Hlavní navigace

Umělcem v Linuxu s MyPaint

10. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud máte výtvarné ambice nebo hledáte programy na podporu výtvarné výchovy, pak by vás mohla zaujmout aplikace MyPaint, která je určena pro výtvarné a umělecké zaměření a představuje tak dobrou alternativu programům jako je Rendera či ArtRage. Chcete projevit svůj grafický talent?

Ať se již chcete pustit do klasického umění přes tablet na počítači, do tvorby textur nebo třeba hledáte nástroje na podporu výuky výtvarné výchovy, je třeba mít k dispozici kvalitní a funkční nástroje, které vám tuto činnost umožní. Pod systémem Windows patří k nejznámějším především ArtRage, který je ale od verze 2 placený a jeho první varianta příliš mnoho možností pro tvorbu neskýtá.

Samozřejmě je k dispozici možnost použití Photoshop či Gimp. To ale není možné obecně zcela doporučit, zvláště pokud s těmito nástroji nebudou pracovat profesionální grafici. Pokud jde o nástroje na podporu výtvarné tvořivosti, pak je na prvním místě intuice – ten kdo tvoří nemůže přemýšlet nad tím jak se co dá udělat, ale mělo by ho zajímat jen co chce vytvořit. V opačném případě budou umělci nespokojeni a jejich výtvory nebudou právě kvalitní. Pokud se tedy nejedná o profesionální počítačové grafiky, pak opravdu doporučuji nějaký specializovaný program speciálně pro ně.

Pokud uvažujete o výtvarné tvorbě v rámci výtvarné výchovy ať již na ZŠ či gymnasiu, pak je doporučení stejné – učitelé nemají chuť se učit něco složitě a preferují jednoduchou tvorbu. Myslím, že je to také i pedagogicky vhodnější cesta – studenti se naučí výtvarně tvořit na počítači a až postupně získají potřebu užívat pokročilé funkce – přechod (třeba jen částečný) na robustní bitmapový editor může být mnohem přirozenější?

MyPaint

Aplikace MyPaint je dostupná nejen pro Linux, ale také pro Windows či Mac OS, je možné ji rozšířit pomocí zásuvných modulů (např. o další štětce). Rozhodně potěší podpora tabletů, takže není potřeba kreslit myší, nebo téměř úplná lokalizace do češtiny.

Jedná se o mimořádně intuitivní nástroj, který během několika málo minut zvládne ovládat skutečně každý. Aplikace nabízí podporu práce s vrstvami, která je pro běžné účely zcela dostačující. Můžete je slučovat, nastavovat jim různou průhlednost, přidávat jim různá pozadí nebo je nejrůznějším způsobem organizovat.

Snad jediné co lze aplikaci vytknout je práce s barvami – k dispozici jsou jen „technicky“ vypadající modely, chybí podpora CMYK či zobrazení barev v paletě. Zajímavé jsou ale přídavné funkce k barvám, které vám vyhledají hodící se odstíny či kontrastní kombinace, nabídne možnost jednoduché ztmavení či „zchladnutí“ barev. Nechybí ani kapátko.

Asi největší devizou je práce se štětci či tužkami – výběr je opravdu mimořádně veliký, navíc každému z nich je možné detailně nastavit všechny vlastnosti – od velikosti, přes sklon, přítlak, slábnutí až po průhlednost či rozmazání. Vše v poměrně přehledném a pohodlném editoru. Mimo to si můžete vytvářet vlastní štětce. Program pracuje s klávesovými zkratkami pro jednotlivé výtvarné nástroje, což umožňuje pohodlnou a rychlou tvorbu. Pokud jde o samotný proces kreslení, tak je rychlý, pohodlný a mimořádně kvalitní. Mohu-li porovnávat s komerčním ArtRage je MyPaint co se možností týče o několik řádů lepší. Jediné, v čem mírně zaostává, je ne zcela chytře vyřešená ergometrie.

root_podpora

Naleznete zde také elementární podporu práce s obrázkem jako je převracení či práce s lupou. Díky ovládací struktuře je také možné MyPaint jednoduše používat na dvou monitorech nebo plochách. Pokud jde o formáty, se kterými aplikace pracuje, pak je to především ORA, ale možný je export do PNG, JPG. Na stránkách je dokonce k dispozici plugin pro GIMP, který do něj zavádí podporu ORA. Potěšitelná je také možnost nastavení základních parametrů, jako je kalibrace přítlaků nebo výstupní formát a místo ukládání.

Závěr

Celkový dojem z aplikace je kladný – nabízí velice solidní výkon za nulovou cenu, podporu tabletu, velké množství štětců a multiplatformitu. Naopak je možné vytknout ještě ne zcela optimálně řešené uspořádání ovládacích prvků a zmíněné nedostatky při práci s barvami. Pokud tedy hledáte pohodlný nástroj pro výtvarnou tvorbu, může být MyPaint rozhodně dobrou a kvalitní volbou. Aplikace se navíc poměrně rychle vyvíjí, což poskytuje naději, že jednotlivé služby budou stále lepší a kvalitnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.