Hlavní navigace

Umění pojmenovat počítač

21. 4. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dávali jste někdy počítači jméno a nevěděli jste, jaké zvolit? Zkuste se inspirovat tímto článkem.

Každý, kdo někdy instaloval operační systém na počítač, došel k místu, kde se ho instalátor ptá na jméno počítače. Uživatelé Windows tento dialog možná bezmyšlenkovitě odklepnou a ponechají tam své jméno nebo lokaci počítače (např. „doma“). Pro administrátory tento úkon tak zanedbatelný není. Jméno počítače je důležitá hodnota a jeho pozdější změna již nemusí být tak snadná. Pro někoho to může být nepříjemný úkol a naopak pro jiného to může být sladká třešnička na dortu.

Jaká se používají jména pro počítače? Pomiňme ty nezajímavé případy, kdy pojmenujete počítač jmény jako „osoba užívají počítač“, „komplikovaný kód popisující umístnění, OS, rok počítače“, „cokoliv automaticky generovaného při instalaci Windows“. Někteří lidé ovšem budou tvrdit, že pokud máte stovky počítačů, musíte použít nějaký (nudný) kód pro pojmenování. OK, uvedu příklad, kam to může vést. Jedna US firma používala pro pojmenování počítačů spojení kódu státu následovaného kódem základny pro podporu, která byla vždy na letišti, následovaného typem systému atd. Takže počítač ve státě Illinois na letišti O´Hare s číslem 2 a systémem GEMIS se jmenoval ILORDF02MISGE. Co říct více. Podívejme se tedy na kreativnější příklady pojmenování počítačů.

Nejosvědčenějším a asi nejstarším schématem jsou jména antických bohů a postav z antické mytologie. Zeus pro hlavní server,Kerberos pro firewall, Nymfa pro drobné pracovní stanice… Tento zdroj je takřka nevyčerpatelný (a kdyžtak je zde ještě egyptská mytologie, indická božstva, mayové, inkové…) a v neposlední řadě se dozvíte něco málo o naprosto neznámých bozích a můžete se potom blýsknout v intelektuálních diskusích.

Zajímavé může být pojmenování podle vědců: Knuth pro tiskový server, Turing pro poštovní server…

Pro osobní užití jsou oblíbené postavičky známých seriálů nebo knih, např. ze Simpsonů (Bart, Homer, Liza), Zeměplochy (Magrata, Igor, Angua, Karotka), South Parku (Stan, Cartman,Kenny), Star Treku (Picard, Warf, LaForge).

Hudebně citliví lidé používají jména žánrů (jazz, rock, disco, folk) nebo jména slavných skladatelů (Bach, Mozart, Beethoven).

Dobrým zdrojem zábavy může být pojmenování počítačů podle her: frontier pro firewall, solitaire pro osobní počítač, Nascar pro laptop.

Pokud se, narozdíl od mne, vyznáte v periodické soustavě prvků, tak máte další inspiraci. Navíc můžete pro podobné počítače používat příbuzné skupiny prvků (Argon, Neon, Helium). (Pozn. red.: bylo by však svatokrádeží nesvázat poslední byte IP adresy s protonový číslem, jako to údajně mají v nějaké laborce na MIT :) –Johanka)

Astronomové jistě použíjí jména planet (Jupiter, Saturn) nebo galaxií (Andromeda).

Někdy se vám můžou přihodit i usměvavé situace. Například v jedné firmě měli počítače pojmenované podle Star Trek schématu. NT doména byla Enterprise, primární doménový správce (PDC) byl Picard a záložní doménový správce (BDC) byl Warf. Poté, co někdo omylem povýšil BDC na PDC, vyskakovalo každých 30 sekund hláženíThere is a conflict between Warf and Picard over the control of Enterprise (Nastal konflikt mezi Warfem a Picardem kvůli převzetí kontroly nad Enterprise).

UX DAy - tip 2

A jaká jména používate pro počítače vy? Měli jste nějakou zajímavou příhodu se jmény počítačů? Napište do diskuse.

(Johanka: dovolím si přispět rovnou sem :). Ve velké oblibě byla svého času moje masinka.kolej­.mff.cuni.cz. Z doslechu znám počítač sekretářky sekret. A jednou se takhle můj nadadmin naštval na nenainstalovatelný notebok a za trest ho pojmenoval lepra, což je zdrojem mnoha roztomilých víceznačností, protože se jedná o notebook erární a nezasvěcené možná rozhovory o tom, kdo má zrovna lepru, mohou trochu udivit :).)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.