Hlavní navigace

Česká hra Factorio slaví úspěch na Steamu. Běží i na Linuxu

20. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká nezávislá hra byla vřele přijata, New York chystá daňové úlevy pro vývojáře open source, počítač porazil člověka ve hře Go a už víme, kdo byl ostře sledovaným uživatelem Lavabitu.

Software a hardware

Česká hra Factorio vyšla teprve před pár týdny, v předběžném přístupu a bez velké pozornosti médií, ale i tak už sklízí velký úspěch. Podle odhadů už si ji na Steamu pořídilo kolem 180 tisíc hráčů (Steam Database) a 99 % z nich hru hodnotí pozitivně. Factorio se navíc aktuálně pohybuje ve třetí desítce nejhranějších her na Steamu. Cílem hry je získávat suroviny, vytvářet rozsáhlé automatizované systémy pro jejich zpracování a prosperovat. Nebo aspoň přežívat. Factorio se tak trochu vrací do starých časů, kdy hry byly komplexní, náročné a dalo se u nich vydržet desítky hodin. A je vidět, že tohle dnes řadě hráčů chybí. K dispozici je i verze pro Linux a v novinkách na Steamu se můžete dozvědět zajímavé informace z vývoje.

V polovině února byla zveřejněna finální specifikace grafického API Vulkan. Intel a Nvidia zveřejnily testovací grafické ovladače, nyní se přidává i AMD. Ovladače bohužel podporují jen nové grafické karty z nejvyšší řady R9 a operační systém Ubuntu 14.04 LTS v 64 bitech, takže okruh potenciálních uživatelů je docela omezený. V Epic Games pak pilně pracují na podpoře Vulkanu v herním enginu Unreal Engine 4 – už byl zveřejněn první kód. Zatím je Vulkan skutečně jen pro vývojáře, kteří si technologii chtějí osahat. Vulkan podporuje pouze jediná hra, a to Talos Principle. Titul je dostupný i pro Linux.

Microsoft najednou vydal velkou aktualizaci systému pro všechna mobilní zařízení, u kterých je to technicky možné (hlavně musí mít alespoň 1 GB RAM). Celkem se dočkalo skoro dvacet zařízení – Lumie i u nás neznámé modely od jiných výrobců. Z Windows Phone 8.1 se povyšuje na Windows 10 Mobile. Změna názvu, kterou se Microsoft vrací ke kořenům, je ale spíš marketingová  systém se v nitru nijak zásadně nezměnil. Aktualizace je dostupná přes Windows Store, ale přesto záleží na konkrétních operátorech, kdy k ní svolí. Asi největší novinkou Windows 10 Phone je funkce Continuum, která umožňuje zařízení připojit k externímu displeji a používat jako desktopový počítač. Samozřejmě ji ale nepodporují všechny modely.

Mobilní aplikace Google Maps už delší dobu doporučuje také jízdu se službou Uber a ukazuje pro ni odhadované časy. Nezůstane ale jen u toho, Google plánuje přidat další poskytovatele osobní dopravy. Aplikace už začala nabízet několik velkých dopravců/služeb z Německa, Velké Británie, Brazílie nebo Indie. Je pravděpodobné, že se Google bude snažit pokrýt co největší plochu a časem se funkce objeví i u nás. Aplikace zobrazuje odhadovanou cenu a také čas, za který vůz bude na požadovaném místě.

Jak víme, Mozilla už nebude vyvíjet Firefox OS pro mobilní telefony. Na wiki Mozilly se nedávno objevila stránka popisující transformaci, kterou systém projde. Půjde hlavně o modernizaci (nahrazení zastaralých API novými) a odtučnění základního systému. V budoucnu se počítá spíš s modulárnějším přístupem. Bude se postupovat hlavně s ohledem na to, aby Firefox OS pracoval co nejlépe na své primární platformě  televizích. Postupně budou odděleny a opuštěny součásti pro smartphony. Pokud ale bude zájem, Mozilla je ráda předá do správy dalším firmám či komunitě. Také se počítá s implementací nové správy procesů, kterou používá Firefox. Hlavní fáze transformace by měla skončit v červenci.

Byznys a politika

Konglomerát Alphabet, přesněji jeho dceřiná společnost X zabývající se vývojem futuristických produktů, se podle serveru Bloomberg plánuje zbavit robotické společnosti Boston Dynamics. Informaci přinesl server Bloomberg. Prý je to z toho důvodu, že tento typ robotů nepředstavuje řešení pro problémy, které se Alphabet snaží řešit. Výroba zejména humanoidních robotů navíc není pro obraz společnosti moc příznivá a uživatele dalších služeb může spíš odrazovat. Google firmu koupil na konci roku 2013 za půl miliardy dolarů. O Boston Dynamics se prý vážně zajímají dva kupci  Amazon a Toyota (její výzkumná divize).

Šifrovaná e-mailová služba Lavabit v roce 2013 skončila kvůli nátlaku NSA, která po ní chtěla zpřístupnit uživatelská data (soukromé klíče). Provozovatel Ladar Levison se službu raději rozhodl uzavřít, než aby s vládními orgány byl nucen spolupracovat. Mělo se za to, že NSA chtěla vydat data Edwarda Snowdena, ale provozovatel tuto informaci nesměl zveřejnit. Přestože se to několik let soudní cestou snažil změnit. Nové dokumenty zveřejněné (a omylem nevycenzurované) americkou vládou ukazují, že tomu tak skutečně bylo. Nyní Levison spolu s dalšími osobnostmi pracuje na projektu koncového šifrování e-mailů zvaném Dark Mail.

Senát amerického státu New York projednává návrh zákona, který by umožnil odečíst si náklady na vývoj open-source softwaru z daní. Změnu navrhuje dvojice demokratických senátorů, podle nichž jde hlavně o podporu inovace. Přestože jde o progresivní návrh, který v USA a pravděpodobně ani ve světě nemá obdoby, reálný dopad by vzhledem k nízkým limitům asi nebyl velký. Daňový odpočet by se počítal jako 20 % z nákladů vynaložených na vývoj, za rok by si přitom poplatník mohl odečíst maximálně 200 dolarů. Navíc by vývojáři měli práci s administrativou a doložením odvedené práce, takže není jisté, zda by se jim to vůbec vyplatilo řešit.

Zajímavosti

Počítač poprvé porazil ve hře Go hráče nejvyšší kategorie 9 dan. Go se vyznačuje obrovským množstvím možností, mnohonásobně vyšším než např. v šachu, takže ani počítač nedokáže všechny vyhodnocovat. Program AlphaGo založený na neuronových sítích porazil nejlepšího hráče světa Lee Sedola 4:1 v sérii hrané na pět zápasů. Rozhodnuto bylo už po třech zápasech, ve kterých zvítězil AlphaGo. Sedol se ale rozhodl pokračovat a alespoň ve čtvrtém zápasu program porazil. Takže i přesto, že jde o velký zlom, umělá inteligence pro řešení Go rozhodně ještě není dokonalá. AlphaGo vyvinula britská společnost DeepMind, která od roku 2014 patří pod Google. Na YouTube jsou k dispozici komentované záznamy všech zápasů.

Steve Wozniak, spoluzakladatel společnosti Apple, se na Redditu zúčastnil Ask Me Anything. Odpovídal na to, co si myslí o současném vedení Applu, kauze šifrovaného iPhonu, filmech o Stevu Jobsovi i na mnoho věcí z historie.

Fotografická služba i aplikace Picasa končí a Opensource.com píše o svobodných alternativách. Doporučuje prohlížeče fotek, organizéry i webové galerie jako Piwigo nebo Coppermine Photo Gallery.

Přestože státy šifrování nerady, technologické společnosti ho zřejmě budou nabízet dál a ještě rozšiřovat. Podle Guardianu brzy WhatsApp nabídne šifrované hovory a o podobných vylepšeních uvažují také Facebook a Google.

Server Stack Overflow opět zveřejnil výsledky velkého vývojářského průzkumu. 56 tisíc vývojářů odpovídalo na celkem 45 otázek. Linux používá 22 % vývojářů, víc než polovina z nich Ubuntu. Popularita Linuxu bohužel moc neroste, spíš OS X mezi vývojáři zažívá lepší časy.

CS24_early

V Anglii za pár dní otevřou první horskou dráhu s virtuální realitou. Tedy ne virtuální, ale skutečnou horskou dráhu, na které se ale návštěvníci díky Samsung Gear VR ocitnou ve vesmíru. Wired přináší článek a video z návštěvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.