microsoft zažalovala vládu USA. Nelíbí se jí, že v některých případech zakazuje uživatelům prozradit, že státní orgány (se soudním příkazem) získaly přístup k jejich datům. Za poslední rok a půl se tak mělo stát v sedmnácti stech případech. Podle Microsoftu jsou tím porušovány první a čtvrtý dodatek americké ústavy. Např. u fyzických prohlídek osobního majetku mají orgány povinnost občana informovat, byť v odůvodněných případech až po uplynutí určité doby. Microsoft si myslí, že by to takto mělo fungovat i u zpřístupnění dat a státní orgány v současnosti zneužívají toho, že tyto aktivity nejsou tak na očích.

Zajímavosti

Nedávno Microsoftu nevyšel veřejný experiment s AI, když se z jeho Twitter robota stal rasista. Microsoft to ale zkouší dál a ukázal systém CaptionBot, který rozpozná objekt na obrázku, který mu předhodíte. Podobných pokusů už tu bylo víc (např. v rámci Wolfram Alpha), ale CaptionBot určitě patří mezi ty povedenější. Pokud ho necháte rozpoznávat rozumné věci, je velmi často úspěšný. No a pokud mu dáte nerozumné věci, zase si užijete hodně zábavy. Takže palec nahoru!

Bug #1: CaptionBot nezná Tuxe

Bug #1: CaptionBot nezná Tuxe

Kdysi populární komunikační služba ICQ stále žije, přestože dlouhodobě ztrácí uživatele. Vlastní ji společnost Mail.Ru, která nedávno zveřejnila zdrojové kódy jejího klienta. No, možná už je trochu pozdě…

Nechvalně proslulá modrá obrazovka smrti ve Windows se dočká zásadního vylepšení. Bude obsahovat QR kód, který vás odkáže na stránku s informacemi o problému a odpadne tak přepisování chybových hlášek.

Elektronické cigarety to mají nahnuté, zřejmě už brzy bude v ČR jejich používání regulováno. Při nejhorším si z e-cigarety můžete udělat herní konzoli a zahrát si Flappy Bird.

Rm -rf – příkaz, který linuxáky straší ve snech. Jistému Marcu Marsalovi se tato noční můra zhmotnila, když neopatrným použitím příkazu rm smazal veškerá data své webhostingové firmy, včetně záloh.

Samsung si nechal patentovat technologii pro chytré kontaktní čočky, které by dokázaly zobrazovat obraz a nahrávat a fotit kamerou. Do praxe to má ještě daleko, ale sci-fi budoucnost se přibližuje.

root_podpora

Ultrabook Dell XPS 13 s Ubuntu už se prodává i v Evropě. Cena linuxových variant je příznivější než těch s Windows, můžete ušetřit cca dva tisíce. Sice je to logické, ale bohužel ne vždy to tak bývá.

Mozilla spustila informační web, na kterém vysvětluje, proč šifrování není špatné, komu pomáhá a proč nedává smysl ho zakazovat či omezovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.