Hlavní navigace

ODROID-C2: gigabitový ethernet a lepší výkon než RPi 3

6. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Francie kontra šifrování, lákavý konkurent Raspberry Pi nebo první nehoda zaviněná samořídícím automobilem Googlu. I o tom byl devátý týden roku. A jako bonus pro vás máme srovnání poskytovatelů VPN.

Software a hardware

Už za pár týdnů naplno odstartuje nové odvětví digitální zábavy – virtuální realita zprostředkovaná headsety jako Oculus Rift a HTC Vive. Zatímco Vive bude kromě Windows podporovat i OS X a Linux (ještě aby ne, když za ním stojí Valve), podpora Riftu se alespoň z počátku bude omezovat pouze na Windows. Výrobce prý proti podpoře OS X není, ale zatím je prý zbytečná, protože Apple nemá herní počítač, který by Oculus Rift utáhnul. A jak to bude s Linuxem? Oculus Rift bohužel mlčí, což neznačí nic dobrého. Původně s podporou bylo počítáno, ale nakonec se výrobce rozhodl věnovat hlavně Windows.

HTC Vive

Samořídící automobily Googlu už zvládají velmi dobře a přesně jízdu podle pravidel. Teď se učí, jak někdy pravidla vhodně porušit (resp. jak lépe chápat celkový provoz a chování všech účastníků), protože i to je v realitě třeba. To mělo za následek první nehodu, kterou některý z automobilů Googlu způsobil. V malé rychlosti se střetl s autobusem, u kterého předpokládal, že ho nechá projet (přestože nemusel). Důsledkem nehody bylo jen pár pomačkaných plechů. V souvislosti se samořídícími automobily je potřeba vyřešit ještě mnoho obtížných, někdy až filozofických otázek. Např. jak se má software rozhodovat v případech, kdy nastane konflikt mezi ochranou cestujícího/majitele a dalších účastníků provozu.

Software MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) pro emulaci her pro staré herní automaty mění licenci. Dosud sice byl open-source, ale neumožňoval nekomerční použití – nešlo o svobodný software v pravém slova smyslu. Nově je kompletní projekt licencovaný pod GNU GPLv2, takže toto omezení odpadá. Většina součástí projektu je pak dostupná také pod ještě méně restriktivní 3-bodovou BSD licencí. Autor software vyvíjí primárně pro Windows, ale MAME je multiplatformní a najdete ho v řadě linuxových distribucí. Hry, dnes většinou považované za abandonware, nabízí např. Archive.org.

Tento týden svět obdivoval novou verzi jednodeskového počítače Raspberry Pi, ale nejen malinou je člověk živ. Do prodeje se dostal i jeden z největších konkurentů představený již před měsícem – ODROID-C2. Ten stojí jen o pět dolarů víc a nabídne rychlejší procesor, 2 GB RAM a gigabitový ethernet. Chybí mu ale bezdrátová konektivita v podobě Wi-Fi a Bluetooth, kterou disponuje nové Raspberry Pi 3. Volba tedy asi bude záviset na tom, k čemu zařízení chcete použít. Hlavní výhodou Raspberry Pi je a asi ještě dlouho bude široká komunitní podpora, množství softwaru, návodů apod.

Minecraftová mánie už sice opadla, ale hra stále baví milióny lidí. Ty potěšilo vydání Minecraftu 1.9, první velké verze po půldruhém roce. Zásadních změn se dočkal bojový systém: přibyly štíty, byly upraveny útoky zbraní a vzhledem k přidání cool-down systému už není není ideální styl boje mlátit kolem sebe hlava nehlava. Dále byla rozšířena dimenze End, objevila se nová potvůrka Shulker a možnost osedlat kostlivcové koně. Krom toho samozřejmě přibyla řada nových bloků a několik předmětů.

Pokud nevíte, kterou z množství bitcoinových peněženek vybrat, pomůže vám druhá edice Bitcoin Wallet Privacy Rating Report. Zpráva hodnotí dvacet peněženek (softwarové, hardwarové i webové) s ohledem na soukromí. Nejvíc uspěla hardwarová peněženka Ledger, referenční klient Bitcoin-Qt (resp. Bitcoin Core) skončil sedmý. Nutno dodat, že mezi první desítkou nejsou velké rozdíly a nejlépe hodnocená peněženka získala pouze 50 bodů ze 100. Kritéria jsou totiž poměrně přísná a peněženky obecně zaostávají v možnostech anonymizace transakcí.

"Klíč" k bitcoinové peněžence Ledger

„Klíč“ k bitcoinové peněžence Ledger

Známý herní vývojář Tim Sweeney z Epic Games (např. Unreal Engine) pro Guardian napsal komentář, ve kterém varuje před Microsoftem a jeho uzavíráním hraní na Windows. Problém je v tom, že některé funkce, které vývojáři ve Windows mohou využít, už jsou dostupné pouze prostřednictvím Universal Windows Platform (UWP). A aby bylo možné UWP zužitkovat, hra musí být dostupná prostřednictvím Windows Store. Vydavatelé a hry, kteří nemají smlouvu s Microsoftem, jsou tak diskriminováni. Sweeney považuje existenci obchodu Windows Store za pochopitelnou, ale myslí si, že by měl fungovat víceméně nezávisle na samotném systému.

Webové novinky

HBO se chystá víc konkurovat Netflixu. Dnes firma v řadě zemí nabízí streamovací službu HBO GO, která je však dostupná pouze jako součást standardního kabelového tarifu. Co je důležité, firma plánuje také rozšíření služby HBO Now, která už je dostupná samostatně a tedy přímo konkuruje Netflixu a spol. Nedávno se dostala do Španělska, brzy bude spuštěna i v Brazílii i Argentině. Tyto velké trhy pravděpodobně budou sloužit jako testovací prostředí pro budoucí globální rozšíření.

Byznys a politika

Francouzští politici si berou ponaučení z kauzy Apple vs FBI o dešifrování telefonu. A to tak, že se rozhodli narychlo tuto situaci upravit v připravovaném protiteroristickém zákonu. Pokud návrh projde, výrobci telefonů by měli povinnost předat vyšetřovacím orgánům dešifrovaná data. Jinak by jim hrozila pokuta a šéfům firem dokonce až pětileté odnětí svobody. Otázkou je, jak by to celé mělo fungovat v praxi. Znamená to, že by zařízení šifrování raději nenabízela vůbec? Nebo by ho systematicky oslabila? Jak by zákon ovlivňoval zahraniční výrobce? Politici bohužel opět volí jednoduché řešení pro složité problémy.

Platová nerovnost mezi muži a ženami v IT neexistuje. Alespoň ne v USA a podle výzkumu společnosti Dice. Přestože muži mají v průměru vyšší platy než ženy (91 vs 81 tisíc dolarů za rok), při započítání důležitých faktorů jako délky praxe a dosaženého vzdělání je rozdíl marginální. Výzkum však ukázal i to, že ženy mají podstatně nižší zastoupení na vyšších pozicích jako systémový nebo datový architekt. Ženy nejčastěji působí jako vývojářky nebo produktové manažerky. Důvod neznáme, na to bychom asi potřebovali podrobnější a rozsáhlejší výzkum. S platovým ohodnocením je spokojeno 54 % mužů a 51 % žen.

Co nejvíc motivuje muže a ženy v IT?

Co nejvíc motivuje ženy a muže v IT?

Zajímavosti

VPN služeb existuje celá řada, jak tedy vybrat tu správnou? Uživatel pod přezdívkou ThatOnePrivacyGuy vytvořil přehlednou tabulku, ve které služby porovnává. Podle ceny, nakládání s osobními údaji, šifrování, spolehlivosti nebo možnosti platit bitcoiny. V databázi už je 116 poskytovatelů VPN.

CS24_early

Americký astronaut Scott Kelly se po téměř roce pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici vrátil na Zem. O pět centimetrů delší a o cca 8,6 milisekundy mladší, než kdyby zůstal doma. A to se vyplatí!

Bývalý CEO Googlu a současný předseda konglomerátu Aplhabet má novou bokovku. Povede poradní skupinu pro inovace amerického ministerstva obrany. Přestože nejde o přímé spojení, řada lidí tak blízkou spolupráci s vládními orgány vidí nerada.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.